Visst er det vår, og den tilhører Nordmøre dette året. Etter mange nederlag knyttet til lokalisering av viktige institusjoner, har det omsider kommet motreaksjoner med et «nok er nok» som felles slagord.
Utfordrende vår for de som planlegger strategier for høstens valg. De undres. Bergen har fått et nytt parti – Bompengepartiet. Et smalt parti, men folkets støtte har gjort det størst i byen de fire siste målingene.
En rekke «bypakker» for å bedre byers trafikkløsninger er blitt skrotet av folket. Det reageres på omfang, løsninger, kostnader og bompengenivå. Flere kan ramses opp, og de siste er på Sørlandet og i Grenlandsområdet. Uroen øker også i Ålesund. Ikke rart. Byen som får en viktig rolle i utvikling av «smarte byer», fikk nei til en pakke til drøye 4 milliard. Doblet beløp i nytt forslag med firefeltsmotorveg til 2/3 av pakken skaper reaksjoner. Folkets reaksjon. Politikerne må finne nye løsninger eller skrote pakken.
Bypakker og bompengedebatter kommer likevel i skyggen av Bunadsgeriljaen på Nordmøre. Ved forrige kommune- og fylkesvalg, benyttet drøye 80 000 stemmeretten i Møre og Romsdal. Et tankekors for sentrale og regionale politikere at folkeaksjonen i løpet av få uker har fått et medlemstall på samme nivå. Sekssifret antall kan bli realitet. Antall betyr noe, og ingen er i nærheten av den responsen Bunadsgeriljaen har fått.
Nordmøre er tydeligvis trøtt av unfair behandling. Midtfylket og sørfylket oppfattes som egoistiske og lite villige til å dele godene. Undersøkelser viser at flertallet på Nordmøre nå foretrekker å bli del av Trøndelag.
Vi kjenner de ulike kampene og de tapte sakene. Nordmøre sin posisjon er svekket over tid, og misnøyen toppet seg etter det velkjente styremøtet i Helse Møre og Romsdal. Møtet konkluderte med at fødeavdelingen på Kristiansund sykehus skal legges ned allerede i august 2019. Det var dråpen som fødte den nye bevegelsen – Bunadsgeriljaen.
Det har lenge vært en uro på Nordmøre, og det har vært lett å registrere i leserbrev og tilhørende diskusjoner i Tidens Krav og KSU.NO. Nordmøre vil beholde sitt sykehus med føde og akuttilbud, og skal de krysse Romsdalsfjorden foretrekkes Romsdalsaksen (RA) vs. Møreaksen. At cirka 7400 personer har signert krav om utredning av den oversjøiske løsningen til RA illustrerer godt.
Nå er noe på gang denne våren. Nordmøre viser muskler. Det blir spennende hvordan Nordmøre og restfylket takler utviklingen. Høstens valg gir svar.