fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 november 2019 08:44
Det er ikke lurt å spare i aksjer samtidig som du har dyre forbrukslån, som billån, er ett av rådene fra professor Hans K. Hvide ved institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Det er ikke lurt å spare i aksjer samtidig som du har dyre forbrukslån, som billån, er ett av rådene fra professor Hans K. Hvide ved institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bankene ivrer etter å få nordmenn til å åpne aksjesparekonto. Kvitt deg med forbrukslånene før du kjøper aksjer, sier økonomiprofessor Hans K. Hvide.

«Tiden renner ut!» advarer DNB sine kunder, illustrert av et timeglass. Alle som sparer i aksjer og aksjefond, må skynde seg å åpne aksjesparekonto, heter det videre. Og finansminister Siv Jensen støtter opp om budskapet:

– De som vil benytte seg av den skattefrie ordningen, bør forte seg. Det er en mulighet til å unngå skatt nå hvis man benytter seg av det vinduet som nå er før årsskiftet, sa hun til NRK mandag.

Grunnen til at både finansministeren og bankene stresser kundene litt ekstra ved inngangen til adventstiden, er en frist myndighetene har satt. Er du blant dem som har tjent penger på aksjefond, kan du flytte pengene over på en aksjesparekonto (ASK) innen nyttår og slippe å skatte av gevinsten. Via ASK kan du selge og kjøpe aksjer og aksjefond uten å skatte av gevinsten du får underveis. Først når du tar ut gevinsten, betaler du skatt av den.

– Ikke lurt

Bankene sier de trenger tid til å ordne papirene før fristen innen nyttår. Derfor stresser de deg nå. Men kanskje kan du ta det helt med ro?

– Det er ikke alle det passer for å spare i aksjer. Det er ikke lurt å spare i aksjer samtidig som du har dyre forbrukslån, som billån, lyder det klare rådet fra professor Hvide ved institutt for økonomi på Universitetet i Bergen.

Han påpeker at nordmenn har veldig høy gjeld. Å sette penger i aksjefond samtidig som man har kredittkortgjeld eller billån, sammenligner han med ren spekulasjon. Da bør du være rimelig sikker på at du kan «slå aksjemarkedet».

– Selv jeg som er finansprofessor, har ingen tro på at jeg skal klare det, sier han.

Dersom du har investert i fond eller aksjer og overhode ikke har tenkt å flytte på investeringen, trenger du ikke åpne aksjesparekonto. Men du har heller ikke noe å tape på å gjøre det.

Må ha tid

Også pensjonister bør tenke seg om.

– Pensjonister bør ikke ta så mye risiko. De bør kanskje sette pengene i obligasjonsfond eller rentebærende papirer i stedet, mener Hvide og viser til at aksjekursene kan synke brått og barbere sparepengene.

Det generelle rådet er at aksjesparing er for folk med god tid. Da kan man – hvis man klarer å holde nervene i ro – styre klar av bølgedalene og ta ut pengene når børsen er på topp.

Dersom du har penger å sette til side, er ASK helt fint, sier Hvide. Han råder imidlertid folk til å sjekke bankenes gebyrer og såkalt kurtasje, for noen banker tar seg godt betalt for å forvalte sparepengene dine. Som regel er det gratis å åpne kontoen, men fondene koster.

Forbrukerrådets finansportal har laget en sjekkliste og tilhørende kostnadsoversikt.

Forbrukerrådet positiv

Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket understreker at de ikke gir råd om hva folk skal gjøre med sparepengene sine, og påpeker at det for unge kan være riktigere å betale ned på boliglånet enn å for eksempel spare til pensjon.

Men Blyverket mener ASK er en god ordning for dem som vil spare i aksjer.

– Du får god oversikt over aksjesparingen. Du kan kjøpe og selge aksjer uten å få en skattesmell. Det er bra, om du ønsker å ha et aktivt forhold til det, sier hun til NTB.

Hun anbefaler de som er i tvil om ASK er riktig for dem, om å ta kontakt med banken.

To år etter at ordningen med ASK ble lansert, står fortsatt en tredel av aksjefondskapitalen utenfor ordningen, ifølge interesseorganisasjonen Verdipapirfondenes Forening. Totalt har nordmenn opprettet 583.000 aksjesparekontoer, og den samlede kapitalen er på 101 milliarder kroner.

Fakta om aksjesparekonto (ASK)

 • Ordning lansert av regjeringen i 2017 for å gjøre det enklere å spare i aksjer og fond.
 • Man kan samle aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond med minst 80 prosent aksjeandel i samme konto, det skal gi lavere kostnader og bedre oversikt over egen sparing.
 • Ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF) er det 1,5 millioner nordmenn som sparer i aksjefond, noe som tilsvarer 36 prosent av befolkningen.
 • Totalt er det opprettet 583.000 aksjesparekontoer, og den samlede kapitalen er på 101 milliarder kroner.
 • Kontoinnehaver kan kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis og skattefritt ta ut det som er satt inn på kontoen.
 • Skatt betales først når gevinst tas ut.
 • En ASK kan overføres som gave eller arv uten at mottaker må skatte av gevinsten.
 • Aksjer og aksjefond uten EU/EØS-registrering faller utenfor ordningen.

(Kilde: DNB)

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 20 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 1 dager siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

 • Terje Sundsbø 173 comments
 • Lars Svein Valderhaug 112 comments
 • Lama Vik 37 comments
 • Jan Rune Haukvik 30 comments
 • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte