Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Geir Gerhard Greger
Ytring
03 mars 2023 09:39
Del på Facebook
– I vårt borettslag i Oslo har vi i 15 år hatt en ordning som alle er svært godt fornøyd med, skriver Geir Gerhard Greger. Foto: Privat
– I vårt borettslag i Oslo har vi i 15 år hatt en ordning som alle er svært godt fornøyd med, skriver Geir Gerhard Greger. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har Kristiansund kommune valgt den beste løsningen for håndtering av byens søppel, eller kan en kombinasjonsløsning være løsningen?

Etter at Kristiansund kommune overlot renovasjonsansvaret til Remidt, har det ikke manglet på kritiske røster. Kommentarer om at det er blitt kostbart, visuell forsøpling, lite kundevennlig og plasskrevende har gått igjen i kommentarfeltene til innleggene i Tidens Krav.

Annonse
Annonse

I Kristiansund har man en ganske ensartet måte å samle inn søpla på. Alle skal ha dunker og alt skal hentes med tradisjonelle søppelbiler. Men kan dette gjøres på andre måter? Hva med en kombinasjonsløsning?

I vårt borettslag i Oslo har vi i 15 år hatt en ordning som alle er svært godt fornøyd med. Da vi rehabiliterte borettslaget bestående av 244 leiligheter/husholdninger, fjernet vi de utvendige avfallssjaktene og erstattet disse med nedgravde avfallsbrønner. Hver brønn er på 5000 liter og er nedgravd dypt i bakken hvor det er kaldt. Dermed blir det også luktfritt. Vi har totalt 11 brønner fordelt på 3 steder.

Brønn for papir og papp, for glass og metall og for restavfall, matavfall og plast. I brønnen for restavfall kastes plastemballasje i blå plastposer, matavfall i grønne poser og øvrig avfall i ordinære plastposer. De grønne og blå plastposene får du gratis av Oslo kommune og er lagt ut i alle byens kolonialbutikker. Altså kan matavfall, restavfall og plast kastes i samme avfallsbrønn. På ulike tidspunkt, blir avfallet hentet og kjørt til «Klemetsrudanlegget» utenfor Oslo. Her blir avfallet tømt på store samlebånd. Systemet skiller automatisk grønne, blå og hvite poser fra hverandre.

Svært mange eldre borettslag i Oslo-området har innført denne ordningen. Nye store boligkomplekser som bygges i Oslo og Lørenskog området har dette som en standard løsning. I tillegg kjører de tradisjonelle søppelbilene rundt slik det gjøres i Kristiansund. Altså en kombinasjonsløsning. Løsningen fungerer perfekt i Oslo, og bør også være mulig å få til i Kristiansund.

Forslag til løsninger

For husholdninger - tradisjonelle boliger (ikke borettslag)
  • Sette inn en 250/120 liters dunk (avhengig hvor stor husholdningen er) liters dunk hvor innbyggerne kan kaste: plast, matavfall, restavfall i henholdsvis grønne, blå og vanlige «Remaposer». Du vil da få en løsning som er tilpasset antallet i husholdningen. Hentes f. eks hver uke eller annenhver uke.
  • 120 liters dunk for papir og papp
  • 120 liters dunk for glass og metall

Den løsningen gir den enkelte husstand 1 mindre dunk, samt en plastsekk mindre med plastprodukter.

For borettslag og andre boformer der det egner seg.

Nedsenkbare brønner for plast, matavfall, restavfall, papir, papp og glass og metall. (slik som illustrasjonsbildene fra Røverkollen borettslag viser)

  • ReMidt pålegges selv sorteringen av de grønne, blå og hvite posene.
  • ReMidt sørger for gratis grønne og blå poser som hentes hos til byens kolonialbutikker.
  • Gjeninnsette containerne for glass og hermetikkbokser som ble fjernet utenfor Futura og andre steder i byen

Leie av plass. Det er et tankekors at aksjeselskapet ReMidt tar seg tilrette på annen manns eiendom ved å plassere ut sine containere for avfall. Dette er avfall som de selger videre og tjener penger på.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det er innbyggerne som gjør grovarbeidet og legger tilrette for at ReMidt skai tjene mest mulig ved selv å levere inn ferdig sortert avfall der de leverer det inn. Burde ikke innbyggerne ha blitt belønnet for sorteringsjobben de gjør? I tillegg «får» de tilgang til å plassere ut sine containere som en sparebørse som innbyggerne skal fylle opp. På annen manns eiendom. Ville du f eks ha godtatt at et privat selskap som Norsk Gjenvinning hadde plassert ut containere på din eiendom uten å få en eller annen kompensasjon for dette?

Nå vil selvsagt ReMidt argumentere med : « dersom vi ikke hadde fått denne muligheten, ville tjenesten ha blitt mye dyrere for innbyggerne». Et slikt argument hadde vært enklere å svelge dersom folk hadde sluppet å dra containere en kilometer til stedet Remidt forlanger den MÅ plasseres for å bli hentet eller å bli bøtelagt dersom den står lengere enn den tilmålte 5 metersgrensen.

Visuell forsøpling av byen

Jeg synes det er et trist skue å se de tusenvis av søppeldunkene som er satt ut i Kristiansund i «miljøets tegn» - og som trumfer at byen utsettes for det man må kalle en visuell forsøpling.

Jeg mener at avfallssortering er svært fornuftig, men det forutsetter midlertidig at innbyggerne synes den er praktisk og at den fungerer godt. Da først oppnår man en legitimitet hvilket er avgjørende for at ordningen skal lykkes.

Så langt synes jeg ikke ReMidt har lykkes med sitt «oppdrag». Jeg mener det var en tabbe av Kristiansund kommune å avvikle en tjeneste som Renovasjonsetaten/ Kommunalteknikk gjorde bedre.


Av: Geir Gerhard Greger

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse