Kraftprodusenter vil selvsagt hevde at nye utenlandskabler er en fordel, mens strømkjøpere like selvsagt vil si de er en trussel. For selger og kjøper ser det samme: Kablene driver strømprisen opp!
Aftenposten hadde 26.7. en artikkelen om de nye kablene til Tyskland og England: «Nye kraftkabler gjør slutt på billig sommerstrøm».
Kraftprisene i Norge har vært ekstremt lave nokså lenge. Dette har sin årsak dels i økte nedbørsmengder, men først og fremst fordi forbindelsene til utlandet har hatt driftsvansker og redusert kapasitet. Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight uttaler bl.a. følgende til Aftenposten: «Hvis de nye kraftkablene til Tyskland og England hadde vært i drift i sommer, tror jeg kraftprisene i Norge ville vært 10-20 øre/kWh høyere i gjennomsnitt.» Dette viser til fulle hva kabelkapasiteten til utlandet har å si for norske strømpriser.
Lilleholts uttalelse blir ikke mindre interessant, når den ses i relasjon til det Statnetts kommunikasjonssjef Christer Gilje uttalte til avisa i samme sak. Dette refereres slik: «Gilje i Statnett sier at de to kablene trolig ikke vil øke norsk netto eksport.» Giljes uttalelse bør ikke overraske noen. Nye kabler gir nemlig ikke mer strøm å eksportere, og nordmenn flest har ikke tenkt å senke romtemperaturen eller slå av lyset. Dermed viser dette på en svært instruktiv måte hva økt kabelkapasitet til utlandet har som primæreffekt: Økte strømpriser i Norge!
Kraftbransjens knallharde og langvarige lobbykampanjer for flere kabler er da også høyst forståelig, ut fra enkel markedslogikk: Bransjen selger rundt 90 % av kraften som produseres her i landet, og bransjen elsker selvsagt nye kabler som driver strømprisene høyere enn de ellers ville være. De nye kablene kan ikke begrunnes med forsyningssikkerhet, noe bransjen stadig prøver seg på. Vi har hatt full forsyningssikkerhet siden 1997, da kabelen Skagerak 3 til Danmark ble tatt i bruk.
Kraftbransjen hevder også at lave strømpriser betyr «redusert verdiskaping». Dette blir igjen et spørsmål om øynene som ser. Lave strømpriser betyr selvsagt lavere inntekter for kraftselskapene, men de betyr samtidig tilsvarende lavere strømregning for alle som kjøper strøm. Det gir husholdningene mer å rutte med i det daglige. Det frigjør også penger i all offentlig virksomhet, som også har strømregninger. Og det gir alt næringsliv utenom kraftbransjen økt konkurransekraft. Dette betyr at verdien av vannkraften vår i realiteten blir den samme, men fordelingen av verdiene blir endret når strømprisene endres. Økte priser er en fordel for produsentene, lavere priser er tilsvarende en fordel for de som kjøper strømmen.
For «bedriften Norge» har lave strømpriser vært en avgjørende konkurransefordel i mer enn hundre år. Den fordelen vil kraftbransjens nye kabler i stor grad ta knekken på. Det kan føre til utflagging av prosessindustri og tap av tusenvis av arbeidsplasser.
Og i kjølvannet av stigende strømpriser fra nye kabler, vil vi se vindbaronene gni seg i hendene. For med dagens strømpriser vil det nemlig være bråstopp for nye vindkraftverk, når subsidiene kuttes fra 2022.
Av Hogne Hongset, kabelskeptiker