Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og helse-og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på enpressekonferanse om Innlandet Sykehus i dag, 5.juni 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og helse-og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på enpressekonferanse om Innlandet Sykehus i dag, 5.juni 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Finansministeren fra Senterpartiet uttrykte en intensjon om «fødetilbud» i Elverum. I Kristiansund medførte samme «intensjon» stengt avdeling. Arbeiderpartiet ville, som Høyre, «samle» - det vil si på godt norsk legge ned.

Helseministeren varslet at innholdet på Elverum skal opp på foretaksmøte med Helse Sør-Øst. De politiske kompromissene må ikke de ta hensyn til og det vet både helseforetaket og helseministeren. Slik kan en helseminister og regjeringspartnerne AP og SP holde sine politiske stier rene. Vedum og Senterpartiet løftet ikke en eneste politisk finger da Helse Møre og Romsdal stengte fødeavdelingen i Kristiansund fordi de ikke ville finne en langtidsvikar.

Annonse
Annonse

Fødeavdelingen i Gjøvik stenges

Fødeavdelingen i Lillestrøm og fødestua på Tynset ble ikke nevnt. Men her er det all grunn til å følge med. «Samling av funksjoner» og «store fagmiljø» inkluderer alle.

Det artikkelen under glemmer å nevne er at fødende først og fremst ønsker å føde med jordmor tilstede, men ikke i en bil. Et privat fødetilbud i Oslo stiller med to jordmødre når fødselen er i gang. På de store kvinneklinikkene er man ikke sikker på om jordmor rekker å gå fort nok mellom fødende.

Har man virkelig spurt de fødende om hva de egentlig ønsker eller fagfolka om hvordan de ønsker å jobbe? Det rømmer også nå folk fra «de store fagmiljøene».

Annonse
Annonse

De store vinnerne er de private helsetilbyderne som stadig utvider staben med erfarne fagfolk det offentlige ikke klarer å ta vare på. Til og med direktører som prøver seg i det offentlige rømmer tilbake.

«De fleste vi har snakket med sier at Elverum får et fødetilbud som likner på det som skal finnes ved Tynset. Det betyr ikke fulle vaktlinjer døgnet rundt. Det betyr ikke at Elverum får et fullt ut utstyrt akuttsykehus, slik flere har tatt til orde for. Men det ivaretar både det justisminister Emilie Enger Mehl, Trygve Slagsvold Vedum og Hedmark Sp har vært opptatt av og langt på vei lovet. Elverumregionen og Elverum sykehus beholder fødetilbudet, det som var viktigst for flest.

Det er uakseptabelt med full fødeavdeling, har flere både innen helsefaglige og politiske miljøer sagt til OA de siste dagene. Da er du langt på vei tilbake til start for hele prosessen. For det første hadde et fullskala fødetilbud krevd nye tidkrevende utredninger. Prosjektet hadde sprukket igjen. For det andre hadde det blitt mye mer kostbart. Kolossalt mye dyrere også på grunn av eksplosiv prisvekst.

For det tredje hadde det utfordret muligheten til å få tak i nok fagfolk. I tillegg ville mange spurt seg hvor framtidsrettet det hadde vært med et rigget akutt og fødetilbud på Elverum. Om det beste fødetilbudet blir på Moelv, hvor vil da fødende i Østerdalen og Nord-Gudbrandsdal, og Valdres ha et ønske om å komme? Til Moelv, vil de fleste mene. OA har snakket med flere som også som har pekt på det utfordrende med å lage omfattende fødetilbud i områder som – uansett politikk – kommer til å slite med befolkning i fertil alder i framtiden.»

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse