Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Statue av Hannibal i Louvre av Sébastien Slodtz. Foto: Wikimedia Commons
Statue av Hannibal i Louvre av Sébastien Slodtz. Foto: Wikimedia Commons

217 f.Kr.: Hærføreren Hannibal regisserte et av historiens mest berømte bakholdsangrep under slaget ved Trasimene i Umbria. Slaget var en del av 2. Punerkrig, og sto mellom Hannibals kartagiske hær og en romersk armé under ledelse av konsul Flaminius. Hannibal gjemte store deler av styrkene sine på høydene rundt en slette nord for Trasimenesjøen. Deretter lokket han den romerske hæren gjennom en trang dal som førte ut på sletta. Da romerne kom ut i åpent lende, gikk Hannibals skjulte horder til angrep fra alle kanter. Ifølge Wikipedia ble Flaminius og ca. 15.000 av hans menn drept i løpet av tre timer, og like mange tatt til fange. Året etter slo Hannibal romerne på ny i slaget ved Cannae i det nåværende Puglia, der det er anslått at mellom 50.000 og 60.000 soldater falt på én dag. Hannibal har gått inn i militærhistorien som en av tidenes dyktigste strateger.

1908: «Jeg har prøvd så hardt å gjøre det rette». Med disse ordene utåndet president Stephen Grover Cleveland, den eneste presidenten i USAs historie som har sittet i to perioder som ikke var sammenhengende. Cleveland er også den eneste som benevnes med to rekketall, henholdsvis som USAs 22. og 24. president. Han var dessuten den eneste demokratiske kandidaten som ble valgt i den sterkt republikansk-dominerte perioden fra 1860 til 1912. Som president la Cleveland mye krefter i å forbedre og effektivisere den amerikanske statsadministrasjonen. Han huskes også for sitt iherdige arbeid med å bekjempe korrupsjon. Stephen Grover Cleveland satt som president fra 1885 til ‘89 og fra 1893 til ‘97.

1963: «Reiseradioen» gikk på lufta for første gang. Ideen til konseptet var unnfanget av programsekretær Johan Vigeland i NRK, som også ledet jomfrusendingen. Kjenningsmelodien med åpningssekvensen til «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester var på plass fra første stund. På kjøreplanen for programmet sto blant annet rapporter om badetemperaturer, en prat om fiske, et intervju med en lege om heteslag og solstikk, samt nyheter på engelsk, fransk og tysk. Et selvsagt innslag var også værmeldingen, som ble lest uten utenomsnakk av statsmeteorolog Grytøyr. Også musikk var en bærebjelke i programmet. Lytterne fikk bl.a. høre «Marienlystvalsen» med Arnt Haugens trekkspillorkester og «Foot Tapper» med The Shadows. Siden 1963 har «Reiseradioen» gått hver sommer på NRK.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse