Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Foto: Jil Yngland / NTB
Foto: Jil Yngland / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Bare siden februar har 15.000 flere personer kommet i arbeid i Norge. Det viser den siste Arbeidskraftundersøkelsen til SSB. Dette er svært positivt. Flere unge og andre som har vært de mest sårbare de siste årene, kommer nå i jobb og får framtidstro.

Livskvaliteten blir bedre når vi blir inkluderte. Friheten blir større. Å være med i arbeid og ha gode kolleger, er ofte den beste medisinen for god fysisk og psykisk helse. Når man er en del av et positivt arbeidsfellesskap og får muligheten til å bidra, gir det både håp og selvtillit.

Vi er på rett vei, og vi skal videre! For fortsatt er det mange vi kan få med oss. I fjor var det godt over 70.000 unge mennesker i Norge som verken var i arbeid eller utdanning. I enkelte kommuner viser Arbeidskraftsundersøkelsen til SSB også at det er så mye som 40 % av befolkningen som står utenfor arbeidslivet. Disse faktaene viser at vi ikke har hatt «en generell mangel på arbeidskraft», men snarere en mangel på inkludering. Og det er noe ganske annet. Ja, i enkelte tilfeller er det faktisk det motsatte.

annonse

Vi har nemlig en arbeidskraftreserve som kan inkluderes. Det kan være unge som har ramlet ut av arbeid eller utdanning, eller personer som har hatt utfordringer med rus eller den psykiske helsa. For både enkeltpersonene det gjelder, og for hele samfunnet vårt, er det svært bra når en større del av oss nå kommer i arbeid. Flere industri-, næringslivsleder og fabrikksjefer forteller også at mange av disse som tidligere har hatt det tøft, blir blant de mest pålitelige og engasjerte ansatte de har. For den som har stått utenfor i mange år, kjenner bedre enn de fleste verdien av gode kolleger og en fast jobb å gå til.

Nå er det også åpnet for at folk kan ta fagbrev i samarbeid med NAV. For utfordringene med å få tak i folk med fagbrev innen flere bransjer, skyldes i flere tilfeller nettopp en kombinasjonen av mangelfull inkludering samt en skole- og arbeidslivspolitikk som over flere år i for liten grad har prioritert yrkesfag og praktiske ferdigheter. Det er derfor positivt å se alle arbeidsplasser og bedrifter som jobber godt med NAV for å sikre at flere kan rekrutteres inn på praksisplasser og få lærlingekontrakter. Slik gjør de også fremtidsrettede valg for sine egne virksomheters fremtid. Trofaste og engasjerte medarbeidere kan nå sikres for mange år fremover.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte