Annonse
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. I høst skal mer enn 40.000 soldater delta i øvelsen Trident Juncture i Norge. Det er NATOs største militærøvelse siden 2002. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel. I høst skal mer enn 40.000 soldater delta i øvelsen Trident Juncture i Norge. Det er NATOs største militærøvelse siden 2002. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Trident Juncture: Slik blir NATOs megaøvelse i Norge

Forhåpentligvis slipper du å finne dem krypende rundt i hagen din. Men når NATO sender 40.000 soldater til Norge i høst, vil det by på utfordringer.

– Det er klart at med så mange mennesker og utstyr, så kommer det til å merkes, sier viseadmiral Ketil Olsen til NTB.

Trident Juncture blir den største militærøvelsen i Norge på flere tiår. Alt i alt skal mer enn 40.000 soldater fra 30 land delta. De første styrkene kommer allerede i august.

Soldatene vil synes godt, understreker Olsen.

– Men vi må prøve ikke å legge for stort press på sivilbefolkningen. Vi må prøve å gjøre det fotavtrykket så lite som mulig.

Midt-Norge
Hoveddelen av øvelsen går av stabelen fra 25. oktober til 7. november.

Soldater og utstyr vil strømme til langs hele Nordvestlandet og på Østlandet og bli fraktet i tog, bil og lastebil til øvelsesområdene, som i hovedsak vil ligge i Midt-Norge.

Olsen sier folk må regne med å se soldater på butikken og i lokalsamfunnet underveis. Men øvelsen vil foregå utenfor byene, og folk vil forhåpentligvis slippe å se soldater i sin egen hage.

– Det har vi dessverre noen eksempler på tidligere. Men på veien kommer det nok til å bli kødannelser, sier han.

Defensiv øvelse
Mandag var Olsen på plass på NATOs hovedkvarter i Brussel sammen med den amerikanske admiralen James Foggo for å brife internasjonal presse om planene.

Der ble det understreket flere ganger at øvelsen er defensiv.

– NATO er en forsvarsallianse. Vi leter ikke etter slåsskamper, sa Foggo.

Scenarioet NATO skal øve på, er en såkalt artikkel 5-situasjon, det vil si en situasjon der Norge trenger hjelp fra sine allierte til å forsvare seg.

Skal avskrekke
NATOs militære ledere har vært tydelige på at øvelsen er ment å skremme Russland. Alliansen skal avskrekke ved å vise hva den er i stand til.

Men Russland er ikke formelt definert som fienden.

– Det syns jeg kanskje ville vært unaturlig provoserende. I tillegg skal alliansen være forberedt på å møte hvem som helst i den andre enden. Så det blir feil å øve på noe så spesifikt som direkte mot Russland, forklarer Olsen.

Øvelsen er allerede blitt diskutert i NATO-Russland-rådet. I tillegg har en delegasjon fra Forsvarsdepartementet i Norge vært i Moskva for å orientere. Russland er også blitt invitert til å observere under øvelsen.

Venter reaksjoner
Så langt skal det ikke ha kommet noen sterke protester. Men russerne vil nok reagere, tror forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Her kan vi se litt av hvert, sier Bakke-Jensen til NTB.

– Dette er en stor øvelse, og det vil også være en mulighet for Russland til å øve på ulike påvirkningsmetoder. Så vi må nok være forberedt på at vi kan bli utsatt for falske nyheter og påvirkningsoperasjoner, både i forkant, under øvelsen og i ettertid, sier han.

Fakta om Trident Juncture

  • NATOs militærøvelse Trident Juncture holdes i Norge fra 25. oktober til 7. november i år.
  • Mer enn 40.000 soldater fra 30 land skal delta. Det er NATOs største militærøvelse siden 2002.
  • Formålet er å trene på kollektivt forsvar og flytting av store militære styrker under vanskelige værforhold.
  • Norge har samtidig som mål å trene totalforsvaret, det vil si samarbeidet mellom militært forsvar og sivil beredskap.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse