Av Owe Ingemann Waltherzøe og Bjarte Helland
11.11.2021 sto endelig politikerne frem i kø i Bergen og forkynte at det faktisk er bra med de små lokale kjøkken på våre institusjoner. I intervjuet på NRK sto både byrådsleder for Klima- og miljø fra MDG og økonomiansvarlig fra Ap frem og proklamerte sine nye funn. Det var faktisk bedre med små lokale kjøkken på sykehjem og aldershjem, årsaken er at det kunne bevises at det var bra for miljøet og faktisk kommuneøkonomi å kaste mindre mat. Nå burde vel dette være holdningen i Møre og Romsdal også?
Vi i Industri- og Næringspartiet ønsker dette velkommen, om ikke annet som velkommen etter. Siden oppstarten av INP har vi påpekt at det er viktig for beboerne å ha lokal mattilberedning. Vi har brukt argumentet basert på trivsel og muligheten til å sikre ernæringsmessig god mat for beboerne. At vi nå får tilslutning fra MDG på grunn av og Ap for økonomi, underbygger vår påstand enda bedre.
Det er viktig at vi som nasjon nå slutter med alle disse meningsløse sentraliserte kjøkken som lager mat i stor skala og bare baserer seg på å levere hva som er snittet i mengde mat. Skal vi sikre at beboere og syke får det kostholdet og den mengden mat de har behov for, må alle kommuner i Norge avslutte sine avtaler med sentrale aktører som leverer til deres pleie- og sykehjem.
INP vil satse på lokale kjøkken i hvert enkelt pleie- og sykehjem, for vi ser potensialet for å sikre flere ledd innen offentlig omsorg også. Vi har økende antall unge uføre, disse sliter med å komme seg ut i praksis samt at vi har mange av våre tilflyttere som har behov for praksisplass for språktrening.
For INP har vi ansett lokalproduksjon som en distriktsvennlig løsning på mange utfordringer, å tilføre de lokale kjøkken ressurser i form av personer som trenger praksis. Vi har tidligere hatt Stortingspolitikere som har lovet varm skolemat og mye andre aktiviseringstanker for unge uføre.
Her kan vi få i pose og sekk hvis de ønsker det? Vi tilbyr våre unge en praksisplass i nærområdet på et kjøkken, enten som assistent eller som miljøarbeider som serverer og holder de eldre med selskap. Vi kan få på plass aktive plasser for språkopplæring med arbeidstrening for dem som har slike behov. Alle syke- og pleiehjem ligger som regel nær en skole, hvorfor ikke da benytte den fordelen? Vi kan da tilberede enkle, varme lunsjer til skole for en minimal kostnad, volum er viktig for alle kjøkken, og det er ikke råvarene som koster. Det å ha en deltidsstilling på et kjøkken, er ikke bra for stabiliteten på kjøkkenet, da er det bedre å øke produksjonen litt ved å supplere til skolene i området. Da kan vi tilby både «matlukt på institusjonene», økt aktivisering blant unge uføre eller de som er skolelei.
Her kan vi gjøre mye bra i en håndvending, hva er det som gjør at etablerte politikere IKKE greier å se fornuft i slike ting? Fagfolk har lenge prøvd å forsvare de lokale kjøkken, men har blitt overkjørt av ukyndige politikere, de har bare fokusert på sentralisering og reduserte utgifter. Det er på tide med litt mer fornuft nå, skift ut de etablerte politikerne til noen med arbeids og livserfaring…