Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
27 mars 2022 21:53
Del på Facebook
– Valgresultatet var ikke imponerende for AP, men ble veldig bra for SP. Her representert ved henholdsvist statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
– Valgresultatet var ikke imponerende for AP, men ble veldig bra for SP. Her representert ved henholdsvist statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en seier ved valget. Høyreregjeringen ble feiet ut av regjeringskontorene, og ble erstattet av Arbeiderpartiet (AP) og Senterpartiet (SP). Folket var lei av mange reformer som skapte merkelige konstruksjoner som fylket Viken og Kinn kommune.

Reformen som skulle effektivisere politiet ved færre lensmannskontor og konsentrering av enheter med høy kompetanse ble omtalt som «nærpoliti-reformen». Upopulært i distriktsnorge!

annonse

Den økte misnøyen etter 8 år med Erna & co ble en god plattform for AP og SP. Slagord i kort versjon som AP sitt «nå er det vanlige folk sin tur» og SP sitt «lytt til folket» skulle gjøre susen - og gjorde det. Noen småord manglet riktignok, men hvem bryr seg om slikt i valgkampen?

Valgresultatet var ikke imponerende for AP, men ble veldig bra for SP. De gode resultatene for SV og spesielt Rødt, samt labert resultat for Høyre og veldig svakt for KRF, medførte ny regjering. Alt dette er godt kjent, og vi husker at den nye regjeringen også fikk en pandemi i fanget. Det skulle bli mer. Alt dette er godt kjent, og vi husker at den nye regjeringen også fikk nye bølger av pandemien i fanget.

Energiprisene kom i ulage - strøm til ekstreme priser i syd, og skyhøye bensinpriser overalt. Sprikene skapte kaotiske forhold, og resulterte i kraftige innhogg i folkets og bedriftenes kontoer. Rødt og FRP krevde makspriser for både private og næringslivet, mens Støre og Vedum var enig om at makspriser ikke løser problemene.

annonse

Å løse floken med kompliserte regnestykker for ulike støtteordninger er ressurskrevende. Makspriser er langt enklere å administrere, og ville ikke makspriser løst problemene for folket og næringslivet?

Årsaken til dagens kompliserte regnestykke blir ikke løst, men det viktige blir jo løst - problemene regnestykkene medfører! Støre (AP) har snakket varmt om at «det er vanlige folk sin tur», men vil ikke høre på de omtalte fløypartiene, og går faktisk på tvers av det prisverdige slagordet.

SP lytter til folket i Haram, og vil dekke alle kostnader - helt (eller delvis?), det skilsmissen fra Ålesund medfører, og legge tilrette for å skille Haram fra Ålesund kommune. Fint at de er tro til slagordet fra valgkampen! SP lytter derimot ikke til folket når det gjelder fast forbindelse over Romsdalsfjorden. Kun 16,5% (gallup/Sentio 2019) ønsker undersjøisk kryssing (Møreaksen) - men det opptar partiet i svært liten grad.

I følge Norstat sin meningsmåling for mars -22 har nå AP 26,6% og SP 6,6% - dvs mindre enn 30% for de to regjeringspartiene. Ved Stortingsvalget -21 fikk AP 26,3% og SP 13,5% Kraftig tilbakegang for AP og mer enn halvering for SP. For et års tid siden snuste SP på 20-tallet, mens Rødt sitt nivå var omkring sperregrensa på 4% Nå viser siste gallup at Rødt har større oppslutning enn SP.

De hadde vært ærlige om de tok med småordene «av og til» ved forrige valgkamp. Ved lokalvalget høsten -23 huskes nok brutte løfter, om ikke handling erstatter fagre ord innen den tid. Slik er det for velgerne - alltid! I «Keiserens nye klær» var Kongen avkledd, men han så det ikke selv.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 1 år siden
    Igjen et salig rot fra Paul Andreas Hofseth. Den nye regjeringen med Ap og Sp fikk da ikke pandemien i fanget – den var det Høyre og Erna som fikk i fanget.

    Før valget flagget alle partiene sine standpunkter om Møreaksen – og vel 62% av velgerne ga deretter flertall til de partiene som ønsker Møreaksen.

    Velgerne forventer at politikerne står ved sine valgløfter. Det gjelder også for Møreaksen.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 5 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 10 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte