Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Rasmus Rasmussen
Ytring
28 mars 2022 12:39
Del på Facebook
Frank Sve, fraksjonsleder energi- og miljø, Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Frank Sve, fraksjonsleder energi- og miljø, Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frank Sve, nestleder i Stortingets Transportkomite, svarer på mitt avisinnlegg om rushtrafikk og kø. Rushtrafikken skaper køer kun i to korte perioder fem dager i uken, ofte bare i den ene retningen, resten av tiden er trafikken uberørt.

Annonse
Annonse

Fergekøene derimot står helt stille, de rammer absolutt all trafikk, i begge retninger, hele døgnet, hele uken. Med ferge er veien stengt. Den åpnes kun mot betaling noen få minutter 2–3 ganger i timen i beste fall, og kun et begrenset antall biler slippes gjennom, med kraftig hastighetsbegrensninger.

Frank Sve mener at rushtrafikk er et problem, og viser bl.a. til strekningene Blindheim-Breivika med 25.000 biler i døgnet, og Moa-Digerneset med 12.000 biler i døgnet på E39. Sistnevnte er for øvrig en del av Møreaksen. Sve er nok meget klar over at rushtrafikken på disse strekningene ikke varer hele døgnet, men fremhever likevel antall kjøretøy for et helt døgn. Dette er neppe en glipp, men et helt bevisst forsøk på villeding. Ikke spesielt uventet fra den karen.

Derimot er trafikken over hele døgnet relevant for fergestrekningene, ikke minst fordi det er få fergeavganger om kveldene og i helgene, dermed blir det lengre tid mellom fergene. Overfartstiden er den samme uansett når på døgnet fergene går. Det er imidlertid ikke overfartstiden slik Sve antyder, men tiden mellom avgangene som skaper kø. Korteste intervall mellom fergene over Romsdalsfjorden på E39 er 20 minutter, og lengste er 2 timer og 25 minutter.

Frank Sve er også klar over at begrunnelsen for firefelts vei for fjordkryssingen på Møreaksen ikke er ut fra en trafikkmengde på 2.300 biler i døgnet, selv om han bevisst fremstiller det slik. Enda et kalkulert forsøk på villeding med fullt overlegg fra Sve. Begrunnelsen for fire felt på den strekningen er ikke først og fremst trafikkmengden, men trafikksikkerheten. Slikt bør nestlederen i Stortingets Transportkomite vite.

Frank Sve hevder også at folk blir forsøkt lurt til å tro at trafikken med Møreaksen skal gå raskere enn med dagens ferger. Dette er en meget oppsiktsvekkende påstand, ettersom det er nettopp dette Statens Vegvesen hevder, ut fra de kvalitetssikrede utredningene som er foretatt. Her må Frank Sve på banen og fremlegge de korrekte tallene for reisetiden for folk flest, eksempelvis mellom Ålesund og Molde med Møreaksen, kontra tilsvarende reisetid med dagens ferger.

Annonse
Annonse

Eller er dette enda et forsøk på å villede, og til overmål sjofelt og bevisst feilaktig beskylde andre for å lure folk til å tro noe som er feil, når det er Frank Sve selv som er den som lurer folket? Det kan ha sine grunner at Riksrevisjonen tilsynelatende ikke har fattet interesse for henvendelsene angående Møreaksen.

Frank Sve fremstiller det som om det er en motsetning mellom å bygge E136 fra Ålesund til Dombås (Eksportveien) kontra E39 fra Ålesund til Molde (Møreaksen). På strekningen fra Moa til Ørskogfjellet har E136 og E39 felles trasé (inkludert Moa-Digerneset), så her er det absolutt ingen motsetning. For E136 på strekningen Vestnes-Dombås er det Nye Veier som har fått tildelt oppdraget, mens Statens Vegvesen har fått tildelt E39 Møreaksen.

Frank Sve argumenterer som om det er umulig å utbedre E136 Eksportveien i Romsdalen samtidig som E39 Møreaksen utbygges. Like tydelig er det at Sve ikke har noen som helst troverdig forklaring på hvorfor Nye Veier AS ikke kan arbeide på én veistrekning samtidig som Statens Vegvesen arbeider på en annen. Dette er to uavhengige foretak, hvor Nye Veier AS får sin egen investeringspott der de selv kan prioritere de ulike prosjektene i sin portefølje. Denne interne prioriteringen i Nye Veier har absolutt ingen føringer for de prosjekter Statens Vegvesen er tildelt. Frank Sve fortsetter likevel helt uten grunn å så splid mellom ulike vegprosjekter på Sunnmøre og i Romsdal. Å så splid og skape misnøye synes å være fundamentet i Frp’s valgstrategi.

Frank Sve mener at Møreaksen må komme bakerst i køen, og at strekningen Moa-Digerneset (som er en del av Møreaksen) må bygges svært lenge før. Frank Sve er fullt klar over at her er Ålesund kommune ennå ikke ferdige med reguleringsplanene. Kan Sve forklare hvorfor man da skal vente med å bygge de strekningene som er ferdigregulert og klar til å bygges mye tidligere? Jo tidligere Møreaksen er ferdig, jo flere år med økt samfunnsnytte som kommer innbyggerne til gode. Det er jo greinalaust å stå uvirksomme og vente på reguleringsplaner i Ålesund kommune, og ikke i mellomtiden bygge strekningene som er klare i andre kommuner. Her skaper Fank Sve en helt unødig kø.

Frank Sve mener han er talsmann for folk flest når han ønsker Møreaksen dit pepperen gror. Om han refererer til de tvilsomme meningsmålingene så fikk ingen av alternativene flertall. Slik Sve tolker resultatene burde han påpekt at det også var et stort flertall som ønsker fergene dit pepperen gror. Enda en veloverveid forglemmelse fra nestlederen i Stortingets Transportkomite. Ved Stortingsvalget høsten 2021 derimot stemte et flertall på over 62% av velgerne i Møre og Romsdal på partiene som ønsker Møreaksen.

Frank Sve vil beholde fergene over Romsdalsfjorden, men han ønsker å fjerne fergene over Langfjorden. Dette er en kostnad som påfaller Møre og Romsdal Fylkeskommune. Møreaksen derimot finansieres over statsbudsjettet, og gir i tillegg fastlandsforbindelse til både Aukra og Midsund. Uten Møreaksen vil også dette være kostnader som må dekkes av fylkeskommunen. Folk flest vet at det blir enormt mye mer penger til veibygging i Møre og Romsdal med Møreaksen, enn uten. Uten Møreaksen blir køen av ventende veiprosjekter i fylket lenger.


Av: Rasmus Rasmussen

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 2 år siden
    I motsetning til KSU.NO så har TK sensurert siste setning i nest siste avsnitt: 

    «Ved Stortingsvalget høsten 2021 derimot stemte et flertall på over 62% av velgerne i Møre og Romsdal på partiene som ønsker Møreaksen.»

  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 2 år siden
    Frank Sve bør også lese denne: https://www.smp.no/meninger/leserinnlegg/i/8QkWpQ/om-paastaatt-landeveisroeveri-paa-oerskogfjellet

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse