fbpx
Annonse
Annonse
Ragnhild Tangen
Leserinnlegg
Ragnhild Tangen
06 april 2021 14:00
Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vann er istappen under takskjegget, duggen i gresset og rim på nakne trær. Samtidig er det den uunnværlige bestanddelen av hverdagen; vi drikker, vasker, bader og koker.

For oss nordmenn har vannet til alle tider vært en selvsagt og rikelig ressurs. Men strid har det skapt; elver er lagt i rør og kolossale demninger konstruert i sivilisasjonens navn. Naturen har måttet betale.

Å skru på springen der hjemme har vært selvfølgelig men ikke gratis. Likevel ingen stor økonomisk byrde som har veltet familiebudsjettet. Neppe har vi skjenket det kommunale ledningsnettet en tanke. Det har heller ikke de offenlige vannmyndighetene gjort, later det til. Det er noen som åpenbart ikke har tatt ansvar, og det helt uten konsekvenser.

Som følge av dette står vi nå overfor betydelige oppgraderings- og investeringsbehov. I løpet av de neste 20 år til den uhyrlige kostnad av 332 milliarder. Noen må nødvendigvis ta regningen, og Staten betakker seg. Det er vanskelig å bare godta at regningen sendes til deg og meg etter års manglende offentlig vedlikehold.

Beregningene fra Interesseorganisasjonen Norsk Vann varsler en mulig tredobling av dagens vann- og kloakkavgift, som i snitt beløper seg til 9500 pr. husstand. 28500 kroner pr. år for norsk vann! Det er kommunene som er ansvarlig for at vi har rent vann i springen, de skal verken tjene eller tape på det.

Men at årevis med offentlig forsømt vedlikehold automatisk skal bekostes av norske familier, henger ikke på greip. Det strider mot den alminnelige rettferdighetssans og vil garantert medføre økonomiske problemer for fler enn bare lavinntektsfamilier.

Nå har vi jo lært at vi ikke skal sammenligne eller sette opp mot hverandre omkostningene til viktige og gode formål, men likevel: vi ser at statlige millioner går til kapitalister i næringsliv og utleievirkeomheter, de største har trukket vinnerloddet. Og norske små og store husholdninger får regningen for manglende offentlig vedlikehold.

Hvem tar ballen i forkant av høstens stortingsvalg? Få vann og kloakk inn under den politiske radaren! Det er  i k k e  populistisk!

Av: Ragnhild Tangen, Stabekk

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Lars Svein ValderhaugDet er statens oppgave å dimensjonere E39 mellom Ålesund og Molde. Men Fannefjordtunnelen er ikke på E39. Fannefjordtunnelen er fylkeskommunens ...
Lars Svein Valderhaug 2 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøOg du trur at fylket vil prioritere å byggje ein ny tunnel når det går ei bru til Lønset, og ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er fylket som har ansvaret for Fannefjordtunnelen. Og jeg kjøper ikke ditt argument at broen over Lønset vil redusere ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Rolf Erik PedersenIfølge eksterne kvalitetsikrede kalkyler, så er Møreaksen billigere enn Romsdalsaksen.Med ekstra trafikk fra Romsdalsaksen vil det bli kø i Fannefjordtunnelen, ...
Rolf Erik Pedersen 23 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Terje SundsbøFor det første, så er de fleste rimelig sikker på at Romsdalsaksen er rimeligere å bygg, og i tillegg til ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøMen poenget er at det ikkje blir slik kø om Romsdalsaksen vert bygd fordi det då blir eit meir fleksibelt ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 105 comments
  • Lars Svein Valderhaug 65 comments
  • Lama Vik 24 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 19 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte