Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjon: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjon: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Appell i forbindelse med markering mot Helseplattformen foran sykehuset i Kristiansund 13. november.

Helseplattformen:

Hvordan er det mulig at helseforetaket, med åpne øyne og enda åpnere lommebok, velger å ikke lytte til fagfolk? Når kompetente IKT folk advarte mot utdaterte og dårlig kompatible løsninger og erfaringene fra blant annet Danmark viste oss varsellamper som blinket klarere og tydeligere enn blålysene på utrykningskjøretøyene. Når legene ved St. Olav går ut og ber om en stans av utrullingen og at nødbrekket må røskes hardt i fordi Helseplattformen, og de digitale løsningene som skulle være en trygghet med tanke på overføring av pasientinformasjon, viser seg å være en risikofaktor som hindrer at nødvendig informasjon deles, da bør de som er tildelt ansvaret for helsa vår være seg sitt ansvar bevist og lytte til de som er ansatt til å utføre jobben. Når utrullingen av Helseplattformen koster så mye i arbeidstid og penger at budsjettet belastes på bekostning av behandling og pasientsikkerhet, da holder det ikke at helseministeren sier at «ressursene i regionen må samles». Da er tiden mer enn moden for at ministeren tar grep og stanser videre utrulling av Helseplattformen.

Når problemene ved St. Olav er så markante som de er, og belastningen på de ansatte oppleves som så tung at ansatte vurderer å slutte og finne seg jobb andre steder der Helseplattformen ikke er i bruk, ja da bør de som er ansvarlige lytte. Vi har lite nok hender innen helse som det er, og vi behøver absolutt ikke flere hinder som stanser rekruteringen og i ytterste konsekvens gjør at dyktige fagfolk flykter fra Helse Midt.

Tanken om en pasient – en journal er noe vi alle kan stille oss bak, men da må vi finne et system som hele landet kan, og vil, ta i bruk til formålet. Når foretak og helseminister bruker store ord som uansvarlig og roper om milliarder i kostnader på å finne et alternativ til Helseplattformen så kan vi kanskje med sikkerhet slå fast at de både skjelver litt i erkjennelsen av at de har foretatt et feil veivalg, og at de er for ærekjære til å akseptere akkurat dette. Slik er vi jo for så vidt ikke helt uvante med hva gjelder helseforetak og helseministre her i regionen.

Rødt kommer til å løfte saken på Stortinget. Seher Aydar har i dag sendt følgende budskap: Rødt har levert inn anmodingsforslag inn i behandlingen av statsbudsjettet. Det vil da bli behandlet før jul sammen med statsbudsjettet. Det vil bli behandla og stemt over 19. desember.

Vi kan ikke lenger se på at et datasystem som ikke fungerer sliter ut ansatte, svekker pasientsikkerheten og tapper sykehuset for penger.

Det er tydelig at Kjerkol ikke kommer til å ta tak i dette, så hvis ikke styret i Helse Midt nå tar de blinkende varsellampene på alvor og drar i nødbremsen må Stortinget gripe inn. Ingen flere sykehus må tvinges til å ta i bruk dette før problemene er løst. Og for St. Olav sin del må det lages en plan B som kan settes i gang dersom problemene ikke lar seg løse innen rimelig tid.

Takk for meg!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse