fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
10 juni 2021 13:00
SOMMERMAT: En tropisk rekesalat lager du i en fei. Den passer både til fest og hverdags, og er super som del av buffé. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SOMMERMAT: En tropisk rekesalat lager du i en fei. Den passer både til fest og hverdags, og er super som del av buffé. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Denne rekeretten er nesten like enkel som reker, loff og majones. Men hvilke reker bør du jakte på i butikken?

Reker må vel trygt kunne kalles Norges nasjonalskalldyr. På et år fortærer vi rundt 10.000 tonn. Vi spiser mest reker i sommermånedene, men i april går det vanligvis også mye «reker i lake». Forbruket av lakereker skyldes nok konfirmasjoner og koldtbord. Ved slike anledninger er kabaret av reker, egg og aspik ikke lenger det helt store, mens de asiatiske rekerettene seiler opp som nye favoritter.

Ukas rett er en tropisk-inspirert salat som er hylende enkel å lage og setter en fin farge på lunsjbordet året rundt. Server salaten med pitabrød, loff, focaccia eller kanskje noen maislefser eller tostadas.

Visste du forresten at reker kommer i mange utgaver? Rekene som ligger i lake, kan være billige og dårlige, men også store, gode og håndpillede. Ferske, nykokte reker er populært, men kun tilgjengelig hvis du har en god ferskvaredisk eller fiskebåt i nærheten – og ikke alltid da heller. Dessuten er de ferske rekene ofte altfor dyre og noen ganger veldig små.

Et godt substitutt er frosne reker. Disse blir kokt og hurtigfryst ute på båtene, noe som sikrer kvaliteten. Tines de forsiktig, pleier de å bli veldig bra. Men her er det også flere varianter å velge i. De sorteres nemlig etter størrelse. Du har kanskje sett plakater med f.eks. tallene «70/90» ved rekene. Tallene forteller hvor mange reker det er på kiloen, altså mellom 70 og 90 reker på en kilo. De minste rekene kalles «90/120», mens store reker betegnes som «50/70». Noen ganger kan du være så heldig å komme over en ladning med «30/50-reker» som er gigastore. Jo større rekene er, desto saftigere, bedre og dyrere er de. Men smak og behag – og bruksområde – spiller inn her også.

I en verden der det knapt finnes noen form for bærekraftige scampier og kongereker, så er vår kjære reke et smart valg. Men også her hjemme har rekefisket vært for dårlig forvaltet de siste årene. Nå finnes det en god merkeordning kalt MSC, som brukes for sertifisert bærekraftig sjømat. Velg dette, så sikrer vi at vi får gode reker i Norge også i fremtiden – enten om de er fra Barentshavet, Nordsjøen eller Skagerrak.

Når du skal ha reker til et måltid, på du ta med i beregningen at det er en del svinn. Faktisk utgjør skallet og hodet over 60 prosent. Men istedenfor å kaste dette, kan du bruke det til en magisk god kraft. Bare fres skall og hoder i olje, og ha på løk, hvitløk, tomat, chili og urter. Dekk med vann. Kok opp, og la trekke i 40 minutter. Kraften kan du fryse ned og bruke til suppe, gryte og risotto.

Rekesalat

Ingredienser (4 personer)

1 kg reker
2 avokado
1/4 rødløk
3 stilker vårløk
1 jalapeño (chili)
3–4 tomater
2 skiver vannmelon
1 neve cashewnøtter
1 bunt koriander
saft av 1/2 lime
salt

Fremgangsmåte

Rekene renses og legges til side.

Avokado og rødløk skrelles og kuttes i terninger. Vårløk og jalapenochilien snittes. Tomater og vannmelon deles i terninger. Ha alt i en stor bolle. Smak til med salt og lime.

Legg i rekene. Grovhakk masse koriander og vend inn. Topp salaten med knuste cashewnøtter.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte