Forskere fra Institutt for arktisk og marin biologi setter ut lyttestasjoner for registrering rype som hevder revir. Foto: John-André Henden

Tidligere kristiansunder, – John-André Henden, er en av våre fremste forskere på ryper blant annet. Han er forsker innen arktisk og marin biologi ved UiT – Norges arktiske universitet. 

John Portrett copyJohn-André Henden, forsker innen arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø. Foto: PrivatI en artikkel fra UiT: Vil bruke sang for å redde rypene, får vi et innblikk i et prosjekt det jobbes med nå. Det er historiske lave rypetall i nord og Henden og hans kolleger tester nå ut en ny metode for å kunne sikre rypenes fremtid. 

Klimaendringene med varmere klima som påvirker nær sagt hele kloden er spesielt sårbart i arktiske og alpine økosystemer. Artene som bor der er ikke så motstandsdyktige mot forstyrrelser og endringer. Opportunister som rødrev og kråke er arter som får forbedrede forhold ved at flere reinsdyr dør. Dette går igjen utover rypene som er mer utsatt for predasjon på egg og unger fra de samme artene.

Mer regn og svingende temperaturer påvirker bestandene direkte. Kyllingenes overlevelsesevne etter klekking, svekkes betydelig ved regn og nedkjøling. Økte temperaturer vår og sommer, ustabile vintre med svingninger mellom mildt og kaldt vær med nedising av beiteplanter som resultat, , utakt i reproduksjon, utakt i draktskifte m.m. er alle faktorer som er med på å gjøre rypenes fremtid usikker.

I Norge og resten av Fennoskandia har vi de siste tiårene sett en dramatisk nedgang i rypebestandene – John-André Henden

Ny metode for å hente mer informasjon

Både fjellrype og lirype befinner seg på den norske rødlista under kategorien «nært truet». Tidligere brukte metoder for rypetelling gir forskerne store utfordringer da tidligere og tidligere snøsmelting om våren gjør det vanskelig å nå områdene utenfor allfarvei hvor registreringene gjøres. Ski og snøscooter fungerer dårlig uten snø.

For fjellrype er bestandsestimeringen totalt fraværende på det norske fastlandet. Mer info og nye metoder er derfor nødvendig for kvalitetssikring av bestandstall for at rypeforvalningen kan bli god.

Den nye metoden benytter rypenes særegne sang om våren  for å telle dem. Denne sangen registreres ved hjelp av automatiske digitale lyttestasjoner. Forskerne plasserte ut lyttestasjoner på Varangerhalvøya i Finnmark i fjor vinter og gir forhåpentligvis verdifull informasjon om rypebestandene. Lyttestasjonene ble hentet inn i juli i fjor og forskerne har siden da møysommelig arbeidet med å gjennomgå og analysere enorme mengder med data.

Les mer på UiT.no

Les mer om John-André Hendens forskerarbeid her.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse