Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Du presses nesten ut i grøfta på smal vei. Du slår ned i et hull så tennene klaprer. Og du havner i spor dype som bobbaner.

Om du har kjørt på veiene i fylket, er sjansen stor for at du kjenner deg igjen i disse beskrivelsene.

Annonse
Annonse

Årsaken til at det er slik, er hovedsakelig manglende vedlikehold. Etterslepet på vedlikeholdet av fylkesveiene i Møre og Romsdal har økt fra 5,6 milliarder kroner i 2013 til godt over 8 milliarder kroner. Det er heller ikke bedring i siktet.

I økonomiplanen 2023–2026 mangler det ca. 200 millioner kroner bare for at etterslepet ikke skal vokse.

Dette er summer som er for store til at fylket alene vil kunne dekke dem. Realiteten er at dette er et etterslep som bare vil bli tatt igjen om regjeringen kommer på banen med økte bevilgninger.

Er slike bevilgninger realistiske? Ja, det er de. Men det krever at politikerne prioriterer annerledes enn i dag.

Annonse
Annonse

Vi i MDG har vist hvordan en annen prioritering kan gjøres i praksis. I vårt alternative statsbudsjett kutter vi i utbygging av nye enorme og unødvendige motorveier. Pengene vi sparer på dette bruker vi blant annet til å øke bevilgningene til vedlikehold og sikring av fylkesveiene.

Dette er en ny måte å tenke samferdselspolitikk på. Det er en samferdselspolitikk hvor vedlikehold av veiene vi allerede har, trumfer nye prestisjeprosjekter.

En slik omlegging av samferdselspolitikken gir store gevinster i form av bedre standard på eksisterende veier, men det krever også noe av oss. Vi må innse at potten er begrenset og at monsterprosjekter som Møreaksen går utover noe annet.

Det er beregnet at Møreaksen alene vil koste ca. 24 milliarder kroner. Dette er penger som kunne vært brukt på noe annet. Og man får mye vedlikehold for 24 milliarder.

Dette viser at heller enn å kreve nye enorme veiprosjekter som Møreaksen, bør vi kreve midler til vedlikehold. I en tid med mange opprør i politikken, burde vi rett og slett hatt et vedlikeholdsopprør.

Tør politikerne i fylket å gi slipp på prestisjeprosjektene og prioritere veiene som betyr mest for folk? Først da vil fylkets bilister slippe grøfta, beholde tennene intakt og komme seg ut av bobbanen.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Skrot fergene
Vil Rasmussen snakke om ressursbruken for å drifte Møreaksen, Vik - Julbøen?Eller passer det ikke?
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikTautratunellen og Julsundbrua, er meningsløs, Jan Rune. Den vil ikke oppnå noe som er i nærheten av å ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenMan kan ikke bruke pengene fra Nordøyvegen to ganger – disse pengene kan ikke finansiere flere fergeavløsningsprosjekter.Du har rett i ...
Tor Hansen 15 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøLa oss si at bygger tunnel til Otrøya/Gossen og krysser Romsdalsfjorden via Sekken. Vis man så tar utgangspunkt i det ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Skrot fergene
@Jan Rune HaukvikOg då må også linjevalet over Ørskogfjellet vere avklart. Inkludert vurdering av nedbygging av natur og myr på begge strekningene
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse