Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjon: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjon: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Appell i forbindelse med markering mot Helseplattformen foran sykehuset i Kristiansund 13. november.

Helseplattformen:

Hvordan er det mulig at helseforetaket, med åpne øyne og enda åpnere lommebok, velger å ikke lytte til fagfolk? Når kompetente IKT folk advarte mot utdaterte og dårlig kompatible løsninger og erfaringene fra blant annet Danmark viste oss varsellamper som blinket klarere og tydeligere enn blålysene på utrykningskjøretøyene. Når legene ved St. Olav går ut og ber om en stans av utrullingen og at nødbrekket må røskes hardt i fordi Helseplattformen, og de digitale løsningene som skulle være en trygghet med tanke på overføring av pasientinformasjon, viser seg å være en risikofaktor som hindrer at nødvendig informasjon deles, da bør de som er tildelt ansvaret for helsa vår være seg sitt ansvar bevist og lytte til de som er ansatt til å utføre jobben. Når utrullingen av Helseplattformen koster så mye i arbeidstid og penger at budsjettet belastes på bekostning av behandling og pasientsikkerhet, da holder det ikke at helseministeren sier at «ressursene i regionen må samles». Da er tiden mer enn moden for at ministeren tar grep og stanser videre utrulling av Helseplattformen.

Når problemene ved St. Olav er så markante som de er, og belastningen på de ansatte oppleves som så tung at ansatte vurderer å slutte og finne seg jobb andre steder der Helseplattformen ikke er i bruk, ja da bør de som er ansvarlige lytte. Vi har lite nok hender innen helse som det er, og vi behøver absolutt ikke flere hinder som stanser rekruteringen og i ytterste konsekvens gjør at dyktige fagfolk flykter fra Helse Midt.

Tanken om en pasient – en journal er noe vi alle kan stille oss bak, men da må vi finne et system som hele landet kan, og vil, ta i bruk til formålet. Når foretak og helseminister bruker store ord som uansvarlig og roper om milliarder i kostnader på å finne et alternativ til Helseplattformen så kan vi kanskje med sikkerhet slå fast at de både skjelver litt i erkjennelsen av at de har foretatt et feil veivalg, og at de er for ærekjære til å akseptere akkurat dette. Slik er vi jo for så vidt ikke helt uvante med hva gjelder helseforetak og helseministre her i regionen.

Rødt kommer til å løfte saken på Stortinget. Seher Aydar har i dag sendt følgende budskap: Rødt har levert inn anmodingsforslag inn i behandlingen av statsbudsjettet. Det vil da bli behandlet før jul sammen med statsbudsjettet. Det vil bli behandla og stemt over 19. desember.

Vi kan ikke lenger se på at et datasystem som ikke fungerer sliter ut ansatte, svekker pasientsikkerheten og tapper sykehuset for penger.

Det er tydelig at Kjerkol ikke kommer til å ta tak i dette, så hvis ikke styret i Helse Midt nå tar de blinkende varsellampene på alvor og drar i nødbremsen må Stortinget gripe inn. Ingen flere sykehus må tvinges til å ta i bruk dette før problemene er løst. Og for St. Olav sin del må det lages en plan B som kan settes i gang dersom problemene ikke lar seg løse innen rimelig tid.

Takk for meg!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse