Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
16 oktober 2019 12:29
Del på Facebook
Berit Frey, varaordfører i Kristiansund kommune. Foto: Fotograf Engvig
Berit Frey, varaordfører i Kristiansund kommune. Foto: Fotograf Engvig
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varaordfører Berit Frey i Kristiansund kommune, har sendt følgende brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie og direktør Nils Kvernmo i Helse Møre og Romsdal, som de ønsker besvart.

Brevet i sin helhet kan du lese nedenfor:

En varslet katastrofe

HMR har nå inngått kontrakt med Skanska om bygging av felles sykehus i Molde, men ingen av partene vet hva prislappen blir? Helseforetaket fortsetter prosessen med å skakk-kjøre sin egen økonomi, og setter samtidig drømmen om et felles sykehus foran et forsvarlig pasienttilbud i overskuelig fremtid. Direktør Nils Kvernmo fremstiller nyheten om kontraktsinngåelse som en gladmelding, men sunn fornuft forteller alle oss andre at dette er nok en varslet katastrofe. Foretaksstyret fortsetter å holde befolkningens helsetjenester som gissel i besettelsen med å bygge et nytt sykehus som ingen egentlig ønsker seg.

Hovedargumentene for et felles sykehus er pasientsikkerhet, kvalitet og økonomi. Et felles sykehus skal gi større og mer robuste fagmiljø, samtidig som et nytt bygg skal gi helseforetaket stordriftsfordeler og muligheten til å drive billigere. For oss som står på utsiden er det et fortvilende å se at det er det motsatte som er og blir effekten. Kostnadene som prosjektet påfører helseforetaket blir det vanskelig å spare inn via reduserte driftsutgifter gjennom sykehusets levetid. Tar vi hensyn til økte samfunnskostnader knyttet til miljøbelastning og økt reisetid for pasienter og ansatte vil regnskapet bli enda verre. Man har i tillegg hoppet bukk over statens egne retningslinjer som sier at denne type virksomhet ikke skal etableres utenfor bysentra, nettopp pga miljø, transport og samfunnskostnad. Det er et paradoks at økonomi kan benyttes som argument til fordel for nytt felles sykehus på denne måten og er et godt bevis på hvor galt det kan gå med foretaksmodellen som styringsform. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalitet er et annet viktig argument for sammenslåing, men man ignorerer effekten det vil ha på sykehusenes viktigste ressurs, de ansatte. Løpende sparetiltak er allerede i ferd med å rive fagmiljø i fillebiter. I tillegg legges det nå opp til en rivalisering mellom sykehusene som mangler sidestykke, hvor alle må kutte til beinet. Om mulig vil det etter dette bli enda vanskeligere å skape en felles prestasjonskultur i et fremtidig felles sykehus. Det kan bli farlig å være pasient i et sykehus fylt opp med ansatte som ikke stoler på hverandre. 

Det er lite som tyder på at regjeringen har ønske om å øke helsebudsjettene vesentlig de neste årene. Det skal spares både i sykehusdrift, ambulansetjeneste og medisinutgifter. Konsekvensen av dette er at økonomien må tas på alvor, ikke bare i et 50-års perspektiv men også her og nå. Fremtiden kan ingen spå, men det er mer sannsynlig at telemedisin og innovasjon kan gi oss trygge desentraliserte helsetilbud, enn at et felles sykehus på Hjelset vil gi helseforetaket bedre økonomi og pasientene bedre helsetjenester, hverken ved innflyttingstidspunktet eller i fremtiden. Fortsatt satsning på felles sykehus er en varslet katastrofe som må stoppes! Prisen er ukjent, innholdet er ukjent, og konsekvensene for et tenkt DMS i Kristiansund blir uvisst. Presset økonomi vil true store deler av helsetilbudet i fylket i overskuelig fremtid.

Mvh

Berit Frey
Varaordfører i Kristiansund Kommune

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte