Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Tema
NTB
15 august 2019 10:30
Del på Facebook
FARGEFEST: Med tomater, bær, rødløk og basilikum blir det liv på tallerkenen. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FARGEFEST: Med tomater, bær, rødløk og basilikum blir det liv på tallerkenen. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Fysen? «Capzella» er en herlig kombinasjon av to italienske tradisjonsretter.

Klassikeren «Caprese» er nok den retten jeg lager oftest hjemme. Jeg har så å si alltid fersk mozzarella i kjøleskapet, og da er ikke capresen langt unna, enten det er tid for lunsj, kveldsmat eller bare et mellommåltid for småfysne.

Det enkle er som kjent ofte det beste, men det forutsetter at du har gode råvarer. Mozzarellaen må være fersk og helst av en bøffelvariant. Tomatene må være gode og modne. Nå det gjelder olivenoljen, bør man koste på seg en kvalitetsolje. Du trenger ikke bruke denne oljen hver gang du trenger olivenolje, men her betyr den mye for smaken.

«Panzanella» er en annen italiensk klassiker. Det er en toskansk brødsalat av gammelt brød, tomater, løk og olje-/eddikvinaigrette. Denne uka kombinerer vi caprese og panzanella til kreasjonen jeg har valgt å kalle «capzella». De sprø krutongene suger til seg væsken fra tomatene og dressingen, samtidig som de tilfører mer «tygg» til retten. Med denne komboen har du faktisk også en fullverdig middagsrett.

Norske bær er blant verdens beste, og det begynner jaggu tomatene våre å bli også! Bær og tomater servert er en fest, spesielt når tomatene er søte og modne. Tomatene og bærene skaper en god syrebalanse sammen, og smakene utfyller hverandre særdeles godt.

Er du heldig og har solbær i hagen, kan du legge dem på glass med balsamicoeddik til verdens beste solbæreddik. Eddiken kan brukes både til capzellaen og til pensling av viltkjøtt eller svinekam.

Selv om grunnoppskriften er italiensk, kan vi med fordel bruke norske oster. Det produseres mye god ost her i landet, også mozzarella. Kjøper vi norske kvalitetsprodukter, får vi dessuten bærekraftig kortreist mat – og så kan vi glede oss over at nordmenn er skikkelig flinke til det meste, inkludert å lage ost.

annonse

Capzella med mozzarella, bær og krutonger

Ingredienser (2 personer)

1 god bøffelmozzarella
200 g assorterte små modne tomater
1/2 rødløk
10 bringebær
10 bjørnebær, eventuelt rips eller jordbær
2 skiver gammelt surdeigsbrød
4 fedd hvitløk med skall
Frisk basilikum
Olivenolje av høy kvalitet
Balsamicoeddik
2 kopper modne solbær
Flaksalt

Framgangsmåte

Knus solbær lett med en gaffel, og legg dem på et rent glass eller en annen beholder. Blande cirka 50/50 med balsamicoeddik. Denne eddiken vil bare bli bedre med litt tid, men kan også lages samme dag som den skal brukes.

Kutt eller riv opp surdeigsbrødet i passe små biter. Legg brødbitene på et stekebrett med bakepapir og ha på litt olivenolje, salt og de knuste hvitløksfeddene med skall. Stek i ovn på 180 grader til krutongene er gylne og sprø.

Del opp tomatene i ønsket form og størrelse. Legg dem i en bolle, salt dem lett med litt flaksalt, og la dem få ligge og «blø» i 30 minutter. Tilsett så finsnittet rødløk og bærene, og smak til med litt olivenolje og solbæreddik. Vend inn krutongene rett før servering, så de absorberer væsken fra tomatene og dressingen og blir akkurat passe seig-sprø.

Del mozzarellaen i to på langs eller i skiver, og anrett den på en tallerken med litt flaksalt og tomatsalaten på toppen. Avslutt med friske blader av basilikum.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte