Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Tømmer på Arnvikneset kai i Tingvoll klar til å bli lastet og transportert. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Tømmer på Arnvikneset kai i Tingvoll klar til å bli lastet og transportert. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skogdrift er avgjørende for å sikre bosetting og næringsutvikling i hele Norge. Da kan vi ikke overlate eierskapet til noen få utvalgte.

Norges skal være et samfunn med gode muligheter for alle, uansett hvor du bor og hvor mye du har i lommeboka. Da må vi også sikre at helt vanlige folk skal kunne ha muligheten til å skape et liv for seg selv ved å høste ressursene i skogen.

De siste åtte årene har dette prinsippet blitt utfordret av Høyre og Frp. De blå kameratene angrep konsesjonslover, priskontroll og åpnet til og med for at aksjeselskaper skal kunne kjøpe og selge skog uten krav om konsesjon.

Resultatet ble som ventet – prisøkninger og en stadig større konsentrasjon av eierskapet til norsk skog. I fjor så vi en helt konkret konsekvens av denne politikken, da en norsk forretningsmann solgte 600 000 dekar skog og utmark i Namdalen til et tysk selskap.

Vi i Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker en ny retning for Norge. Løftet i Hurdalsplattformen om å sikre nasjonalt og lokalt eierskap til både jord- og skogeiendommer er fremtidsretta, og det er klokt. Vi klarte å stoppe mange angrep på konsesjonslovene da Høyre og Frp bestemte. Nå vil stramme inn på lovverket, gjeninnføre priskontrollen og stanse utsalget av eiendommene til Statskog.

Vi må sikre at unge kvinner og menn rundt om i hele Norge skal få muligheten til å skape seg et levebrød av skogdrift – selv om de ikke har store formuer fra før. Det er også på høy tid at utsalget av Statens skoger blir stanset.

annonse

Arbeiderpartiet mener det er fornuftig at staten eier skog med store og profesjonelle skogeiere, som Statskog, for å videreutvikle norsk skognæring. I Hurdalsplattformen slås det fast at regjeringen vil bruke Statskog som et verktøy for industribygging og næringsutvikling der Statskog har eiendommer. Gjennom eierskapet i Statskog sikrer vi også råderett over store og viktige naturressurser med stor betydning for samfunnet. Skogen er jo ikke bare en viktig ressurs for verdiskaping og sysselsetting, men den er viktig for folk flest. For friluftsliv, rekreasjon, jakt og fiske.

Så respekterer vi at Høyre, som Anna Molberg, og ikke synes det er problematisk at norsk skog selges ut av landet eller at noen få overtar stadig mer av de samla skogarealene i Norge. Det går rett og slett et viktig ideologisk skille mellom Arbeiderpartiet og Høyre på dette området også.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser fram til å arbeide for et norsk, variert, desentralisert og regulert skogbruk som gir også folk uten mye kapital muligheten til å høste av skogens ressurser.

For nå er det vanlige folk sin tur!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte