Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Helge Orten, Høyre
Ytring
13 juli 2022 06:41
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svar på Per Vidar Kjølmoen (Ap) sitt innlegg «Nei til Høyres riking-amnesti i strandsonen» 8. juli 2022.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) misforstår med vilje. Høyres forslag handler om å gi lokale folkevalgte muligheten til selv å bestemme hvordan de skal følge opp ulovlige tiltak etter plan- og bygningsloven. Det er ikke å gi noen amnesti, men å gi mer makt til lokaldemokratiet.

Annonse
Annonse

Høyre ønsker å styrke lokaldemokratiet. Vettet er godt fordelt i landet, og vi mener at de som bor i en kommune og lokale folkevalgte er de beste til å forstå hva som er en fornuftig utvikling for sin kommune. Derfor er økt lokal innflytelse over arealpolitikken viktig.

Annonse
Annonse

Kommunene har ansvaret for plan- og bygningsloven innenfor de rammene som er gitt gjennom nasjonale lover og retningslinjer. I et langstrakt land som Norge med lang kystlinje er det naturlig at mye av aktiviteten skjer nært sjøen og i strandsonen. Det gir ekstra store utfordringer for lokale folkevalgte som skal kombinere hensynet til bosetting og næringsliv, samtidig som allmenhetens tilgang til strandsonen er viktig. Høyre ønsker en mer differensiert forvaltning av strandsonen. Noen steder er presset stort og det er nødvendig å være restriktiv. Andre steder er det god tilgang på areal og det ligger til rette for å utvikle attraktive områder for bolig og næring.

Ingen kommuner er like og lokalt skjønn bør derfor veie tungt når denne type avveininger skal gjøres. Når Høyre satt i regjering fikk kommunene medhold i 8/10 av de klagene som ble brakt inn for Kommunaldepartementet. Det viser at vi tar lokaldemokratiet og lokalt skjønn på alvor. Høyre vil jobbe for at kommunene og lokale folkevalgte skal ha størst mulig makt over utviklingen i egen kommune, og vi kommer til å fortsette å fremme forslag som styrker det lokale selvstyret.

I dag har kommunene en plikt til å følge opp ulovlige tiltak i strandsonen. Det gjelder helt uavhengig av hvor gammelt forholdet er og om kart og dokumentasjon i mange tilfeller kan være ufullstendig. Mange kommuner bruker mye ressurser på å følge opp gamle saker, ressurser som heller kunne vært brukt på utvikling av kommunen.

Høyre har foreslått å utrede om denne plikten skal fjernes eller tidsavgrenses. Det fratar ikke kommunen retten til å følge opp ulovlige tiltak, men det gir kommunene makt og myndighet til selv å vurdere hvordan de skal følge opp disse sakene. Det er ikke å gi noen amnesti. Det handler om å gi lokaldemokratiet mer makt.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse