Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Ingrid Uthaug, styreleder i Bunadsgeriljaen
Ytring
21 september 2023 09:23
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er vanskelig å forholde seg saklig til siste utspill fra Helse Møre og Romsdal, gjengitt i Romsdals Budstikke 20. september, men jeg skal gi det et forsøk.

Helse Møre og Romsdal er i gang med neste års budsjett, og det byr visstnok på store problemer. Effektiviseringstiltakene satt i verk har ikke gitt resultat. I stedet har de fått økt sykefravær, mangel på personell og for mange såkalte utskrivningsklare pasienter.

Annonse
Annonse

I tillegg, og her må jeg bite tennene hardt sammen, varsler de at flere pasienter gir høyere kostnader, og anbefaler derfor at man ikke skal øke aktiviteten på sykehusene!

«I alle klinikkane er det er erkjenning om at inntekter basert på aktivitet ikkje dekker auka kostnader knytt til auka aktivitet. Det er derfor lagt inn foreløpig føring i budsjettarbeidet om at klinikkane skal legge aktivitetsprognosene for 2023 til grunn, og ikkje planlegge med auka aktivitet som ein kan risikere betyr fare for ytterlegare kostnadsoverskridingar.» (rbnett.no)

Taket for skalaøkonomi er nådd, og sykehusene har fått stordriftsulemper i stedet for de stordriftsfordeler. I stedet for å øke kapasiteten, ved å for eksempel utvide eller beholde tilbudet i Kristiansund, foreslås det heller inntaksstopp av pasienter! Hva man skal gjøre med dette «overskuddet» av pasienter sies det lite om. Mulighetsrommet Helse Møre og Romsdal har er å overtale ansatte til å behandle dette på fritiden, sende de til St. Olavs, sette de på venteliste til 2025 for å håpe på at økonomien blir bedre da, eller en miks av alle disse tre. Jeg så ikke styremøtet, men regner med at saken ble lagt frem i fullt alvor.

Men det er mer!

«I saka om utfordringar med budsjettet, er det også peika på at nokre område innan spesialisthelsetenestene bruker langt meir midlar enn det er finansiering for. Dette gjeld særleg prehospitale tenester og tenester innan psykisk helsevern og rus, ifølge adm.dir.» (rbnett.no)

Ambulansetjenesten har blitt for dyr! Og må kuttes! Pengene trengs til viktigere ting. Har Helse Møre og Romsdal glemt at de nå bygger et sykehus utenfor allfarvei, der de aller fleste pasientene får lengre reisevei? Og slik behøver bedre ambulansetjenester? Stenging av fødeavdelingen i Kristiansund har også medført økt bruk av ambulanse, som disse hendelsene illustrerer:

Ambulanse fra Kristiansund ankom kvinne som nylig hadde født hjemme, men kvinnen kunne ikke flyttes, da hun hadde blødninger på grunn av at morkaken satt fast. Ambulanseteamet ble hos kvinnen til ambulansen fra Molde, med jordmor, ankom. Denne ankom til kvinnens hjem ca en time etter ambulansen fra Kristiansund. Etter at jordmor hadde fått løsnet morkaken ble kvinnen først kjørt til sykehuset i Kristiansund for stabilisering, for deretter å bli kjørt til fødeavdelingen i Molde.

En kvinne i Kristiansund hadde vannavgang, misfarget fostervann og vedvarende smerte. Etter andre telefonkontakt ble det bestilt ambulanse. Begge ambulansene i Kristiansund var utilgjengelige og ambulansen fra Averøya ble bestilt. Denne var ikke helt klar for oppdrag og ankom en time senere. To timer senere ble kvinnen skrevet inn på fødeavdelingen i Molde. Det ble oppdaget at morkaken hadde løsnet og hastekeisersnitt ble besluttet. Det hastet da å få ut babyen og keisersnitt ble utført før bedøvelsen virket. 9 timer etter første telefonkontakt.

Annonse
Annonse

En kvinne ble sent til Kristiansund sykehus, der fødeavdelingen er stengt, med ambulanse da hun var i uke 24. Fødselen var i gang og det ble sent spesialist fra St. Olavs i ambulansehelikopter. Babyen døde.

En kvinne fødte ombord ambulansebåten Øyvakt ved kai i Kristiansund. Ambulanse fra Molde med jordmor rakk akkurat frem. Mor og baby ble kjørt i ambulanse til fødeavdelingen i Molde.

På vei fra Kristiansund til fødeavdelingen i Molde ble ambulanse med jordmor sent ut fra sykehuset i Molde for å møte fødende hvor fødselen var i gang. Babyen ble født i ambulansen.

Dette er sakene vi kjenner til fra siste år. Det er nok flere. Er det dette som Helse Møre og Romsdal nå mener blir for dyrt? Først ble fødeavdelingen tatt, nå skal kvinnene heller ikke få føde i ambulanse med jordmor tilstede?

I følge direktør Nilsen er det snakk om prioriteringer. Nå må jeg puste dypt for å ikke la fingrene gli for raskt over tastaturet.

«Som helseforetak må vi ha ein diskusjon om kva som er viktigast å prioritere framover, fortset Nilsen. Og spør retorisk om foretaket har for høgt driftsnivå, eller om ein driftar med for høge kostnader – tilbyr foretaket for mange tenester som ein ikkje har finansiering for?» (rbnett.no)

Helse Møre og Romsdal vil prioritere å innføre Helseplattformen – det datasystemet som gjemmer pasienter, får fagfolk til å rømme og er sterkt kritisert i flere rapporter.

«I revidert nasjonalbudsjett kom det budsjettjustering på 100 mill. kr, som skulle ta høgde for auke i lønns- og prisvekst, og styrke klinikkane i HMR. – Imidlertid har vi blitt varsla om det som truleg blir ein betydeleg kostnadsauke på IKT-området (Hemit og Helseplattformen), dette vil redusere summen tilsvarande potten på 100 mill. kr, poengterer Nilsen mellom anna.»

At Helse Møre og Romsdal prioriterer datasystemet Helseplattformen foran økte lønnsutgifter, ambulanse for fødende og akutt syke og tilbud innen psykiatri og rus, burde få alle til å ta på seg bunad og gå ut i gatene!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse