Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Foto: NTB  / NTB
Foto: NTB  / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Enhver familie er unik, og ethvert barn er unikt. Derfor er barnevern ikke egnet for stykkpris, anbud og konkurranseutsetting. Barn som sviktes av sine nærmeste, er avhengig av at samfunnet stiller opp, ikke markedskreftene.

Det kommersielle barnevern har under høyreregjeringen fått en stadig større og større andel av det samlede tilbudet, samtidig som det ideelle innslaget ble svekket. Staten har betalt 14 milliarder kroner for private institusjonsplasser de siste seks årene. Aldri før har staten brukt så mye penger på å kjøpe private plasser. Fortjenestemulighetene innen privat barnevern er gjentagne ganger illustrert i mediene, og avkastningen i de norske kommersielle barnevernselskapene må kunne betegnes som skyhøy. I Aftenpostens artikkel av 14. oktober vises det til at prisen hos de kommersielle er mer en doblet på fem år.

Det ble bestilt mange utredninger og rapporter av Solberg-regjeringens ulike barneministre. Det skal de ha. Vista Analyse 2016/19 om bruken av private aktører i barnevernet – «Ansvar på avveie» er et slikt eksempel. NOU om «Svikt og svik» fra 2017, flere riksrevisjonsrapporter og Helsetilsynets rapport fra 2019 «Det å reise vasker øynene». I sum peker rapportene på mange forhold som viser svikt, men også muligheter til forbedring, uten at forrige regjering klarte å levere.

Målet om å sikre barns beste må nå bli noe annet enn vakre ord. Vi må kunne se på tvers av sektorer og ha et mangfold av verktøy, for å gi ansatte i barnevernet den beste mulighet til å gi barna en ny hverdag. Tilbudene skal kunne tilpasses barnas utvikling, ikke ønsket om fortjeneste. Det kan fort bli «bukken og havresekken» som rår, hvor de kommersielle tjener mer på at barnas situasjon ikke blir til det bedre. Barn på anbud kan derfor ikke være en del av løsningen.

annonse

Det vil ta tid å få til den nødvendige omleggingen av barnevernet. I årene som kommer skal det settes inn ressurser for å forsterke kvaliteten og øke helsehjelpen i barnevernet. De ideelle tilbyderne av barnevernstjenester, som ikke tar ut fortjeneste, skal dessuten få en større rolle med sine bidrag.

Det finnes heldigvis en masse gode historier fra barnevernet, selv om de sjelden får oppmerksomhet. Tusener av dyktige ansatte, både i det private og i det offentlige, bidrar til det. En ny kurs er satt, og den bygges av en regjering som vil at fellesskapet tar ansvar for barnevernet, at skattepenger brukes på barnevern – ikke på fortjenestemotiverte selskaper.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte