Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
01 februar 2018 10:17
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTB: Det er åpnet for jakt på 38 gauper når årets lisensjakt starter torsdag. Det er den laveste kvoten på over 20 år, ifølge Nationen.

Avisen skriver at det ble registrert 55,5 familiegrupper av gaupe i Norge i fjor. Det tilsvarer rundt 330 dyr. Året før ble det registret 52 familiegrupper. Stortingets bestandsmål for gaupe er på 65 årlige grupper.

Det er bare i rovviltregionene Oppland og Midt-Norge (Trøndelag og Møre og Romsdal) at det åpnes for kvotejakt fram til 31. mars. I fylkene Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det åpnet for kvotefri jakt. I Oppland kan det skytes sju gauper, mens tallet i Midt-Norge er på 31.

Rovviltnemndene gikk i fjor høst inn for at det kunne felles til sammen 49 gauper. Når kvoten for hele landet er på 38 dyr, er det laveste på minst 20 år.

– Det synes å være en bred enighet om at gaupebestanden i Norge nå bør økes, sier miljøminister Ola Elvestuen (V).

En prognosemodell fra Norsk institutt for naturforskning regner ut den forventede utviklingen i gaupebestanden, og ifølge beregningene er det 58 familiegrupper av gaupe før jakten begynner.

– Fellingskvotene er satt slik at gaupebestanden skal holde seg så nær de fastsatte bestandsmålene som mulig. Årets jaktkvoter er satt slik at vi mest sannsynligvis kommer nærmere det nasjonale bestandsmålet i 2019, sier Elvestuen.

@NTB

KSU.NO: Det kan felles to gauper på Nordmøre når gaupejakta starter 1. februar. I resten av fylket er det kvotefri jakt.

Klima- og miljødepartementet har i klageavgjørelse den 29. januar 2018 opprettholdt rovviltnemnda i region 6 sitt vedtak om kvote for jakt på gaupe i Midt-Norge i 2018. Det går frem av departementet sin avgjørelse, at reservekvoten ikke skal tas i bruk dersom den totale hunndyrkvoten på 9 voksne hunndyr blir fylt.

Det er dermed vedtatt denne kvoten i Møre og Romsdal for gaupejakta i 2018:
Område med mål om yngling (gamle Aure, Halsa, Tingvoll, Rindal, Surnadal og den delen av Sunndal kommune som ligg nord for elva Driva) - 2 gauper (1 voksen hunngaupe)
Resten av fylket - kvotefri jakt.
Gaupejakta begynner 1. februar og varer til og med 31. mars, men blir stoppet tidligere ved fylt kvote.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøOg da er vi tilbake til kostnadsaspektet som eg skisserte tidlegare, og matching av frekvens og reisetid. I tillegg til ...
Terje Sundsbø 10 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøGjelsvik tenker og vil at SVV skal sjå. Mindre håndfast kan det knapt nok bli når han spela opp preludium til ...
Terje Sundsbø 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er ikke plass til flere rundkjøringer i sentrum. Vi har allerede en ved Roseby øst, en ved Roseby vest ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDu må sjå på det totale trafikkbildet, inkludert vest for Molde sentrum, rundkjøringa ved Roseby, Fannestrandsveien, Frænaveien etc. Alke utrusta ...
Terje Sundsbø 15 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du det bare er trafikken i den ene retningen som skaper trafikk-kaos? Bli voksen, din barnslige kverulering er ikke Naturvernforbundet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse