Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 januar 2020 09:58
Del på Facebook
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil endre arbeidsmiljøloven for å gjøre varsling på arbeidsplassen enklere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil endre arbeidsmiljøloven for å gjøre varsling på arbeidsplassen enklere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endringer i arbeidsmiljøloven skal bedre rutinene rundt varsling om kritikkverdige forhold, håper arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Ansatte skal føle trygghet for at de kan si fra om kritikkverdige forhold på jobben – uten å risikere represalier fra ledelsen. For å gi arbeidstakerne økt trygghet, endrer vi regelverket for varsling, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NTB.

Blant endringene som trådte i kraft ved årsskiftet, er at flere nå skal omfattes av varslingsbestemmelsene, ny definisjon av kritikkverdige forhold, bestemmelse om framgangsmåte ved varsling og tidsbestemt undersøkelsesplikt for arbeidsgiver etter varsling.

Flere får varsle

Varslingsbestemmelsene er nå utvidet til også å omfatte elever, vernepliktige, sivile tjenestepliktige, pasienter og personer som deltar i arbeidsmarkedstiltak, eller som er under opplæring.

Begrepet kritikkverdige forhold vil fra nå i arbeidsmiljøloven bli definert som «forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet».

Eksempler på dette er tilfeller der det er fare for liv og helse, fare for klima eller miljø, korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet, myndighetsmisbruk, eller et uforsvarlig arbeidsmiljø.

Tydeligere regelverk

Regjeringen ønsker også å gjøre regelverket rundt varsling enklere å forstå for både arbeidsgivere og arbeidstakere.

– Mens det gamle regelverket ikke var tydelig nok på hva arbeidstakerne kan varsle om, er de nye reglene lettere å forholde seg til. Jeg mener det er riktig å legge mer av ansvaret for håndtering av varsling på arbeidsgiver. Den ansatte skal slippe å måtte stå alene. Det vet vi kan være svært belastende for den enkelte, sier Hauglie.

Loven vil fra nå av derfor tydeliggjøre at arbeidsgiver er pliktig til å undersøke og følge opp varselet, og at dette må skje «innen rimelig tid».

I den nye lovteksten understrekes det også at gjengjeldelsesbegrepet skal forstås vidt, at det er arbeidsgivers ansvar å forhindre gjengjeldelse og å forsikre at virksomheten har rutiner for intern varsling.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 21 timer siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 1 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 2 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 2 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 6 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse