Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Viggo Jordahl
Ytring
08 oktober 2020 10:17
Del på Facebook
Viggo Jordahl. Foto: Privat
Viggo Jordahl. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fokus på psykisk helse er så viktig at World Federation for Mental Health (WFMH) i 1992 valgte 10 oktober til å være verdensdagen for psykisk helse. Og mye tyder på at det er like aktuelt i 2020.

Alle har en psykisk helse, men innsikten i å gjøre den så god som mulig er ikke allmennkunnskap og ofte lite tilgjengelig. Vi mennesker elsker å sammenligne og katalogisere hva som er det gode liv. Reklamemakere og bloggere tar alt for stor plass for å gi oss beskrivelser av lykke. Vi strekker oss ofte etter hva andre predikerer er det gode liv, uten å vite hva andre vil med sin overbevisende kraft. Det er med andre ord en ubalanse mellom massiv påvirkning og gode samtaler. De gode samtalene mellom nære og kjære kan ofte komme i mindretall i slike sammenhenger.

Så vidt jeg jeg vet, har vi ikke objektive skalaer for psykisk velvære eller for psykisk smerte for den saks skyld. Men det finnes gode råd for å mestre hverdagen og gode medisiner og metoder for å lindre og helbrede sykdom. Likevel er det et stykke å gå for at alle kan kunne ta del i gode samtaler. Ofte blir det ikke tid til dette i dagens travle samfunn.

Etter 15 år som tillitsvalgt vet jeg godt at både medarbeidere og ledelse kan være gode hjelpere til mange for å bevare en god psykisk helse og dermed også god produktivitet. Men mange har nok erfart det motsatte. I vårt lovverk står det sågar at arbeidet skal være helsefremmede og gi full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger. Så her er det bare for alle å følge loven.

Skolen er en vanskelig arena for mange. Opplæringsloven skal gi barn og ungdom et trygt og godt skolemiljø og det er i lovverket gitt nulltoleranse for mobbing i skolehverdagen. Det er bra. Men det er også her et stykke vei å gå for å få alle til forstå at også skolen skal være helsefremmede. Folkehelse og livsmestring er ikke bare en jobb for spesialistene, men er nå kommet inn som en tverrfaglig del av undervisningen. Det er trolig nødvending for å demme opp fra samfunnets utømmelig påvirkning fra pengemakt, religion og andre ismer.

Mye gjenstår i Norge for å få et tilfredsstillende psykisk helsevern. Vi må få ned køene i helse – og psykologtjenestene. Gjøre det lettere å få hjelp. Senke brukerbetalingene og ansette flere fagfolk. Lavterskeltilbud med egne avlastningsavdelinger der den som trenger det kan møte en samtalegruppe og få kort oppfølging uten henvisning er viktig.

Bruk verdensdagen på lørdag til å tenke over om det er noen i din nærhet som trenger en god samtale eller god opplevelse sammen med deg.

Og ikke minst – tenk over om det finnes fordommer rundt personer som akkurat nå strever med å bedre sin psykiske helse.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøBompengeperioden er 20 år + 5 år dersom lånet ikkje er betalt etter 20 år. Dei siste 5 åra med ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrBasert på KS2-analysen så er bompengeperioden avsluttet i 2050, og bompengeopplegget er robust.Fortsatt svarer Naturvernforbundet ikke på de spørsmålene jeg ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøMed forventa prisstigning og rentekostnader vil bompengebetalinga for Ørskogfjellet til Vik beløpe seg til 600 millionar, minst. Med ÅDT på ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet er ingen som har påstått at E136 Eksportveien skal gå via Vik. Det er ikke det samme som at ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje Sundsbø0-alternativer er: Forutsetning er at strekninga Vik til Molde blir bygd. Då blir strekninga Ørskogfjellet til Vik korta ned med ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet hjalp lite at du nå har tilgang til PC. Du/Naturvernforbundet er fortsatt ute av stand til å svare.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse