Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Mikhail Nilov / Pexels
Illustrasjonsfoto: Mikhail Nilov / Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hogne Hongset går igjen frem med geværet. Nok en gang skades debatten, og denne gangen også organisasjons-Norge.

5. september kom Hogne Hongset på trykk med et direkte angrep mot Naturvernforbundet for å ikke ha deltatt på markeringen til Motvind Norge lørdag 4. september, innledningsvis fraskriver han grunnen deres. Videre fortsetter han med en splittende tunge om dolking og bakholdsangrep. Jeg har svart Hogne før og jeg gjør det gjerne igjen: Å bruke krigføring som undertone i debatten gir ikke mer til folket enn krigstonen. Det vindkraftdebatten trenger er en respektfull og faktabasert debatt, uten anklager om bakholdsangrep og kniver i ryggen.

Jeg skal ikke skrive på vegne av Naturvernforbundet, men jeg vil gjøre det tydelig for Hongset at jeg synes det er bra av Motvind Norge å beklage for sine tidligere valg, det viser vekst og forståelse av egne handlinger. Jeg som alle andre forventer også at de ikke inviterer tilsvarende holdninger tilbake igjen. På lik linje forstår jeg at mange ikke ønsker å støtte opp under en markering etter at Alliansen fikk taletid på Buheii-campen. Det er viktig og riktig av Motvind Norge å komme med en uttalelse iI forbindelse med Buheii-campen, men det er ikke opp til Motvind Norge å bedømme om beklagelsen var nok, denne vurderingen er det andre som tar og andre som tok.

Å ikke være fornøyd med utfallet er et bittert eple å bite i, som alle opplever å smake på før eller siden. Men det er reaksjonen til eplet som viser hvordan organisasjoner og mennesker er. Nok en gang ber jeg Hogne Hongset om å holde seg for god for krigsholdninger. Å se på denne situasjonen som et taktisk valg for å ødelegge for en annen organisasjon er ekstremt skadende for både organisasjons-Norge og en allerede polarisert vindkraftdebatt.

Mange er lei av å høre miljøvernere snakke om debattrommet og hvordan det er skittent, men dette kan man ikke slutte å omtale før det er blitt bedre. Det er bare debattrommet man har for å debattere. Vindkraftdebatten minner om oljedebatten før man skjerpet seg. I dag holdes debatten med respekt for fakta, seg selv og andre. Denne endringen ga rom for uenighet og med det rom for utvikling og løsninger, et slikt debattrom trenger naturen i Norge.

Jeg oppfordrer Hogne Hongset og alle som er enige med ham, om å la børsa bli hjemmeliggende. Den skyter bare hull i ord og natur.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Heidi Farstad Kvalheim · 2 år siden
    Dette er så skuffande ! Når vi treng å samlast for å stoppe naturøydeleggingane og sette foten ned for meir misbruk av natur, vert det ein personkamp med retorikk som våpen. Dette er det menn som står for, så SLUTT og ta til vett. Hanekampar bør ungåes for det tek merksemda vekk frå det som er viktig, men typisk er det. Her nyttar Naturvernforbundet ( som eg er medlem av fram til no... ) seg av akademisk nedlatenheit -med andre ord : maktspråk. Dette ser eg ofte vert brukt overfor Motvind, og det viser ein arroganse som nettopp vert nytta mot bygdefolk som er fortvila over øydeggingane dei må forholde seg til kvar einaste dag. Kva med å være litt mindre opptatt med å vise seg ( godt vestnorsk uttrykk) og heller være litt meir raus ? Og det gjeld opptredenen til Naturvernforbundet i denne saken. Motvind er ein spontan protestaksjon som har EI sak - og med det ikke eit profesjonelt organisasjonsapparat. Å granske lever og nyrer på folk som stiller opp mot vindkraftutbygging i naturen er ei svær oppgave, og heller ikkje særleg nyttig. I det lange løp trur eg meir på å innkludere folk ( også dei på ville veier) en å støte dei ut. Ein nynazist på tur i naturen med ein glødande Motvind observatør trur eg vi vinn på og ikkje høgreekstemismen. Og for å flagde dette ein ekstra gong - eg er sosialarbeider og sosialist !
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 17 timer siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse