Annonse
Annonse
Ingrid Uthaug, styreleder i Bunadsgeriljaen
Ytring
03 august 2022 12:18
Del på Facebook
Stengt fødeavdeling ved Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stengt fødeavdeling ved Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Helse Møre og Romsdal mener det. I 2021 vedtok Stortinget at fødeavdelingen i Kristiansund skulle være åpen til nytt sykehus står ferdig. I regjeringsplattformen - styringsdokumentet Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen vedtok - er det skrevet at fødeavdelingen i Kristiansund skal holdes åpen. Den åpner også for at fødeavdelingen kan bestå også etter at nytt sykehus i Molde står ferdig.

Etter et glimrende rekrutteringsarbeid av det lokale rekrutteringsteamet kunne avdelingen gjenåpne 6. juni i år, etter å ha vært stengt over et år. Folket og ansatte jublet! Endelig! Avdelingen var åpen i 3 uker frem til feriestengning. I løpet av sommerstengingen ble en ansatt sykemeldt. Helse Møre og Romsdal ser ingen annen utvei enn å STENGE avdelingen. Klinikksjef Johnsen uttaler til TK 28 juli at vikar ikke er et alternativ og videre at nyansatte ønskes å beholdes i helseforetaket – underforstått på andre fødeavdelinger! På Helse Møre og Romsdals hjemmeside finnes ingen utlysning hverken etter fast ansatt eller vikar. Dette kan ikke forstås på annen måte en at de ikke engang prøver!

Helseforetakene er ikke underlagt demokratisk kontroll. Med det mener jeg at velgerne ikke har innflytelse på hvem som styrer og hva de bestemmer. Helse Møre og Romsdal viser heller ikke respekt for demokratiet da de ikke klarer, og viser ingen intensjon om, å rette seg etter et Stortingsvedtak, en regjeringsplattform eller bevilgninger over statsbudsjettet.

Norske velgere – vi vanlige folk – roper til våre politikere om å gripe inn i områder som strømpriser, drivstoffpriser og fødselsomsorgen. Men de er handlingslammet fordi de har gitt fra seg den politiske styringen til byråkratene. Og byråkratiet bryr seg kun om egen økonomisk «målstyring». At kvinner som skal føde og babyer får økt risiko er underordnet. At Storting og Regjering har beordret de til å holde fødeavdelingen åpen velger de å se bort fra – fordi de selv mener noe annet.

Jeg er en stor tilhenger av demokratiet og jeg føler nå at jeg er i ferd med å miste det! Jeg kan ikke ved neste kommune- og fylkestingsvalg eller neste stortingsvalg stemme bort klinikksjef Johnsen, direktør Bakke, styret i Helse Møre og Romsdal eller ledelsen i Helse Midt Norge. Hvilket parti jeg stemmer på virker å være uvesentlig da Helse Møre og Romsdal faktisk kan velge å se bort fra demokratiske vedtak fattet av Norges høyeste organ og den sittende regjerings vedtatte politikk.

annonse

Hvis man fortsatt lurer på hvordan i all verden Trump kom til makten i USA vil man kunne få et innblikk hvis man studerer Helseforetak vs vanlige folk. Vi vanlige folk overkjøres. Forrige regjering med H, Frp, V og KrF redet grunnen. FrP har riktignok innsett at fødeavdelinger er viktige for lokalsamfunn og for å beholde kvinner i distriktene og støtter nå fortsatt fødeavdeling i Kristiansund.  Nå er det opp til AP og SP å vise at demokratiet også gjelder for sykehus og fødeavdelinger.

Helseminister Ingvild Kjerkol (AP) har uttalt at hun vil «riste litt» i foretaksmodellen. Helse Møre og Romsdals forakt for demokratiet bør få også Helseministeren til å innse at modellen trenger mer enn litt forsiktig risting. Den må rett og slett fjernes!

Av: Ingrid Uthaug
Styreleder i Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte