Annonse
Annonse
Elverum 1945. Tyskerjenter med barnevogner. Noen opplevde hevnaksjoner og ble tatt av gatas justis og fikk tvangsklippet håret. Nå kommer Norges offisielle unnskyldning. Foto: NTB / NTB SCANPIX
Elverum 1945. Tyskerjenter med barnevogner. Noen opplevde hevnaksjoner og ble tatt av gatas justis og fikk tvangsklippet håret. Nå kommer Norges offisielle unnskyldning. Foto: NTB / NTB SCANPIX

Leder for HL-senteret sier at en god unnskyldning kan gjenopprette ære. Titusener av norske «tyskerjenter» skal nå få sin offisielle unnskyldning.

– En god unnskyldning kan ha mye kraft. En unnskyldning kan bety at grupper får svar på behandlingen av dem, sier leder Guri Hjeltnes ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Hun forklarer at selv om myndigheten som kommer med unnskyldningen eller beklagelsen, ikke selv var ansvarlig for det som skjedde, kan en velformulert og god unnskyldning gjenopprette ære og identitet ved at det erkjennes skyld og feil.

sp3f6e3cJuni 1945 tyskerjenter på Bredtveit fengsel i Oslo. Titusener at norske kvinner som hadde hatt et forhold til men i tysk tjeneste og noen ganger fått barn med dem, ble internert og fratatt statsborgerskapet etter krigen. Foto: NTB / NTB SCANPIX

Hårklipp

Statsminister Erna Solberg kommer med Norges offisielle unnskyldning i anledning at menneskerettighetserklæringen er 70 år. Den er basert på en utredning fra HL-senteret.

Titusener at norske kvinner som hadde hatt et forhold til men i tysk tjeneste og noen ganger fått barn med dem, ble internert og fratatt statsborgerskapet etter krigen.

Noen opplevde hevnaksjoner og ble tatt av gatas justis og fikk tvangsklippet håret.

Forskningsmidler

Ingen vet nøyaktig hvor mange kvinner det dreier seg om, men det er anslått mellom 40.000 og 50.000. Det er registrert mellom 10.000 og 12.000 norsk-tyske barn

– Flere tusen kvinner som ble kalt «tyskerjenter» eller «tyskertøser», ble internert, fratatt statsborgerskap og sendt ut av landet. Uten lov og dom. Norske myndigheter behandlet dem på en uverdig måte. Rettsstaten sviktet dem, sier Solberg.

Det følger forskningsmidler, men ikke personlige erstatningsbeløp med unnskyldningen. Samtidig trekker Solberg fram at dette vil gjøre det lettere å få billighetserstatning.

sp3f6e3aJuni 1945. Tyskerjenter på Bredtveit fengsel i Oslo. Statsminister Erna Solberg kommer med Norges offisielle unnskyldning i anledning at menneskerettighetserklæringen er 70 år. Den er basert på en utredning fra Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Foto: NTB / NTB SCANPIX

Fakta om norske «tyskerjenter»

  • Det er anslått at mellom 40.000 og 50.000 kvinner hadde forhold til tyske menn under krigen. Det tilsvarer rundt 10 prosent av kvinnene mellom 18 og 35 år.
  • Det ble født mellom 10.000 og 12.000 norsk-tyske barn. 8.000 av dem ble registrert i den tyske Lebensborn.
  • Etter krigen skjedde det massearrestasjoner, og mange kvinner ble satt i interneringsleirer.
  • Flere tusen kvinner som hadde giftet seg med tyske menn, ble deportert ut av landet til et krigsherjet Etterkrigs-Tyskland.
  • De mistet også statsborgerskapet. Det ble bestemt av den norske samlingsregjeringen i 1945.
  • Det er registrert 28 norske menn som giftet seg med kvinner i tysk tjeneste. De ble ikke straffet eller fratatt statsborgerskapet.
  • Norges offisielle unnskyldning gjelder overgrep i regi av myndighetene.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte