Hastings ligger bare halvannen times togtur fra London. Her kan du kan gå i kriminalsjef Foyles fotspor, ta den stupbratte kabelbanen og nyte fersk sjømat på bryggekanten.
Den engelske kanalbyen Hastings har nok å by på til å forsvare en egen reise. Byen er også et hyggelig dagsturmål fra London, dersom du trenger pause fra hektisk storbyliv.
Først og fremst er Hastings forbundet med slaget ved Hastings i 1066, og området markedsfører seg da også som «1066 Country». Men de siste årene er det en kriminalsjef som har trukket tusenvis av turister til Hastings. Det er i de trange gatene her den populære TV-serien om kriminalsjef Foyle er spilt inn.
Serien er lagt til andre verdenskrig og tiden rett etter, og det er ikke mye filmfolkene har måttet forandre for å skape et troverdig sett. Gamlebyen i Hastings er idyllisk, med et lite nett av gamle steinsatte gater. Det er som om man venter å møte Foyle rundt neste gatehjørne.
– Visst kommer det mange turister hit på grunn av Foyle. Mange har reist langveisfra, spesielt populær kan det virke som om Foyle er i Australia. Men fra Norge har vi ikke hatt så mange innom ennå, sier den vennlige damen på turistkontoret og anbefaler en guidebok som leder oss rundt i Foyles fotspor.
Menn med bjeller på knærne
Vi oppsøker Foyles hus i Croft Road 31. For anledningen er det pyntet med løv og fargerike bånd. Det er klart for et av Hastings høydepunkter – «Jack in the green»-festivalen som arrangeres hvert år i mai for å feire at sommeren er i anmarsj.
Vi setter kursen mot havna, og går gjennom George Street, den koselige bilfrie hovedgata i gamlebyen. Her er flere butikker i gammel stil, og rikelig med kafeer og restauranter.
Hele byen er festivalpyntet denne dagen, og rundt om på gater og torv er det «morris dancing». Mer engelsk blir det ikke. Morris dancing er en type folkedans der menn – det er som regel menn selv om kvinnene etter hvert også har kommet med – med bjeller på knærne og stokker eller lommetørklær i hendene framfører ulike danser der takten er det viktigste.
– Morris dancing er en flere hundre år gammel tradisjon. Er det ikke flott? spør Hastings borgermester Nigel Sinden, som vi møter nede på havna der folk flokker seg rundt morris-danserne.
Aktiv fiskehavn
Havna – eller The Sade – er en aktiv havn og et paradis for fiskeelskere. Her går det til og med i fisk som hurtigmat.
På stranda i havna ligger fiskebåtene på rekke og rad. Fiskerne drar nemlig båtene opp på stranda før fisken landes. Hastings skryter av å ha den største flåten i Europa som leverer fisken på denne tradisjonelle måten.
The Sade er blitt brukt som opptakssted i flere Foyle-episoder. Blant annet var fiskerne her statister i den første serien, der stranda ble brukt under rekonstruksjon av evakueringen av Dunkirk.
Eldgamle festningsruiner
Gamlebyen har en kabelbane i hver ende. Begge gir en fantastisk utsikt over byen fra toppen. Den vestlige – West Hill Lift – går opp fra enden av handlegata George Street og bringer oss oppover i de opprinnelige viktorianske trevognene. Kabelbanen går gjennom en tunnel, noe som skal være uvanlig for et slikt transportmiddel.
På toppen ligger ruinene av Hastings Castle. Festningen var opprinnelig bygd i tre, men ble gjenoppbygd i stein etter ordre fra Vilhelm Erobreren etter at han hadde vunnet det avgjørende slaget i 14. oktober 1066. Seieren førte til at normannerne klare å invadere England. Vilhelm Erobreren, hertugen av Normandie, ble da konge av England.
Det er ikke så mye igjen av Hastings Castle i dag, men når man går rundt blant ruinene, er det åpenbart hvorfor festningen ble bygd akkurat her. I fint vær ser man milevidt i flere retninger.
Storbritannias bratteste kabelbane
Rett ved havna går den østlige kabelbanen opp til Hastings Country Park, der det er merket flere turer dersom en ønsker å gå seg en tur langs kysten. Kabelbanen er Storbritannias bratteste, og utsikten blir bare flottere og flottere der den stupbratte banen fører oss opp til toppen. Banen ble åpnet i 1902, og fra toppen kikker vi rett ned på de smale gatene i Gamlebyen og havna.
Hastings har også en rekke strender langs den nesten 5 kilometer lange promenaden. Som enhver britisk badeby med respekt for seg selv har Hastings også en pir, altså en stor utstikkerbrygge. Den ligger ikke rett utenfor gamlebyen, men vestover forbi det moderne handlesenteret.
Piren ble bygd i 1872 og har vært brukt både til fornøyelsespark og konsertarena. Blant dem som har opptrådt her, er Pink Floyd, Jimi Hendrix og Rolling Stones. På 1990-tallet forfalt piren, og i 2008 måtte den stenge. To år etter ble den nesten helt ødelagt av brann, men i dag er Hastings Pier gjenoppbygd – til glede for både lokalbefolkning og turister.
Reisefakta, Hastings
- Generelt: By på den engelske kanalkysten med 93.000 innbyggere. Hastings er tredelt og består av den gamle bydelen, det moderne handlesenteret og St. Leonards-on-Sea, som ble en del av Hastings på slutten av 1800-tallet.
- Severdigheter: Hastings Castle (ruin, fantastisk utsikt over byen), East Cliff Railway og West Cliff Railway (kabelbaner), Smugglers Adventure (smuglermuseum i grotte), Hastings Pier, Shipwreck Museum, Hastings Museum and Art Gallery.
- Fra London: Tog fra St. Pancras eller Charing Cross tar ca. 1,5 time. Tog fra London Cannon Street (via London Bridge) tar 1 time og 40–50 minutter, fra Victoria (via Eastbourne) er det drøyt 2 timer.
- Les mer:: Offisielt turistkontor for Hasting & 1066 Country – https://www.visit1066country.com/explore-1066-country/hastings