Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
09 desember 2021 13:00
Del på Facebook
REDDET: Gamle kanelboller som ingen lenger vil ha, blir til nystekte dessertburgere alle har lyst på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REDDET: Gamle kanelboller som ingen lenger vil ha, blir til nystekte dessertburgere alle har lyst på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Alle uttørkede kanelboller burde få oppleve å bli kanelbolleburgere på sine gamle dager.

Er du like glad i nystekte kanelboller som meg? Da vet du at «nystekt» betyr varm, faktisk så varm at det bare er så vidt du ikke får brannsår i ganen. Med andre ord, kanelbollene nytes best rett fra ovnen.

Det samme gjelder for pannekaker og vafler. Rett fra pannen, rett fra jernet. Etter noen få minutter er den mirakuløse nystekte smaken falmet, så her gjelder det være på pletten. Egentlig er det tryggest å steke disse godsakene selv, så man kan sikre seg sin perfekte rasjon, gjerne stående ved benken, eventuelt i smug om det er nødvendig. Vi vil jo ikke gå på akkord på kvaliteten, vil vi vel?

Tilbake til kanelbollene. Hvis de ikke spises når de er nystekte, er løpet som regel kjørt. Neste gang du ser dem, ligger de i en plastpose på benken og er både tørre og seige. Ingen får så veldig lyst på dem, og neste stasjon blir gjerne søppelbøtta.

På dette kanelbolleproblemet finnes det tre ulike løsninger: 1. Spis alle umiddelbart, slik at de aldri havner på benken i en plastpose. 2. Frys dem ned i tide, og spis dem umiddelbart etter gjenoppvarming – ettersom boller som har vært frosne, tørker ut enda raskere enn ferske boller. 3. Gjør noe morsomt med de tørre, seige kanelbollene i plastposen på benken.

Denne siste løsningen er overraskende tilfredsstillende. Vi lurer de inntørkede bollene trill rundt, og lar dem gjenoppstå som knallgode kanelbolleburgere med lekkert fyll. Det er bare å dele de gamle krekene i to og slenge dem i en stekepanne sammen med en knert meierismør. I sitt neste liv blir de til et salt, varmt, gyllent, søtt og sprøtt rammeverk som takler hva det skal være. McBolle er underveis!

Denne gangen legger jeg kuler med god is, skiver med brunost og en skje rørte blåbær mellom bollehalvdelene. Men bruk det du har og liker selv, involver gjerne barnet i deg eller andre barn i nærheten, og ikke vær redd for å bygge skikkelig høyt og dekadent. Et kanelbolleburgertårn tåler alt fra eplesyltetøy til nugatti.

Er du i det mer voksne hjørnet, ta de stekte bollehalvdelene dine og løp! Gjerne i retning av en osterett. En «burger» av blåmuggost og fikenkompott vil være ren magi mellom «buns» av kanelbolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanelbolleburger med vaniljeis

Ingredienser (2 personer)

2 gamle kanelboller
2 ss meierismør
4 skiver brunost
100 g frosne blåbær
2 ss sukker
2 dl helmelk
1,5 dl kremfløte
0,5 vaniljestang
3 eggeplommer
90 g sukker

Fremgangsmåte

Tin frosne blåbær i en blandebolle sammen med to spiseskjeer sukker. Når bærene er tint, kan du røre med en visp til de er lett knust, sukkeret er helt oppløst og du merker at sausen begynner å tykne lett. Settes så bærene i kjøleskap i et par timer, der vil pektinet aktiveres slik at syltetøyet tykner ytterligere.

Hell melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen i to på langs med en liten kniv, skrape ut frøene og legg både stangen og frøene i melkeblandingen. Sett kjelen på medium varme, og la den få trekke opp til kokepunktet.

Skill eggeplommene, og legg dem i en blandebolle. Når melkeblandingen er ved kokepunktet, helles blandingen forsiktig og gradvis over eggeplommene mens du visper effektivt. Hell blandingen tilbake til kjelen. Varm forsiktig opp til cirka 86 grader (hvis du ikke har termometer, stopper du oppvarmingen rett før kokepunktet). Koking vil føre til at isen blir grynete når den fryses.

Når blandingen har riktig temperatur, kan du sile den. La den deretter avkjøles før du fryser den – helst i en ismaskin, eventuelt i en bolle i fryseboksen som du rører i innimellom.

Del kanelbollene i to, og stek dem i medium varm stekepanne med smør. De skal bli til gjennomvarme og sprø, med gyllen stekeflate. Server mens kanelbollen fortsatt er varm, med en god skje rørte bær, noen skiver brunost og rause kuler med vaniljeis.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte