fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
16 september 2021 13:00
PORTOBELLO: Den gode portobellosoppen løser hverdagsproblemer. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PORTOBELLO: Den gode portobellosoppen løser hverdagsproblemer. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Har du portobellosopp på repertoaret, blir hverdagen både enklere og sunnere.

Å få en fullverdig vegetarisk hovedrett på bordet kan ikke gjøres noe særlig kjappere enn dette. Ukas rett er et eksempel på en rask, sunn rett flere burde ha i porteføljen sin. Med kunnskap om slike retter blir det lettere å unngå de dårlige valgene – de som innebærer halv- og helfabrikata med ukjent innhold. Vi vet jo alle hvor lett det er å gi etter for ferdigmaten når sulten gnager, blodsukkeret er lavt og timeplanen full.

Neste gang du havner i tidsklemma, tenk: Portobello. Denne soppen stekes, bakes eller grilles hel. Under tilberedningen gir den fra seg en del væske, og blir smaksintens og får god tekstur. Det gode «tygget» gjør at portobelloen kan minne om et stykke kjøtt eller fisk – noe som også funker veldig bra for folk som liker følelsen av animalsk protein til middag, og som er skeptiske til helvegetariske retter.

Store sjampinjonger eller aromasopp kan også benyttes her. Liker du å plukke sopp selv, anbefaler jeg den store, flotte fåresoppen – en av de mest underskattede matsoppene, spør du meg. Mandlene i oppskriften kan du kjøpe ferdigristet, så sparer du inn litt tid.

Jeg har lagd ukas rett med asiatiske smaker – chili, ingefær, hvitløk og soya. Det gir en rik umamipreget «biff» av portobello, altså enda mer av den kjøttaktige opplevelsen.

Men du kan gjerne gå i en litt mer frankofil retning i stedet, for eksempel med kryddersmør laget med vinreduksjon og timian, rørt sammen med litt brødkrumme. Dette blir sprøtt og godt når soppen gratineres i ovnen under grillelement eller overvarme. Eller du kan bruke en nøtteblanding og nøttesmør om du vil holde retten helt vegansk, men samtidig få fram de rike smakene.

Om du vil satse på et nordisk smaksbilde, anbefaler jeg å fylle soppen med ramsløksmør før baking. Etter bakingen kan du toppe soppen med sprø, puffede byggryn, grove biter av god, norsk, fast ost og masse revet pepperrot.

Bakt portobello med grønnkål, feta og sprø mandler

Ingredienser (2 personer)

4 portobellosopp
2 fedd hvitløk
O, 5 rød chili
1 tommel ingefær
4 ss soyasaus
4 ts meierismør
8 cherrytomater
1 liten bunt koriander
4 ss salte, ristede mandler
80 g fetaost
1 neve grønnkål
0,5 granateple
1 lime
solsikkeolje
salt

Framgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Vask, rens og tørk grønnkålen godt, bland deretter inn litt solsikkeolje. Spre grønnkålen utover på bakepapir på stekebrett, og la den stå i ovnen i 15–20 minutter til den er sprø uten å ha tatt farge av varmen. Legg grønnkålen til avkjøling på kjøkkenpapir, og salt den før bruk.

Hvis du ikke kjøper mandlene ferdig ristet og saltet, rister du skåldede mandler i en medium varm stekepanne med rikelig solsikkeolje. Rør hele tiden til mandlene har fått en fin, lys karamellfarge. Sil så av oljen fra mandlene, og legg dem på et kjøkkenpapir. Salt mandlene mens de fortsatt er varme.

Kutt av stilken på soppen. Løft også gjerne av det brune, ytterste laget på sopphatten, ettersom dette laget har en tendens til å bli litt for seigt under baking. Men det er ikke helt nødvendig å fjerne det, så bare dropp det om du vil forenkle.

Plasser soppen med undersiden opp på et stekebrett eller i en ildfast form. Legg litt hvitløk, chili og ingefær på soppen, og fortsett med litt salt, 1 ss soyasaus og en teskje smør per sopp. Bak soppen i ovnen på 175 grader i 20 minutter.

Etter at soppen har bakt ferdig, skal den hvile seg på benken i noen minutter før servering. Sørg også for å helle den gode sjysausen som har lagt seg på toppen, over i en skål. Sausen smakes til med limesaft.

Server soppen toppet med litt kuttet tomat, koriander, finsnittet vårløk og kjerner av granateple. Bryt så opp litt fetaost som drysses på sammen med sprø mandler og grønnkål. Ha til slutt på sjysausen.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte