Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
01 september 2019 13:33
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Inger Johanne Ohrvik
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Inger Johanne Ohrvik
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere medier lager sine egne «valgomater» frem mot valg, slik at velgerne ved å svare på en rekke spørsmål enkelt kan finne ut hvilke parti de er mest enige med. Ulempen med denne «velgerhjelpen» er at spørsmålene kan bli noe bombastiske, og at det kan være vanskelig å svare ordentlig på spørsmålene uten å vite hvilke forutsetninger som ligger til grunn for spørsmålene og uten å ha anledning til å nyansere svarene. 

Et eksempel på at dette kan være vanskelig er Tidens Kravs spørsmål om kommunesammenslåing. Her er påstanden man skal ta stilling til: «Kristiansund kommune bør slå seg sammen med nabokommuner?»

Jeg er ikke kategorisk motstander av kommunesammenslåing, men likevel må jeg svare nei på dette spørsmålet slik det er stilt. Det er flere grunner til dette:

  1. Den viktigste årsaken til at jeg svarer nei på dette i første omgang, er at kommunesammenslåing uten at visse forutsetninger er til stede kan være en barriere for regionendring. Jeg mener at regionendring er mye viktigere enn kommunesammenslåing, og derfor må regionendring enten være avklart først, eller så må regionendring være en del av prosessen og en forutsetning for gjennomføring
  2. Hvilke kommuner er det snakk om? Kristiansund grenser stort sett til sjø, men grenser også til kommunene Averøy og Gjemnes gjennom to undersjøiske tunneler. Er det disse kommunene det er snakk om? Kan det være snakk om andre kommuner, eller eventuelt flere? Ettersom regionspørsmålet er viktig for Kristiansund, tenker jeg at det er naturlig å samhandle med kommuner som deler dette synet. For meg kunne det slik sett vært naturlig å tenke på sammenslåing med Aure og Smøla, men også med Hitra, Frøya og Heim. Det ville vært mindre naturlig å slå seg sammen med kommuner som ikke har interesse av regionendring.
  3. Et gjennomgående trekk ved spørsmål om kommunesammenslåing er at bykommunene gjerne vil slå seg sammen, mens landkommunene gjerne vil bestå alene. Slik har det også vært på Nordmøre. En klar forutsetning for sammenslåing er derfor at en eller flere landkommuner endrer oppfatning.

På bakgrunn av dette kan jeg tenke meg å formulere følgende utsagn:

«Kristiansund kommune bør slå seg sammen med kommuner på Nordmørskysten og Trøndelagskysten som ønsker å være en del av en stor kystkommune i Trøndelag».

Av Stig Anders Ohrvik, ordførerkandidat for Nordmørslista i Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 16 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte