Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Mandela brenner identifikasjons-dokumentet svarte måtte ha på seg. Foto: Wikimedia Commons
Mandela brenner identifikasjons-dokumentet svarte måtte ha på seg. Foto: Wikimedia Commons

1964: Nelson Mandela ble dømt til fengsel på livstid under en rettssak i Pretoria. Mandela og ni andre ANC-ledere var tiltalt for sabotasje og konspirasjon mot staten. 20. april samme år hadde Mandela holdt en tre timer lang forsvarstale i retten. I talen, som er en av Mandelas mest berømte, sa han blant annet: «Jeg har dyrket idealet om et demokratisk og fritt samfunn der alle kan leve sammen i harmoni og med like muligheter. Det er et ideal jeg lever for og håper å se virkeliggjort. Men det er ved Gud også et ideal som jeg er beredt til å dø for, om det kreves av meg.» Nelson Mandela sonet til sammen 27 år i fengsel. Han ble løslatt i 1990, og i 1993 mottok han Nobels fredspris sammen med president F.W. de Klerk. Året etter ble han valgt til ny president i Sør-Afrika.

1987: USAs president Ronald Reagan holdt sin mye omtalte «riv muren»-tale ved Brandenburger Tor i Berlin. Reagan var på forhånd blitt advart mot retorikken i talen av sine egne rådgivere, som fryktet at den kunne forstyrre det pågående diplomatiske tøværet mellom USA og Sovjetunionen. Reagan valgte å ikke lytte til rådene. I talen manet han sovjetleder Mikhail Gorbatsjov til å vise sin gode vilje ved å rive Berlinmuren: «Mr. Gorbachev, tear down this wall!» Reagans henstilling kunne oppfattes som et ekko av John F. Kennedys «Ich bin ein Berliner»-tale i den samme byen i 1963. Enkelte Reagan-lojale kommentatorer har hevdet at presidentens tale var medvirkende til Berlinmurens fall 29 måneder senere.

1994: 95 millioner amerikanske TV-seere kunne følge fotballspilleren og filmskuespilleren O.J. Simpsons desperate flukt fra politiet langs motorveien Interstate 405 i California. Simpson var mistenkt for å ha drept sin ekskone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ron Goldman samme dag. Stjernen ble til slutt innhentet etter en times biljakt på motorveien, mens et helikopter fra CNN svirret over hans hvite Ford Bronco og dekket pågripelsen direkte. Etter en dramatisk og omdiskutert rettssak ble Simpson frikjent for drapene i oktober 1995. I en sivil rettssak i 1997 ble han likevel kjent erstatningsrettslig ansvarlig for de to dødsfallene, og dømt til å betale 33,5 millioner dollar i erstatning. I 2008 fikk han en dom på 33 års fengsel for væpnet ran. Simpson ble løslatt i 2017. Den hvite fluktbilen hans er i dag utstilt ved kriminalmuseet Alcatraz East, der den bl.a. deler gulvplass med bilen til Bonnie & Clyde.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse