Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Tysklands V1-rakett. Foto: Bundesarchiv / Wikimedia Commons
Tysklands V1-rakett. Foto: Bundesarchiv / Wikimedia Commons

1944: Tysk artilleri avfyrte den første V1-raketten mot London. Den selvstyrte, flygende bomben var en forløper for moderne kryssermissiler, og V-en i navnet sto for «Vergeltungswaffe» (gjengjeldelsesvåpen). Fra juni til oktober 1944 ble det avfyrt nærmere 10.000 av dem mot London og det sørvestlige England. Mange ble stanset av sperreballonger og antiluftskyts, men de som nådde målet kunne gjøre enorm skade. V1-rakettenes relativt korte rekkevidde medførte at de måtte avfyres fra kysten av Nederland, Belgia og Nord-Frankrike for å nå London. Etter at Wehrmacht mistet fotfestet i disse områdene, gikk V1-bombingen av England i stå. Likevel skal den siste tyske bomben som traff britisk jord ha vært en V1 som slo ned i Hertfordshire i mars 1945.

1981: En 17-åring avfyrte seks blanke skudd mot dronning Elizabeth under Trooping the Colour-seremonien i London. Militærparaden har siden 1748 sammenfalt med feiringen av monarkens fødselsdag. På dronningens 55-årsdag kom hun i pakt med tradisjonen ridende ned paradegaten The Mall på sin svarte hest Burmese – da 17-åringen rettet en startpistol mot henne og tømte den for skudd. Hesten steilet, men dronningen klarte selv å bringe den under kontroll. Gutten ble tiltalt etter forræderiparagrafen og dømt til fem års fengsel. I politiavhør forklarte han at han var inspirert av mordet på John Lennon et halvår tidligere, og den oppmerksomheten som attentatmannen hadde fått. Politiet fant et notat der gutten hadde skrevet: «Jeg skal bli verdens mest berømte tenåring.»

2005: Michael Jackson ble frikjent for anklager om seksuelle overgrep mot barn under en straffesak i California. Saksøker var den 15 år gamle Gavin Arvizo, som hadde vært 13 år da musikeren ifølge anklagen hadde forgrepet seg på ham. Overgrepene skulle ha funnet sted på Jacksons ranch Neverland. Den 134 dager lange rettssaken var en gigantisk mediebegivenhet i USA, og endte med at Jackson ble frifunnet på samtlige ti tiltalepunkter. Etter rettssaken erklærte Jackson at han ville flytte fra Neverland fordi han følte at stedet var blitt skjendet av den omfattende politirazziaen. I dokumentarfilmen «Leaving Neverland» (2019) hevdet to unge menn at Jackson hadde forgrepet seg på dem gjentatte ganger da de var barn. NRK bannlyste all spilling av Jacksons musikk i to uker etter visningen av filmen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse