Annonse

Rotlaus Rotlaus

LOVLIG GODT: Eidsollsmennenes dessert lager du av ting andre kaster. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
LOVLIG GODT: Eidsollsmennenes dessert lager du av ting andre kaster. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Har du en gammel loff eller noen tørre boller? En fantastisk dessert er rett rundt hjørnet!

Daggammel loff, sukkerbunn-avskjær, tørre kanelboller eller triste hveteboller. Alt dette kan revitaliseres og fremstå i ny drakt som brødpudding. Dermed kan man servere en av verdens beste desserter – samtidig som man utnytter råvarer som mange bare ville kastet.

Brødpudding er en veldig anvendelig base for desserter med ulik smak: Du kan bytte ut vaniljen i eggesmeten med kanelstang eller stjerneanis. Servere puddingen med smakssatt krem. Bruke is med en hvilken som helst smak. Eller hva med bærsorbeter, bærkompotter, fruktpureer, rabarbrasuppe? Du kan også tilføye ferske bær, nøtter, karamell. Tilbehørene kan både være varme og kalde.

Brødpudding er gøy å lage for oss som er litt late og ikke liker å følge oppskrifter eller veie ingredienser. Jeg tar det alltid på slump, og resultatet blir stort sett bra. Puddingen blir riktignok ikke alltid like pen, men det er ikke så nøye – det viktigste er at man ikke ender med en tørr pudding. Det kan skje hvis man har for lite smete i forhold til brød, eller hvis man baker puddingen for lenge. Da er det bedre å ende opp med en løsere, saftig pudding som man heller kan servere i glass. Slik jeg gjorde denne gangen.

Ryktet skal ha det til at brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Da eidsvollsmennene møttes for å skrive ned Grunnlov, skal det nemlig ha blitt servert brødpudding hver dag. Så der har du det – brødpudding er så godt at det skaper brorskap. Der er vi enige og tro til Dovre faller!

Brødpudding med rom-rosin og vaniljeis

Ingredienser (2 personer)

8 skiver loff
2 dl fløte
3 dl helmelk
2 egg
2 eggeplomme
50 g sukker
1 vaniljestang, innmaten
1 dl mørkt sukker
2 dl fløte
1 dl rosiner
mørk rom
iskrem

Fremgangsmåte

Legg rosiner i mørk rom, slik at rosinene er dekket, sammen med en spiseskje mørkt sukker. La det trekke i flere timer, helst over natten.

Kutt loffen i store terninger. Pisk sammen egg, fløte, melk, sukker og frøene fra vaniljestangen, og sil blandingen over loffen. La det få stå og trekke i to timer i kjøleskap.

Kle en brødform eller annen ønsket form med plastfilm, eller pensle den med smør. Forvarm stekeovn til 150 grader og lag et vannbad som formen passer i. Hell brødblandingen over i formen, og bak den i vannbad i ovnen i ca. 30 minutter – avhengig av formens mål.

Sett puddingen kjølig etter den er bakt, slik at den får sette seg.

Smelt det mørke sukkeret til karamell, og tilsett fløten. La blandingen få koke opp, slik at sukkeret løser seg opp, og avkjøl.

Server puddingen med rosiner, karamell og en god vaniljeis.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Flere tema-artikler

  • Alle
  • Bil Og Motor
  • Bolig Og Fritid
  • Mat Og Drikke
  • Reise
  • Teknologi Og Vitenskap
vis flere vis alle
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte