fbpx
Annonse
Annonse
PANNEKAKER: Blir enda bedre med hjemmelaget nøttesjokoladepålegg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PANNEKAKER: Blir enda bedre med hjemmelaget nøttesjokoladepålegg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Pannekakene får nytt liv med hjemmelaget nøttesjokolade.

Norske pannekaker er ikke så veldig pompøse. Her til lands lages det stort sett tykke middagspannekaker, som gjerne fylles med blåbærsyltetøy og bacon. Heldig er den som karer til seg den første pannekaken som stekes etter baconet, selveste fleskepannekaken, som med masse baconfett har noe deilig hedonistisk ved seg.

Ellers er det vel noen lokale variasjoner knyttet til hvilken suppe man serverer til måltidet – eller om man har suppe i det hele tatt. For øvrig går det i det velkjente sporet. Ikke et vondt ord om det, alle elsker norske pannekaker, men her skal vi våge oss på en variasjon.

I Frankrike serverer de som kjent sine «crêpes» i utallige varianter. Stort sett er crepes en dessert og ikke en middagsrett, med unntak av de strimlede pannekakene med finhakket bladpersille som garnityr, som brukes i klassiske buljongsupper.

I den senere tid har franskmennenes tradisjonsrike crêpe blitt gatemat også – gjerne flambert foran kunden, med litt smør og lettantennelig appelsinlikør av merket Cointreau. Tilbehøret kan være karamelliserte bær eller en raus skje Nutella. Generelt ser søreuropeere ut til å være hekta på Nutella i alle sammenhenger. Etter min mening er den originale Nutellaen altfor søt, og med for lite hasselnøtt- og sjokoladesmak. Personlig synes jeg vår egen Nugatti er mye bedre.

Men aller best er det å lage en versjon av dette pålegget selv, ikke minst fordi du da kan spise det litt oftere. Det faktiske innholdet av hasselnøtter i en boks med Nugatti eller Nutella er skremmende lavt, og de øvrige ingrediensene er av en art man ikke kan anbefale å smøre tjukt på hverdagens brødskiver.

Vår hjemmelagde variant av Nutella/Nugatti har derimot gode, ekte råvarer. Helt hverdagskost er ikke denne heller, til det er innholdet av sukker og fett for høyt, men til gjengjeld blir det kjempegodt – og prosessen gir en deilig, søt mestringsfølelse.

Pannekaker med hjemmelaget «Nutella»

Ingredienser (2 personer)

200 g hasselnøtter
80 g honning
1 dl vann
100 g smør
100 g mørk sjokolade
1 ss kakao
2 ss rapsolje, kaldpresset
en klype salt
3 egg
2 ss sukker
2,5 dl melk
2,5 dl hvetemel
50 g smør

Framgangsmåte

Legg hasselnøttene i en ildfast form, og bak dem i ovnen på 180 grader til skallet er nesten svart og nøttene er godt ristet, men ikke så mye at de blir bitre. Smak deg fram til riktig nivå.

Legg så nøttene i et kjøkkenhåndkle og masser dem godt så skallet henger igjen på håndkleet, eller rist dem i en sil eller dørslag med store hull til skallet faller av.

Legg nøttene i en kjøkkenmaskin med kniv eller i en egnet blender, og tilsett hakket mørk sjokolade, smeltet smør, honning, olje, vann og kakao. Kjør blandingen til en jevn og fin «Nutella». Smak til med litt salt til slutt. Pålegget kan oppbevares mange uker i kjøleskap hvis du har det i bokser med lokk eller i norgesglass.

Lag så pannekakene. Knekk egg i en bolle og tilsett sukkeret. Kjør sammen med en stavmikser, tilsett mel og melk litt og litt. La stavmikseren kjøre røren helt glatt, så det ikke blir noen melklumper. Helt til sist kjører du inn det smeltede smøret. La røren få svelle i en halvtime før du steker tynne, delikate pannekaker i godt smør og fyller dem med nøttesjokoladefyllet.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte