Har Kristiansund kommune valgt den beste løsningen for håndtering av byens søppel, eller kan en kombinasjonsløsning være løsningen?
Etter at Kristiansund kommune overlot renovasjonsansvaret til Remidt, har det ikke manglet på kritiske røster. Kommentarer om at det er blitt kostbart, visuell forsøpling, lite kundevennlig og plasskrevende har gått igjen i kommentarfeltene til innleggene i Tidens Krav.
I Kristiansund har man en ganske ensartet måte å samle inn søpla på. Alle skal ha dunker og alt skal hentes med tradisjonelle søppelbiler. Men kan dette gjøres på andre måter? Hva med en kombinasjonsløsning?
I vårt borettslag i Oslo har vi i 15 år hatt en ordning som alle er svært godt fornøyd med. Da vi rehabiliterte borettslaget bestående av 244 leiligheter/husholdninger, fjernet vi de utvendige avfallssjaktene og erstattet disse med nedgravde avfallsbrønner. Hver brønn er på 5000 liter og er nedgravd dypt i bakken hvor det er kaldt. Dermed blir det også luktfritt. Vi har totalt 11 brønner fordelt på 3 steder.
Brønn for papir og papp, for glass og metall og for restavfall, matavfall og plast. I brønnen for restavfall kastes plastemballasje i blå plastposer, matavfall i grønne poser og øvrig avfall i ordinære plastposer. De grønne og blå plastposene får du gratis av Oslo kommune og er lagt ut i alle byens kolonialbutikker. Altså kan matavfall, restavfall og plast kastes i samme avfallsbrønn. På ulike tidspunkt, blir avfallet hentet og kjørt til «Klemetsrudanlegget» utenfor Oslo. Her blir avfallet tømt på store samlebånd. Systemet skiller automatisk grønne, blå og hvite poser fra hverandre.
Svært mange eldre borettslag i Oslo-området har innført denne ordningen. Nye store boligkomplekser som bygges i Oslo og Lørenskog området har dette som en standard løsning. I tillegg kjører de tradisjonelle søppelbilene rundt slik det gjøres i Kristiansund. Altså en kombinasjonsløsning. Løsningen fungerer perfekt i Oslo, og bør også være mulig å få til i Kristiansund.
Forslag til løsninger
For husholdninger - tradisjonelle boliger (ikke borettslag)
- Sette inn en 250/120 liters dunk (avhengig hvor stor husholdningen er) liters dunk hvor innbyggerne kan kaste: plast, matavfall, restavfall i henholdsvis grønne, blå og vanlige «Remaposer». Du vil da få en løsning som er tilpasset antallet i husholdningen. Hentes f. eks hver uke eller annenhver uke.
- 120 liters dunk for papir og papp
- 120 liters dunk for glass og metall
Den løsningen gir den enkelte husstand 1 mindre dunk, samt en plastsekk mindre med plastprodukter.
For borettslag og andre boformer der det egner seg.
Nedsenkbare brønner for plast, matavfall, restavfall, papir, papp og glass og metall. (slik som illustrasjonsbildene fra Røverkollen borettslag viser)
- ReMidt pålegges selv sorteringen av de grønne, blå og hvite posene.
- ReMidt sørger for gratis grønne og blå poser som hentes hos til byens kolonialbutikker.
- Gjeninnsette containerne for glass og hermetikkbokser som ble fjernet utenfor Futura og andre steder i byen
Leie av plass. Det er et tankekors at aksjeselskapet ReMidt tar seg tilrette på annen manns eiendom ved å plassere ut sine containere for avfall. Dette er avfall som de selger videre og tjener penger på.
Det er innbyggerne som gjør grovarbeidet og legger tilrette for at ReMidt skai tjene mest mulig ved selv å levere inn ferdig sortert avfall der de leverer det inn. Burde ikke innbyggerne ha blitt belønnet for sorteringsjobben de gjør? I tillegg «får» de tilgang til å plassere ut sine containere som en sparebørse som innbyggerne skal fylle opp. På annen manns eiendom. Ville du f eks ha godtatt at et privat selskap som Norsk Gjenvinning hadde plassert ut containere på din eiendom uten å få en eller annen kompensasjon for dette?
Nå vil selvsagt ReMidt argumentere med : « dersom vi ikke hadde fått denne muligheten, ville tjenesten ha blitt mye dyrere for innbyggerne». Et slikt argument hadde vært enklere å svelge dersom folk hadde sluppet å dra containere en kilometer til stedet Remidt forlanger den MÅ plasseres for å bli hentet eller å bli bøtelagt dersom den står lengere enn den tilmålte 5 metersgrensen.
Visuell forsøpling av byen
Jeg synes det er et trist skue å se de tusenvis av søppeldunkene som er satt ut i Kristiansund i «miljøets tegn» - og som trumfer at byen utsettes for det man må kalle en visuell forsøpling.
Jeg mener at avfallssortering er svært fornuftig, men det forutsetter midlertidig at innbyggerne synes den er praktisk og at den fungerer godt. Da først oppnår man en legitimitet hvilket er avgjørende for at ordningen skal lykkes.
Så langt synes jeg ikke ReMidt har lykkes med sitt «oppdrag». Jeg mener det var en tabbe av Kristiansund kommune å avvikle en tjeneste som Renovasjonsetaten/ Kommunalteknikk gjorde bedre.
Av: Geir Gerhard Greger