Når sommerens små festmåltider freser på grillen, er det alltid pølsene jeg får mest lyst på.
Pølsene er ofte tiltenkt barna, men det viser seg gang på gang at andre voksne er like pølseglade som meg selv. Jeg vet ikke hva som er så magisk med pølser, om det er fasongen, den kvernede konsistensen eller at de er så lette å tygge i seg.
Uansett, det er ingen skam å digge pølser – du er i godt selskap. Pølser er ujålete, smakfullt og kjapt. Jeg antar at nordmenn er helt i verdenstoppen når det gjelder pølseinntak, og at det skyldes at pølsene lenge var omtrent det eneste varme måltidet du kunne innta på farten. Det er bensinstasjonsmat nummer en, i tillegg er det vel sjelden en barnebursdag arrangeres uten pølser på bordet. Som om ikke det var nok, er pølser også kjent for å være kokkemat, altså mat kokker hiver i seg på vei til eller fra jobb.
Men pølser er ikke bare pølser, det kan fort bli et skikkelig herremåltid. For noen få år siden var det knapt mer enn tre slag i butikken. Nå bugner det over av masse gode varianter. Spicy chorizo, merguez, lammepølser, salsicca, juicy ostepølse og andre kule varianter fra gode produsenter. Ja, pølser har plutselig blitt gourmetmat for oss nordmenn, og det gleder en pølseelsker.
Topprestauranter pleier også å leke med pølser. På bistroen Bula i Trondheim, for eksempel, serverer de en morsom hyllest til bensinstasjonspølsa: blodpølse med spicy tilbehør og lefser av mandelpotet. I en av mine første konkurranser med kokkelandslaget, i VM i Luxembourg i 1997, tok vi sølv med en hovedrett der tilbehøret var en ekstremt smakfull liten hjortepølse med nøtter og frukt.
Er du blant dem som ikke kan spise vanlige pølser av svin og storfe, finner du en rekke alternativer. Det finnes haugevis med veganske pølser på markedet, i tillegg til både kalkun-, kylling- og laksepølser. Vanligvis ville jeg forkynt budskapet om at det er best å lage pølsene selv, men denne gangen tenker jeg at vi overlater det til proffene. Men det er veldig artig å kverne ingredienser og trykke ut pølser, så alle bør prøve det minst én gang i løpet av livet.
Skal du ha en skikkelig pølsefest, er det viktig med godt tilbehør. Du trenger ikke nødvendigvis pølsebrød, men godt brød ved siden av er deilig. Potetsalat er en klassiker, og den bør være hjemmelaget. De ferdigkjøpte variantene smaker veldig industri. Den enkleste potetsalaten lager jeg med kokte poteter i biter, og dressing av rømme, majones, purre, salt og pepper. Her foreslår jeg tre salataktige tilbehør som både forhøyer pølsemåltidet og bidrar med litt grønnsaker som gjør godt i kroppen.
Pølser med tilbehør
Ingredienser
Assorterte gode pølser (3-4 pølser per pers, f eks lammepølser med urter og grov chorizo)
Godt brød
Mais-salsa:
1 liten boks mais
litt olje
1/4 rødløk
saft av 1/2 lime
4 ss hakket fersk koriander
Salt og pepper
Agurkrelish:
1/4 agurk
8 skiver sylteagurk
1/4 rødløk
1 ss eddik
1 ss sukker
salt og pepper
3 ss olivenolje
Piperade:
1 rød paprika
1 gul eller grønn paprika
olivenolje
1 rød chili
1 fedd hvitløk
2 ss hakket persille
salt
Fremgangsmåte
Mais-salsa: Maisen tørkes godt. Stek den hardt i olje, slik at den blir skikkelig gyllen. Ta pannen av plata. Vend inn hakket rødløk og koriander, og smak til med salt, pepper og lime.
Agurkrelish: Alt kuttes i småterninger eller strimler. Blandes sammen og smakes til.
Piperade: Paprikaene deles i to. Paprika og chili gnis inn med olje. Sett dette inn i ovnen med glødende grillelement/overvarme på eller bruk en skibrenner, eller legg det rett på grillen. Skallet skal bli helt svart. Ta så paprikaen og chilien av varmen og dekk det med plast. Etter noen minutter skal det være enkelt å dra av skallet. Skjær paprikaen og chilien i grove strimler. Fres skivet hvitløk i en panne i litt olje, ha det på paprikaen og chilien. Krydre med salt. Vend inn persille.
Pølser: Grilles eller stekes, og serveres med alle tilbehørene ved siden av.