Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 januar 2020 08:59
Del på Facebook
Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes (Frp) utvider forsøksordningen med statlig finansiering av kommunale helse- og omsorgstjenester og inviterer ytterligere seks kommuner inn. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes (Frp) utvider forsøksordningen med statlig finansiering av kommunale helse- og omsorgstjenester og inviterer ytterligere seks kommuner inn. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et forsøksprosjekt har økt omsorgsoverføringene til seks kommuner med 614 millioner kroner over tre år. Men brukerne opplever ikke vesentlige endringer.

– Vi finner ikke vesentlige endringer i brukernes og pårørendes opplevelse av tjenestene, heter det i den fjerde evalueringsrapporten om prøveprosjektet med statlig finansiering av kommunale helse- og omsorgstjenester.

Likevel er det sannsynlig at brukerne får dekket sine behov på en mer riktig måte, understrekes det i rapporten, som er utarbeidet av Agenda Kaupang og Proba samfunnsanalyse.

Utvider ordningen

Regjeringen er fornøyd med forsøksprosjektet og inviterer nå ytterligere seks kommuner til å delta fram til 2022.

I alle de seks kommunene som har deltatt i ordningen så langt, mellom 2016 og 2019, har kostnadene økt.

– Kommunene har mottatt 614 millioner kroner mer gjennom forsøket sammenlignet med det de ville fått dersom de ikke deltok. Dette tilsvarer 17,6 prosent av utgiftene til pleie- og omsorgstjenestene, heter det i rapporten.

Det understrekes at en god del av kommunenes ekstra inntekter fra forsøket i realiteten har tilfalt andre sektorer. Det er Os, Stjørdal, Lillesand, Hobøl, Spydeberg og Selbu som har deltatt i prøveordningen.

Mer dialog

Rapporten konkluderer med at den nye finansieringsmodellen sannsynligvis har gjort at kommunene har fått en likere måte å tildele tjenester på, og nærmer seg hverandre når det gjelder sammensetning og nivå på tjenestene.

– Flere av funnene tyder på at forsøkskommunene har en grundigere og mer dialogbasert kartlegging av den enkelte brukers behov, og at tjenestene i større grad er tilpasset brukernes mål og behov.

Kommunene har også økt sin kompetanse.

Det påpekes at det er metodisk utfordrende å beregne effektene av forsøket, blant annet fordi det er få kommuner som deltar.

Besøker Hobøl

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes (Frp) sier at brukernes behov skal være i sentrum. Han er selv tidligere ordfører i en av forsøkskommunene, Os utenfor Bergen.

– Alle skal kunne motta gode og trygge helse- og omsorgstjenester, uansett hvor i landet de bor. Det er derfor vi gjennomfører forsøket med statlig finansiering av omsorgstjenesten, sier Søviknes, som mandag besøker en av forsøkskommunene, Hobøl i Østfold, for å høre om erfaringene der.

Målet med ordningen er å teste ut om statlig finansiering kan bidra til likere behandling over kommunegrensene og sikre at brukernes behov dekkes på en riktigere måte enn i dag. Midlene kommunene får, er øremerket til omsorgstjenester. Kommunene må følge statlige kriterier for tildeling av omsorgstjenester.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse