Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 februar 2019 13:09
Del på Facebook
En mann legger en stemmeseddel i en stemmeurne et valglokale i Oslo i forbindelse med forrige kommunestyre- og fylkestingsvalg. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
En mann legger en stemmeseddel i en stemmeurne et valglokale i Oslo i forbindelse med forrige kommunestyre- og fylkestingsvalg. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å sikre valgresultatets troverdighet, skal alle stemmer ved norske valg fra og med nå gjennom en manuell opptelling, har regjeringen besluttet.

Ordningen ble først utprøvd i forbindelse med stortingsvalget i 2017. Fredag ble den innført permanent som en forskrift i valgloven.

– Løsningen som brukes for å skanne stemmesedler er trygg. Men vi er ikke villige til å ta noen sjanser når det gjelder tilliten til valgsystemet vårt. Med den nye forskriften får vi to uavhengige opptellinger. Det er et enkelt tiltak for å sikre tilliten til valget, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Ved valg i Norge telles alle stemmer tre ganger, som bestemt i valgloven: En foreløpig førstegangstelling i valglokalet, en endelig opptelling av valgstyret og til sist en kontrolltelling i regi av fylkesvalgstyret. Det er førstnevnte som nå skal skje manuelt.

Omtrent halvparten av norske kommuner gjør dette allerede, men for en del andre kommuner innebærer omleggingen mye ekstraarbeid. Det ble dog ingen forsinkelser i forbindelse med den manuelle tellingen i 2017.

Beslutningen om manuell opptelling av stortingsvalget ble tatt i kjølvannet av at det ble kjent at Russland hadde forsøkt å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Departementet understreket den gang at det ikke var indikasjoner på at noen ville påvirke det norske valget, men slo etter dialog med NSM og PST fast at den økende aktiviteten og internasjonale oppmerksomheten om noen av de tekniske løsningene i seg selv innebar økt risiko.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse