Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og helse-og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på enpressekonferanse om Innlandet Sykehus i dag, 5.juni 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og helse-og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på enpressekonferanse om Innlandet Sykehus i dag, 5.juni 2023. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Finansministeren fra Senterpartiet uttrykte en intensjon om «fødetilbud» i Elverum. I Kristiansund medførte samme «intensjon» stengt avdeling. Arbeiderpartiet ville, som Høyre, «samle» - det vil si på godt norsk legge ned.

Helseministeren varslet at innholdet på Elverum skal opp på foretaksmøte med Helse Sør-Øst. De politiske kompromissene må ikke de ta hensyn til og det vet både helseforetaket og helseministeren. Slik kan en helseminister og regjeringspartnerne AP og SP holde sine politiske stier rene. Vedum og Senterpartiet løftet ikke en eneste politisk finger da Helse Møre og Romsdal stengte fødeavdelingen i Kristiansund fordi de ikke ville finne en langtidsvikar.

Annonse
Annonse

Fødeavdelingen i Gjøvik stenges

Fødeavdelingen i Lillestrøm og fødestua på Tynset ble ikke nevnt. Men her er det all grunn til å følge med. «Samling av funksjoner» og «store fagmiljø» inkluderer alle.

Det artikkelen under glemmer å nevne er at fødende først og fremst ønsker å føde med jordmor tilstede, men ikke i en bil. Et privat fødetilbud i Oslo stiller med to jordmødre når fødselen er i gang. På de store kvinneklinikkene er man ikke sikker på om jordmor rekker å gå fort nok mellom fødende.

Har man virkelig spurt de fødende om hva de egentlig ønsker eller fagfolka om hvordan de ønsker å jobbe? Det rømmer også nå folk fra «de store fagmiljøene».

Annonse
Annonse

De store vinnerne er de private helsetilbyderne som stadig utvider staben med erfarne fagfolk det offentlige ikke klarer å ta vare på. Til og med direktører som prøver seg i det offentlige rømmer tilbake.

«De fleste vi har snakket med sier at Elverum får et fødetilbud som likner på det som skal finnes ved Tynset. Det betyr ikke fulle vaktlinjer døgnet rundt. Det betyr ikke at Elverum får et fullt ut utstyrt akuttsykehus, slik flere har tatt til orde for. Men det ivaretar både det justisminister Emilie Enger Mehl, Trygve Slagsvold Vedum og Hedmark Sp har vært opptatt av og langt på vei lovet. Elverumregionen og Elverum sykehus beholder fødetilbudet, det som var viktigst for flest.

Det er uakseptabelt med full fødeavdeling, har flere både innen helsefaglige og politiske miljøer sagt til OA de siste dagene. Da er du langt på vei tilbake til start for hele prosessen. For det første hadde et fullskala fødetilbud krevd nye tidkrevende utredninger. Prosjektet hadde sprukket igjen. For det andre hadde det blitt mye mer kostbart. Kolossalt mye dyrere også på grunn av eksplosiv prisvekst.

For det tredje hadde det utfordret muligheten til å få tak i nok fagfolk. I tillegg ville mange spurt seg hvor framtidsrettet det hadde vært med et rigget akutt og fødetilbud på Elverum. Om det beste fødetilbudet blir på Moelv, hvor vil da fødende i Østerdalen og Nord-Gudbrandsdal, og Valdres ha et ønske om å komme? Til Moelv, vil de fleste mene. OA har snakket med flere som også som har pekt på det utfordrende med å lage omfattende fødetilbud i områder som – uansett politikk – kommer til å slite med befolkning i fertil alder i framtiden.»

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse