Annonse

Rotlaus Rotlaus

PÅ PLATÅ: Seefeld ligger på et platå 1200 meter over havet. FOTO: Julia Kuznetsova / Shutterstock / NTB scanpix
PÅ PLATÅ: Seefeld ligger på et platå 1200 meter over havet. FOTO: Julia Kuznetsova / Shutterstock / NTB scanpix

Seefeld, som arrangerer årets Ski-VM, har mer å by på enn atleter med nummer på brystet.

Fra 19. februar til 3. mars går Ski-VM av stabelen i østerrikske Seefeld. Vintersportsstedet har tidligere hatt Ski-VM i 1985, og de hadde skiøvelsene i OL i både 1964, 1974 og 2012. Norge tok hele 15 medaljer i Seefelds forrige VM, og ble med det beste land.

Fjellandsbyen har vel 3000 innbyggere og ligger 1180 meter over havet, et par mil vest for Innsbruck.

Selv om stedet i noen uker vil være nærmest ensbetydende med konkurranser i verdensklasse, byr regionen på rikelig med muligheter for andre aktiviteter.

Fotturer

Kari Kraus, ansvarlig for de skandinaviske landene ved turistkontoret i Olympiaregion Seefeld, forteller at mange fine dagsturer starter i Seefeld.

– Uansett om man går på ski eller beina, er det mange muligheter for å stoppe på et vertshus. Her i Seefeld trenger man ikke ha med sekk og nistepakke, det er lett å finne seg et spisested underveis. Gangveiene i området er ryddet og strødd.

Selve sentrum av Seefeld er bilfritt, og under VM settes det opp en scene for musikk og underholdning. NRK skal ha sitt studio i sentrum, og det vil være boder med drikkevarer og lokale matspesialiteter.

Landsbyen ligger fritt og fint plassert i området.

– Til forskjell fra mange andre alpebyer, som befinner seg innerst i en dal, ligger Seefeld på et platå, sier Kraus.

Severdigheter

Hoppanlegget som skal brukes i VM, Bergiselbakken, ligger ved Innsbruck. Kraus anbefaler et besøk på museet i nærheten.

– Her har de blant annet et stort maleri fra et historisk slag i området. Det er malt nettopp der det er utstilt, slik at man kan gå rett ut av museet og kjenne seg igjen i maleriets omgivelser.

Innsbruck er Tirols største by, med 130.000 innbyggere. Kraus forteller at byen har en severdig gamleby.

– Man kan også dra til Swarovski, der de produserer de berømte krystallene. Det tar 50 minutter med buss fra Seefeld.

Swarowski Kristallwelten ble åpnet i 1995, og skal være en av Østerrikes mest besøkte attraksjoner. Her er det et parkanlegg og et krystallkammmer med 17 rom dekorert av kunstnere.

Langrenn uten startnummer

– Seefeld er jo et vintersted, så vi har fulle hus også når det ikke er VM, sier Kari Kraus.

Hun påpeker at de har langrenn- og alpinmuligheter i direkte tilknytning til landsbyen.

– Man kan fint gjøre begge deler samme dag, sier hun.

Langrennsløypene som er aller nærmest byen, brukes i VM, så de er stengt mens mesterskapet pågår, men Kraus sier det er mange andre muligheter nær Seefeld.

Utsikt

– Når jeg får besøk, anbefaler jeg alltid gjestene å ta Bergbanen opp til Rosshütte. Videre herfra kan man ta en gondol til Seefelder Joch som ligger på vel 2000 meter. Der er det en kafé med fantastisk utsikt. sier Kraus.

Alpint

– Det lokale alpinanlegget i Innsbruck, Seegrube, er veldig stilig. Det ligger rett over byen. Bratt i bunnen, og man kan ta gondol opp til toppen. Et typisk alpeanlegg! Bra for ekspertkjøring. Er det snø nede i byen, trenger man ikke dra høyt opp, sier Erlend Sande, ansvarlig redaktør i Fri Flyt. Innsbruck ligger en 30 minutters tog- eller biltur fra Seefeld.

Litt sør for Innsbruck finner man Axamer Lizum. Sande forteller at det er et veldig bra anlegg med skogs- og frikjøring. Å kjøre hit tar 40 minutter med bil fra Seefeld, og en time lengre med offentlig kommunikasjon.

Øst for Seefeld er det en annen spennende mulighet:

– Zillertal er et område med mange norske skiboms. Her er det en rekke skisteder, med flere av de kuleste anleggene i Østerrike. Hochfügen er en favoritt, en drøy time fra Seefeld, sier Sande.

Matretter

– Når man spør østerrikerne hva som er landets nasjonalrett, svarer de fleste wienerschnitzel, sier Kraus.

Det panerte svinekjøttet dukket opp på østerrikske matbord midt på 1800-tallet.

Kaiserschmarrn er en annen nasjonal favoritt. Det er en slags pannekake, men mye tykkere. Den deles opp i grove biter og serveres med eplemos. Denne retten får man både på hytter langt fra folk og på restauranter.

Knödel finnes i mange varianter. Det er en slag raspeball som spises i supper eller som egen rett med smeltet smør og parmesanost.

– Den beste spinatknödelen i verden får man i Trindelsäge som ligger idyllisk til i skogkanten, cirka 20 minutters gange fra Seefeld.

En av de mest kjente søte spesialitetene i Østerrike er apfelstrudel, som er en slags eplekake.

– Den spises med is, krem eller vaniljesaus. Generelt er Østerrike et kakeparadis, så man bør absolutt gå innom et konditori, mener Kraus.

Drikke

Vinterstid drikker man gjerne en Glühwein, Østerrikes svar på den norske gløggen.

Generelt er Østerrike et vinland. Etter vinskandalen i 1985 – da det ble avslørt at noen østerrikske vinprodusenter hadde tilsatt frostvæske i vinen for å gi den mer fylde og søtere smak – har produsentene reist seg igjen. Nå tilhører mange av dem Europas vinelite.

– Skal man unne seg et glass hvitvin, kan det være lurt å prøve en Grüner Veltliner.

Spisesteder

Kari Kraus anbefaler gjerne flere spisesteder i Seefeld.

– Midt i sentrum ligger Bräukeller, med en flott atmosfære i klosterkjelleren. De brygger også eget øl, forteller Kraus.

Noen minutter utenfor sentrum finner man Kracherle Moos. Her serveres tradisjonell mat, som schnitzel og knödel, i typisk tyrolerstil. Er du hovedsakelig opptatt av hva som er i glasset?

– Plangger serverer gode viner fra Østerrike og resten av verden, tipser Kraus.

Kraus anbefaler også å prøve en «tyroler teller», som er et ost- og spekeskinkefat med hjemmelaget brød.

Reisefakta, Seefeld

  • Generelt: Fjellandsbyen og vintersportsstedet Seefeld ligger i delstaten Tirol i Østerrike, to mil vest for Innsbruck og én mil fra den tyske grensen. Fjellandsbyen ligger på et platå, 1180 meter over havet, og har rundt 3300 innbyggere.
  • Reise dit: Austrian har noen få direkte avganger til Innsbruck, som er nærmeste flyplass til Seefeld. For øvrig må man regne med én mellomlanding. Tog fra flyplassen i Innsbruck til Seefeld går hver time hele dagen, tar 36 minutter og koster 5,40 euro (ca. 52 kroner). En annen mulighet er å fly direkte til München (flere selskaper) og ta buss eller tog derfra. Kjøretiden er 2-2,5 time med buss og 3–4 timer med tog, avhengig av avgang.
  • Se mer: Seefeld ligger langs toglinjen som populært kalles Karwendelbahn-jernbanen, som går fra Innsbruck til Garmisch-Partenkirchen, gjennom 16 tunneler og 18 høye broer over en strekning på 32 kilometer.
  • Historie: Seefeld vært et vintersportssted siden slutten av 1800-tallet. Veien som går forbi Seefeld, har vært en viktig transportåre siden middelalderen.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Flere tema-artikler

  • Alle
  • Bil Og Motor
  • Bolig Og Fritid
  • Mat Og Drikke
  • Reise
  • Teknologi Og Vitenskap
vis flere vis alle
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte