Annonse
Illustrasjon: Helse Møre og Romsdal
Illustrasjon: Helse Møre og Romsdal

Så kom meldingen jeg ventet på. Anbudene på det nye sykehuset på Hjelset ligger langt over det som de offentlige utbyggerne hadde beregnet som byggekostnad. Det grunnlaget politikerne bygde sine vedtak på synes å være klart underpriset i forhold til det kostnadsbilde vi ser i dagens Norge. Spørsmålet er også om alle kostnader virkelig er langt frem for politikerne.

Andre stoppordre på kort tid

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistDette er det andre store byggeprosjektet i Møre og Romsdal som er stoppet på grunn av at anbudene viser langt høyere byggekostnader enn hva byggherrene hadde tenkt seg da planene ble lagt frem for politikerne. Nylig var det anleggsprosjektet Nordøyvegen som kostet langt mer enn beregnet. Denne gang gjelder det fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal som etter en merkelig prosess ble vedtatt lagt til Hjelset i Molde. Egentlig er dette en råtten prosess.

Holdes entreprenørene for narr?

Det at det er så stor forskjell på de anbudsprisene entreprenørene kommer med og de prisanslag som politikerne gjør sine vedtak ut fra, viser at det er noe alvorlig galt i beslutningsgrunnlaget. Noen har ikke gjort leksa si på offentlig side. Mange kostnader synes også å bli glemt før byggestart blir bestemt.

Kanskje det er på tide at både politikere og de byråkratene de omgir seg med tar inn over seg hva som er det virkelige kostnadsbildet for å bygge i Norge. Det er kommet en hel rekke offentlige forordninger og krav som har gjort at byggeprosjekt er blitt dyrere. Økningen i oljeprisen og andre priser har også gjort sitt til mange innsatsvarer er blitt dyrere.

Dyrt å regne anbud

Det å regne anbud er dyrt for entreprenørene. Noen begynner å føle at de holdes for narr. Det kan også medføre at interessen for å delta i nye anbudskonkurranser kan bli mindre. Det å tro at det skal bli billigere om ett år er som om å tro på julenissen.

En annen sak er jo at helseforetaket allerede har rigget opp en byggherreorganisasjon. Jeg har liten tror på at noen der blir permittert eller sagt opp. Det betyr at det kommer ytterlige kostnader for helseforetaket, som allerede blør så det holder rent økonomisk.

Tidene har endret seg

Politikerne synes ikke helt å ha forstått at tidene har skiftet i Norge. Oljeprisen er ikke lenger i himmelen – og vi har i tillegg fått mange andre utfordringer som vi må ta stilling til. Men at ikke «ekspertveldet» som omgir politikerne på alle bauger og kanter har forstått det, er en annen sak. Stadig vekk hører vi statsministeren og finansministeren snakke om måtehold. Det ordet synes ikke å ha gjennomslagskraft verken i det politiske eller byråkratiske Norge. At vi samtidig har politikere som veldig ofte hører mer på ekspertene enn folket, er jo slett ikke bra for demokratiet. Det er ikke arroganse som bygger landet.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse