fbpx
Annonse
Annonse
FET SJANSE: Potetpuré med parmesan, potetchips, sprø bacon og hasselnøttsmør er nydelig, men ikke hverdagskost. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FET SJANSE: Potetpuré med parmesan, potetchips, sprø bacon og hasselnøttsmør er nydelig, men ikke hverdagskost. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

«Smør på flesk» anbefales sjelden, men i dette tilfellet er det lov.

Av og til er smør på flesk akkurat det som skal til. Og aller best passer det når ettermiddagene er mørke, nesen er rødsprengt av kulde og neglene spretter inne i vantene. Barføtt i parken kan vi godt spise salat, men det er ikke der vi er nå.

I vinterhalvåret trenger mange av oss en belønning iblant for å holde ut, og for min del kan det veldig gjerne være et ekstra godt måltid mat, et som er rikt på fett, salt og umami, en pur hedonistisk nytelse med beklagelig og umiddelbar effekt på midjemålet. Bare hør hvor mange lag a godsaker det er i ukas rett: Potetkrem og potetchips. Parmesan. Bacon. Og dertil hasselnøttsmør!

Retten vil tradisjonelt være et tilbehør eller en base. Da kan man for eksempel plassere et stykke bakt torsk på toppen, eller for den saks skyld pannestekt sei eller kylling. Men ukas poeng er at du godt kan spise potetkrem med parmesan og bacon god alene – hvis du bare gjør det en sjelden gang. Er du voksen, er det forhåpentlig ingen som maser om at du ikke får gå fra bordet før du har spist opp brokkolien eller torsken din.

I denne oppskriften bruker vi mandelpotet. Vi er heldige i Norge som har mandelpoteten. Denne har jeg ikke sett maken til når jeg har vært på jobber i utlandet og behovet for en potet med mandelpotetens egenskaper har vært opplagt. Det nærmeste vi kommer er nok de såkalte amandine-potetene som man også får her i Norge, dog i provoserende mye emballasje. Amandine-potetene ligner mandelpoteter når det gjelder innholdet av stivelse og tørrstoffer, men de er langt fra like gode. Mandelpotenes smak og kvalitet sikrer at vi får en glatt, fløyelsmyk, luftig og perfekt potetpuré.

Potetkrem med parmesan, sprø bacon, potetchips og hasselnøttsmør

Ingredienser (2 personer)

300 g mandelpoteter
2 fedd hvitløk
1,5 dl helmelk
4 ss meierismør
50 g parmesanost
150 g tørrsaltet bacon
100 g meierismør
100 g skåldede hasselnøtter
2 store mandelpoteter til chips
Olje til fritering
Salt og pepper

Framgangsmåte

Skrell mandelpotetene, og kok dem møre i vann. La dem så få dampe godt av seg før du presser dem gjennom en melsikt eller lignende til helt finknuste granulater av kokt potet. Pass på at potetmassen ikke klumper seg altfor mye sammen.

Kok opp melk og smør med finhakket hvitløk og gjerne noen timianblader om du har. Ha i den kokte poteten litt etter litt mens du visper med en visp, slik at du får en slett og luftig potetpuré. Når du har oppnådd den konsistensen du selv synes er best, enten den er tykk eller tynn, kan du ta kjelen av varmen og smake til med salt, pepper og revet parmesan.

Bruk en mandolin, og kutt de to mandelpoteter i løvtynne skiver. Friter skivene i olje på 160 grader til sprø chips, eller legg dem på stekebrett med bakepapir og pensle dem med olje og litt salt. Bak skivene sprø i ovn på 160 grader, cirka 25 minutter.

Smelt smøret i en kjele, og la det få brune seg til det får en nøttaktig karakter. Tilsett så knuste hasselnøtter, og smak til med salt.

Sprøstek bacon i en stekepanne med litt olje.

Server potetkremen toppet med det sprø baconet og de sprø potetchipsene, som gir god kontrast til den myke kremen. Avslutt med nøttesmøret og gjerne litt ekstra revet parmesan.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte