Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Vindturbiner på Fosen. Foto: Heiko Junge / NTB
Vindturbiner på Fosen. Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Maktfordeling mellom Stortinget, regjeringen og domstolene er et sentralt prinsipp i Grunnloven fra 1814. Domstolene dømmer på bakgrunn av lovene Stortinget vedtar. Kongen i statsråd har rett til å benåde straffedømte, men ellers kan hverken Stortinget eller regjeringen gripe inn i domstolenes avgjørelser.

I oktober 2021 kom en enstemmig dom fra Høyesterett i storkammer, som sa at vedtaket om tillatelse til vindkraftutbygging på Fosen var ugyldig fordi utbyggingen krenker reindriftssamers rett til utøvelse av kultur etter artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Ett år og ti måneder etter dommen produserer Fosen Vind DA og Roan Vind DA fortsatt vindkraft ulovlig fordi regjeringa trosser dommen i Høyesterett og lar vindturbinene produsere kraft uten gyldig konsesjon.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

OED har fortsatt ikke opphevet eller rettet den ugyldige ekspropriasjonstillatelsen som gav utbyggerselskapet tilgang til arealet. OED har heller ikke rettet konsesjonsvedtaket som gav Fosen Vind DA og Roan Vind DA rett til å produsere vindkraft. OED har heller ikke rettet vedtaket om statlig arealplan som gav selskapene adgang til å disponere arealet til vind-industri.

På toppen av det hele har selskapene ikke omsøkt de tillatelser tiltaket krever for lovlig å kunne iverksettes.

Vertskommunene Ørland og Åfjord følger ikke opp med lovlighetskontroll etter Plan- og bygningsloven og viser til OED som viser til at Høyesterett ikke har fortalt dem hva de skal gjøre med vindturbinene på Fosen.

Det regjeringen og OED har gjort er kun å innrømme idømt og pågående menneskerettighetsbrudd.

Finansreglementet for Frøya kommune pkt 1.5 siste avsnitt:

Kommunen investerer gjennom eksterne forvaltere og anerkjenner at det finnes ulike strategier for å operasjonalisere ansvarlighet og bærekraft i forvaltningen. Det er likevel et krav at de forvalterne kommunen benytter jobber i henhold til FNs Prinsipper for Ansvarlige Investeringer (PRI).

Annonse
Annonse

Kommunen har videre som minimumskrav at alle Investeringer gjøres i tråd med FNs Global Compact basert på menneskerettigheter, grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet, miljø og utvikling samt korrupsjon.

Kommunen anerkjenner arbeidet som gjøres av Statens Pensjonsfond Utland og vil derfor etterstrebe at valgte investeringer for både aksjer og renter er i henhold til SPUs offisielle ekskluderingsliste.

Kommunens kortsiktige og langsiktig investerte kapital skal regelmessig gjennomlyses. Transparens er en forutsetning for kontroll og etterlevelse i forhold til kommunens retningslinjer for ansvarlige investeringer.

Som medeier i Trønder Energi Vekst Holding AS deltar Frøya kommune i brudd på menneskerettighetene til urbefolkningen på Fosenhalvøya.

Når regjeringa og vertskommunene ikke evner eller ønsker å avslutte bruddene på menneskerettighetene til urbefolkningen på Fosen, så er det et moralsk og etisk imperativ for eierkommunene i selskapet som produserer strøm ulovlig om å kreve stans i strømproduksjonen.

«Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv!» i diktet «Du må ikke sovav Arnulf Øverland er en advarsel mot likegyldighet.

Forslag til vedtak i kommunestyre 1. september 2023

Frøya kommune, som medeier i Trønder Energi Vekst Holding AS, krever at selskapet med øyeblikkelig virkning avslutter det pågående lovbruddet med ulovlig strømproduksjon i Roan vindkraftverk og stanser vindturbinene inntil rettighetene for bruk av arealet er avklart med reindriftssamene på Fosen.

Frøya kommune oppfordrer de atten andre eierkommunene i Trønder Energi Vekst Holding AS - Orkland, Melhus, Trondheim, Indre Fosen, Ørland, Åfjord, Heim, Oppdal, Midtre Gauldal, Malvik, Hitra, Skaun, Selbu, Holtålen, Osen, Stjørdal, Tydal og Rennebu til å fatte lignende vedtak.

Av: Steven Crozier
Kommunestyrerepresentant for Rødt Frøya

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse