Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
12 februar 2021 13:00
Del på Facebook
FOTOGEN: Flere tusen har delt bilder av DNT-hytta Kiellandbu på Instagram. Foto: John Petter Nordbø / DNT
FOTOGEN: Flere tusen har delt bilder av DNT-hytta Kiellandbu på Instagram. Foto: John Petter Nordbø / DNT

2020 var året alle skulle ut på tur. Mange søkte til enkle hytter med spektakulær utsikt, som Kiellandbu i Kvam i Hardanger.

– Små hytter og nødbuer er fine å ha som turmål. De har gjerne en historikk, og er plassert der de står av en grunn, sier Liv Janne Bell Jonstad.

Sammen med ektemannen og barna på 10 og 12 er hun mye på tur hele året.

I sommer var de blant annet innom Kiellandbu, som har blitt en hit i sosiale medier. Den lille bua med spektakulær plassering på Løkjedalsnuten var også på topplista over de mest populære hyttene på turportalen UT.no i fjor.

– Kiellandbu har bare fire sengeplasser, så hvis man vil overnatte der, må man være tidlig ute. Men da vi besøkte hytta var det sikkert 50 personer som lå i telt i området rundt, forteller Liv Janne.

Hun og familien liker å oppsøke nye steder, både lokalt og lenger unna.

– Om sommeren reiser vi gjerne på ferie med bobilen, og kombinerer det med turer i fjellet, forteller hun.

Selv om familien både har bobil, hytte og en gammel støl, tar de alltid noen overnattinger på DNT-hytter i løpet av året.

– Barna synes det er spennende å se hva slags rom de får, hvordan det ser ut, og om det kommer noen andre. Ofte er vi også innom og kikker på hytter, selv om vi ikke overnatter, forteller hun.

Uten mobildekning

2020 var året alle skulle ut på tur, og mange har omfavnet det enkle hyttelivet.

– Stadig flere setter pris på å reise til en hytte med dårlig eller lite dekning, slik at man får lagt telefonen og jobben vekk, og fokusert på de man er på hytta med, påpeker generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.

– Noe av det positive vi ser som følge av pandemien, er at flere har utforsket nye områder og nye hytter, rett og slett fordi det har vært større pågang på den hytta man kanskje har hatt tradisjon for å reise til.

De mest besøkte hyttene er vanligvis dem det er kort vei å gå til.

At Kiellandbu har blitt så populær, forklarer han med at det er en tur som sommerstid er relativ enkel å gå, i tillegg til at du får spektakulær utsikt til fjord, fjell og isbre.

Vasstindbu og Svartvassbu i Romsdal er andre enkle, spartanske DNT-hytter som har opplevd en eventyrlig vekst de siste årene. Heiberghytta Grautheller i Sirdal har også hatt over en dobling av besøkende i 2020 sammenlignet med 2019.

God vekst i besøkstall har også Fjøløy, Gamle Skåpet og Flørlistølen hatt. Alle disse er mindre hytter med enkel innredning som du kan leie helt for deg selv.

Gratis overnatting

DNTs hytter er langt fra eneste mulighet hvis du vil oppleve enkel hyttestandard til fjells. En av de større aktørene som tilbyr rimelig overnatting i norsk natur, er Statskog.

De har 130 åpne buer som man kan benytte seg av helt gratis, i tillegg til 86 hytter over hele landet tilgjengelig for korttidsleie for 300 til 3000 kroner per døgn.

– Standarden varierer fra helt enkle hytter uten strøm og vann, til hytter med bad og dusj, forteller friluftskoordinator i Statskog, Eva Kristin Grøndal.

Mange av Statskogs hytter er gamle skogstuer opprinnelig brukt av jegere og fiskere, men de har også noen nyere hytter å velge blant.

– I oktober i fjor sto UFO-hytta i Hessdalen ferdig. Den er bygget i massivtre og formet som en UFO, og har raskt utmerket seg som en av våre mest populære hytter, forteller Grøndal.

Desember og januar pleier å være stille måneder, men i år har de hatt forholdsvis god pågang, med 300 overnattingsdøgn i januar. Grøndal opplyser at det fremdeles er mye ledig i vinterferieukene.

Hyttene kan bookes via inatur.no. De åpne buene er det bare å oppsøke, de står alltid ulåst, og de fleste er utstyrt med ovn og litt ved.

– Det er mulig å overnatte også i dem, men det er ikke like godt tilrettelagt, ofte har de bare trebrisker, sier hun.

I Nord-Norge tilbyr også Finnmarkseiendommen gratis overnattingsmuligheter. De har et titalls åpne koier i Pasvik, Karasjok og Porsanger, hvor du er velkommen til å bli en natt eller to.

En natt i nødbu

For noen år siden overnattet Liv Janne og ektemannen på nødbua Kvannebakkbu, som ligger bare noen meter fra brekanten til Jostedalsbreen.

– Det var en helt unik opplevelse! Vi gikk opp på kvelden i tykk tåke, og så ikke engang breen som lå der. Men det var meldt fint vær, og morgenen etter våknet vi til nydelig soloppgang, forteller hun.

Nødbua har bare to sengeplasser.

– Det er sjelden det overnatter folk på slike steder. Men i verste fall er det jo noen der allerede, da blir det trangt, påpeker hun.

I sommer bodde familien blant annet på Simlebu i Etnefjella, som er en klassisk DNT-hytte med enkel standard.

– Vi liker både den gamle sorten hytter og de mer moderne hyttene som har kommet, som for eksempel Rabothytta og Breidablik, forteller hun.

På sikt har familien som mål å besøke alle DNT-hyttene i det som var fylket Sogn og Fjordane.

I vinterferien har de booket plass på Kråkenes fyr.

– Vi håper på litt uvær som kan gjøre oppholdet ekstra spennende, sier Liv Janne. Hun har delt bilder og beskrivelser fra familiens turer på bloggen fjell-luft.blogspot.com i over tolv år. De senere årene har hun vært mest aktiv på Instagram under navnet @fjelluft16.

– Målet da jeg startet bloggen var å inspirere folk til å gå litt mer alternative turer. I dag finnes det veldig mye mer informasjon ute på nettet, så behovet for en slik blogg er ikke like stort. Men det er fortsatt mange som leser turbeskrivelsene våre, sier hun.

Enkle hytter

Den Norske Turistforening anbefaler disse stedene dersom du ønsker en mindre hytte med enkel standard:

Loennechenbua på Dovrefjell
Nord på Dovrefjell finner du denne bitte lille og trivelige steinbua med et kombinert sove- og oppholdsrom med to forholdsvis romslige køyer. Skituren inn fra Middagshjellen er en kjempefin tur for dem som ønsker å komme inn i fjellet.

https://ut.no/hytte/10793/loennechenbua

Heiberghytta Grautheller i Ryfylkeheiane
Denne lille hytta ligger 300 meter nord for den selvbetjente hytta Grautheller. Den ble bygget i 1974, og ble brukt av tjenere og hjelpemenn under jakt. I 2002 ble hytta totalrenovert og fremstår i dag som et sjarmerende og levende eksempel på datidens enkle forhold.

https://ut.no/hytte/101137/heiberghytta-grautheller

Fjøløy i Rogaland
Hytta på Fjøløy ligger like under toppen av det høyeste punktet på øya Fjøløy. Den har en flott beliggenhet med nydelig utsikt. Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser.

https://ut.no/hytte/101384/fjly

BT-hytta på Mjølfjell
Denne unike ubetjente hytta ligger i et spektakulært fjellområde med mange turmål som egner seg både på sommer- og vinterstid. Den eldste delen er fra slutten av 1800-tallet og er veldig intim og koselig.

https://ut.no/hytte/101284/bt-hytten

Svartvassbu i Romsdal
Denne ubetjente hytta ligger 900 moh. i et av de mest alpine og spektakulære områdene i Romsdalen. Svartvassbu er et glimrende utgangspunkt for toppturer til Helvetestind, Sjøvdøla og Nyheitind. Området er alpint og krever skredkompetanse. Ingen merket vinterløype.

https://ut.no/hytte/101358/svartvassbu

Olandsbu i Aust-Agder
Olandsbu er en av Norges sørligste turistforeningshytter. Den åpnet i 1962 og er en liten, men trivelig tømmerhytte, bare 50 min kjøring fra Arendal. Hytta anbefales særlig for barnefamilier.

https://ut.no/hytte/10383/olandsbu

Feskarbu i Romsdal
Kort vei fra Molde ligger den sjarmerende ubetjente hytta Feskarbu ved Langdalsvatnet. Her er det to hytter med til sammen fire sengeplasser, to i Feskarbu og to i Ottarbu. Kun Feskarbu har vedovn. Fra Feskarbu er det kort vei til mange topper.

https://ut.no/hytte/10446/feskarbu

Garsjøkoia i Finnemarka
Garsjøkoia ligger idyllisk til kun 50 meter fra vannet Garsjø i Finnemarka. Koia har et stort uteområde og egen gapahuk. Vinterstid er det et nettverk av skiløyper rett i nærheten av koia.

https://ut.no/hytte/101225/garsjkoia

Dusehesten på Dagalifjell
Dusehesten er en solid håndlaftet hytte som ligger fint til i Smådøldalen, på kanten av Dagalifjell. Området rundt hytta har lav løvskog, og det er ikke mange meterne å gå før du er over tregrensen. Kun en drøy kilometer fra parkering til hytta.

https://ut.no/hytte/101087/dusehesten

Storeskag i Langsua
Storeskag er et bra utgangspunkt for alle som vil inn i Langsua fra de vestlige områdene. Hytta ligger ved foten av Skaget (1685 moh.). Nærmeste parkering er 9 km unna ved Yddin fjellstue.

https://ut.no/hytte/101193/storeskag

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse