Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
17 oktober 2022 13:58
Del på Facebook
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Konstituert fylkeskommunedirektør Gunn Randi Seime sier at Møre og Romsdal fylkeskommune er i en svært alvorlig økonomisk situasjon ved åpningen av fylkestinget i Geiranger 17. oktober.

Fylkeskommunedirektøren peker spesielt på prisvekst som en forklaring på den alvorlige situasjonen. Men situasjonen er mye verre enn den kunne ha vært.

Jeg stilte som vara for Nordmørslista på fylkestinget da det skulle tas beslutning om å inngå entreprisekontrakt for Nordøyvegen i desember 2018, eller å avlyse anbudskonkurransen. Jeg åpnet mitt innlegg med å si at det finnes tre typer mennesker: De som er gode i matematikk og de som ikke er gode i matematikk. En spøkefull innledning, men med en alvorlig undertone. For problemet var at det var så mange representanter på fylkestinget som mente at de var så gode i matematikk at de kunne forklare hvorfor Nordøyvegen var en god investering selv om det ville innebære en særdeles utfordrende økonomi for fylkeskommunen i årene fremover.

Jeg hevdet fra fylkestingets talerstol at de som er gode i matematikk skulle få vanskeligheter med å forklare hvordan fylkeskommunen skal klare å opprettholde tjenestetilbudet i fylket de neste 10–15 årene. Og jeg sa at for oss som ikke er så gode i matematikk, er det fylkesrådmannen som skal sørge for et godt beslutningsgrunnlag. Fylkesrådmannen hadde innstilt på å avlyse anbudskonkurransen, men innstillingen ble nedstemt av flertallet på fylkestinget, som trodde de var bedre i matematikk enn fylkesrådmannen.

annonse

I dag ser vi resultatet, når konstituert fylkeskommunedirektør Gunn Randi Seime beskriver fylkeskommunens situasjon som svært alvorlig. Seime viser til prisvekst som en forklaring på den alvorlige situasjonen. Men allerede i fylkesrådmannens saksframlegg i desember 2018 ble det advart om at fylkeskommunen ville bli nødt til å redusere driften med 129 millioner kroner pr. år de 10 første årene, med omfattende konsekvenser for fylkeskommunens tjenestetilbud og oppgaver. Og det uten å kjenne til den kommende prisstigningen.

Det er selvfølgelig ikke alt fylkestinget har innvirkning på. Men fylkestingets investeringsvilje og fylkestingets prioritering av investering på bekostning av drift, det er faktisk fylkestingets ansvar. Den alvorlige situasjonen vi får beskrevet i dag er bare begynnelsen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte