fbpx
Annonse
Annonse
Lørdag 1. februar arrangerer Bunadsgeriljaen nytt møte på Kulturfabrikken med , Anja Solvik, Hilde Engjom, Sven Erik Gisvold og Tea Megaard,
Lørdag 1. februar arrangerer Bunadsgeriljaen nytt møte på Kulturfabrikken med , Anja Solvik, Hilde Engjom, Sven Erik Gisvold og Tea Megaard,

«Spår behov for sykehus i Kristiansund»

Bunadsgeriljaen inviterer igjen til «Fokus på fakta» i Kulturfabrikken. Denne gangen settes det fokus på fag og forskning. Lege og forsker Hilde Engjom og professor emeritus Sven Erik Gisvold er gjester denne gangen.

Sted: Kulturfabrikken
Tid: 01. februar klokken 13:00-15:30

Hilde Engjom er forsker og lege ved kvinneklinikken i Bergen. I sin doktorgradsavhandling undersøkte hun hvordan reisetid til fødeinstitusjon og fødested påvirker hvordan det gikk med kvinnen og barnet. Undersøkelsen hennes viser også at dersom reiseveien er mer enn en time, femdobles faren for å føde under transport. Risikoen for at barnet dør er høyere ved uplanlagte fødsler utenfor institusjon. Tidligere norsk forskning har i liten grad undersøkt hvordan reisetid og fødested påvirker kvinnens risiko for alvorlig sykdom. Engjom og forskningsgruppen viste at lang reisetid var knyttet til økt risiko for potensiell livstruende sykdom. Dette arbeidet ble tildelt legeforeningens pris for viktigste artikkel skrevet av en kvinnelig lege i 2018.

Sven Erik Gisvold er professor emeritus ved NTNU og tidligere overlege ved klinikk ved anestesi og akuttmedisin ved St Olavs. Overskriften er fra et intervju med Gisvold i Tidens Krav 14. april 2018: «Spår behov for sykehus i Kristiansund». Bakgrunnen for uttalelsen er at helseforetaket i langtidsplanen melder behov for 400 flere senger, samtidig som senger blir redusert ved sykehusene. Siden da har helseforetakene satt i verk ytterligere innsparingstiltak. I en kronikk i Dagens medisin skriver Gisvold at vi ikke må glemme hva diskusjonen om lokalsykehusene virkelig handler om: «Behovet for trygghet ved akutt medisinsk nød slik at folk fortsatt vil bosette seg også i distriktene – hvor det meste av vår verdiskaping foregår. I akuttmedisinen snakker man ofte om «The first hour quintet» – de fem mest vanlige hendelser og hvor tiden er kritisk: Akutte skader, pustevansker, slag, akutte brystsmerter og hjertestans.» I 2018 etterlyste han et folkeopprør. Året etter kom det!

Som tidligere overlege innen anestesi vil han også kunne belyse konsekvensene av å innføre hjemmevakt for anestesilege på kveld og natt. Den kompetanse Gisvold og Engjom har til sammen vil belyse konsekvensene dette vil ha for fødende spesielt og akutt-pasienter generelt.

Det blir vist en film av fødselsfotografen Eva Rosa i forbindelse foredraget og Tea Meegaard opptrer.

Det anbefales å være tidlig ute for det kan bli fullt. Arrangementet er gratis.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte