Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
07 november 2019 10:30
Del på Facebook
SMAK: Rulettene toppes med smør og mørk sirup. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
SMAK: Rulettene toppes med smør og mørk sirup. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ukas rett må vi nærmest tørke støv av. La oss gjøre det en gang for alle!

Vi er nok flere som stiller oss selv dette spørsmålet: «Hvorfor lager jeg aldri de gamle middagsklassikerne hjemme?» Det tar jo ikke noe lengre tid en de andre slagerne som går på repeat hjemme. Likevel kan klassikerne oppleves som kompliserte eller tidkrevende – selv om de ikke er det.

Uansett årsak – ukas rett, kålruletter, har havnet i glemmeboka, sammen med rekecocktailen, de benløse fuglene og kabareten. Ingen spisesteder lager dem lenger, og vi har ikke lenger en omsorgsfull Ingrid Espelid Hovig på fjernsynet, som topper rykende varme kålruletter med rørte tyttebær og en kvast persille. Det er skikkelig trist, faktisk. Så la oss sette husmannskosten og tradisjonsrettene på agendaen igjen – både for å lære mer om det selv, og for å videreføre kunnskapen til barn og ungdom.

Teknikken med å forvelle kålhodet, plukke av bladene etter hvert som de faller av, og avkjøle dem i isbad for å stoppe kokeprosessen, er ikke bare forbeholdt klassiske kålruletter. Bladene kan fylles med alskens spennende varianter: Man kan gi retten en følelse av «dim-sum» ved å blande kjøttdeig med reker, ingefær, soya og litt chili. Eller lage høstlige versjoner med viltkjøtt og sopp. Eller hvorfor ikke gå for en vegetarisk løsning med finsnittet kål, eple og rotgrønnsaker i selskap med byggryn, speltgryn eller bulgur? Min personlige favoritt er finhakket kylling med vårløk, koriander og ris, toppet med cashewnøtter. Som med en del annen innovasjon handler det om å ta utgangspunkt i tradisjoner, og så la kreativiteten få fritt spillerom.

De rørte tyttebærene blir absolutt best hvis de tilberedes hjemme. Varianten fra butikken er for syltetøysaktig, søt og klissete, og skaper etter min mening ubalanse i smakene. Får du tak i en stor pose frosne tyttebær, kan du gjerne lage mye rørte bær når du først er i gang, og fordele dem på rene glass i kjøleskapet eller mindre bokser i fryseren. Da er det enkelt å ta fram en passe stor porsjon rørte tyttebær neste gang du serverer et tradisjonsinspirert norsk middagsmåltid.

Bakte kålruletter med mørk sirup, kremet soppsaus og rørte tyttebær

Ingredienser (2 personer)

1 hodekål, nykål, spisskål eller savoykål
250 g kjøttdeig
1 dl middagsris
1 ss einebær
1 kepaløk
1 bunt timian
300 g sjampinjong eller assortert sopp
2 dl fløte
2 dl kylling- eller grønnsakskraft
2 ss mørk sirup
100 g meierismør
200 g tyttebær
Sukker

Fremgangsmåte

Kok opp en stor kjele med vann. Bruk en liten rotkniv og skjær ut stilken av kålen, stikk så inn en pinsett eller noe annet passende der stilken satt. Slik får du et «håndtak» som du kan bruke når du løfter kålen ut og inn av det kokende vannet.

Dypp kålen ned i det kokende vannet. La den ligge til du klarer å dra av de ytterste bladene, som du fortløpende legger i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Ha kjøttdeigen i en blandebolle, og tilsett ris, en halv finhakket løk, salt, pepper og ca. 0,5 dl vann per 100 g kjøtt. Bland dette godt sammen, og legg blandingen i midten av hvert kålblad. Rull fyllet pent inn, slik at du får ruletter.

Legg rulettene i en ildfast form. Topp hver av dem med en liten skje smør og noen striper mørk sirup. Tilsett litt vann, så det så vidt dekker bunnen. Kle formen med aluminiumsfolie, og bake den i ovnen på 160 grader i 25–30 minutter. Se til at risen blir ferdig kokt.

Kutt soppen i grove biter, som freses i en panne sammen med en halv finhakket løk og litt timian. Fres til det er lett gyllent, og slå på kraft og fløte. La soppblandingen koke til du har en passe tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Pisk tyttebær, med så mye sukker du selv ønsker å tilsette, til bærmassen har tyknet litt.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse