Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Helge Orten, Høyre
Ytring
13 juli 2022 06:41
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svar på Per Vidar Kjølmoen (Ap) sitt innlegg «Nei til Høyres riking-amnesti i strandsonen» 8. juli 2022.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) misforstår med vilje. Høyres forslag handler om å gi lokale folkevalgte muligheten til selv å bestemme hvordan de skal følge opp ulovlige tiltak etter plan- og bygningsloven. Det er ikke å gi noen amnesti, men å gi mer makt til lokaldemokratiet.

Annonse
Annonse

Høyre ønsker å styrke lokaldemokratiet. Vettet er godt fordelt i landet, og vi mener at de som bor i en kommune og lokale folkevalgte er de beste til å forstå hva som er en fornuftig utvikling for sin kommune. Derfor er økt lokal innflytelse over arealpolitikken viktig.

Annonse
Annonse

Kommunene har ansvaret for plan- og bygningsloven innenfor de rammene som er gitt gjennom nasjonale lover og retningslinjer. I et langstrakt land som Norge med lang kystlinje er det naturlig at mye av aktiviteten skjer nært sjøen og i strandsonen. Det gir ekstra store utfordringer for lokale folkevalgte som skal kombinere hensynet til bosetting og næringsliv, samtidig som allmenhetens tilgang til strandsonen er viktig. Høyre ønsker en mer differensiert forvaltning av strandsonen. Noen steder er presset stort og det er nødvendig å være restriktiv. Andre steder er det god tilgang på areal og det ligger til rette for å utvikle attraktive områder for bolig og næring.

Ingen kommuner er like og lokalt skjønn bør derfor veie tungt når denne type avveininger skal gjøres. Når Høyre satt i regjering fikk kommunene medhold i 8/10 av de klagene som ble brakt inn for Kommunaldepartementet. Det viser at vi tar lokaldemokratiet og lokalt skjønn på alvor. Høyre vil jobbe for at kommunene og lokale folkevalgte skal ha størst mulig makt over utviklingen i egen kommune, og vi kommer til å fortsette å fremme forslag som styrker det lokale selvstyret.

I dag har kommunene en plikt til å følge opp ulovlige tiltak i strandsonen. Det gjelder helt uavhengig av hvor gammelt forholdet er og om kart og dokumentasjon i mange tilfeller kan være ufullstendig. Mange kommuner bruker mye ressurser på å følge opp gamle saker, ressurser som heller kunne vært brukt på utvikling av kommunen.

Høyre har foreslått å utrede om denne plikten skal fjernes eller tidsavgrenses. Det fratar ikke kommunen retten til å følge opp ulovlige tiltak, men det gir kommunene makt og myndighet til selv å vurdere hvordan de skal følge opp disse sakene. Det er ikke å gi noen amnesti. Det handler om å gi lokaldemokratiet mer makt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Fergefri E39 – forutsigbar samferdselspolitikk
Alle meningsmålinger viser at folket ønsker å reise fergefritt. Det inkluderer også de som foretrekker Romsdalsaksen, en fergefri kryssing av ...
@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 4 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 11 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse