Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 juni 2020 02:00
Del på Facebook
Sitting Bull fotografert i 1883. Foto: D F Barry / Public Domain / Wikimedia Commons
Sitting Bull fotografert i 1883. Foto: D F Barry / Public Domain / Wikimedia Commons

1876: Et av de største slagene under de såkalte indianerkrigene i USA begynte på bredden av elven Little Bighorn i Montana. Kampen sto mellom oberstløytnant George Armstrong Custers 7. kavaleriregiment og krigere fra sioux- og cheyennestammene, ledet av høvdingene Crazy Horse og Sitting Bull. Custer og hver eneste mann i de fem kompaniene under hans kommando falt i slaget. Drept ble også avisreporteren Mark Kellogg, som hadde ridd ut med Custer for å dekke trefningen. Kellogg gikk dermed inn i historien som den første Associated Press-reporteren som mistet livet i tjeneste. I ettertid ble det stilt spørsmål om Custer selv hadde brakt nederlaget over seg gjennom taktiske bommerter før og under kampene. Enken hans kom til å skrive hele tre bøker der hun hyllet ektemannens minne, og imøtegikk all kritikk av hans strategiske disposisjoner under slaget ved Little Bighorn.

1888: Tre svenske byer brant ned til grunnen på én dag. Litt etter klokken 12 om formiddagen begynte kirkeklokkene å ringe i Sundsvall, etter at en gnist fra en dampbåt hadde antent et privathus. Innen dagen var omme var byen en rykende ruin, og så godt som alle byens innbyggere husløse. Samtidig med at brannen raste i Sundsvall begynte rådhusklokken å kime i Umeaå, 26 mil unna. Få timer senere hadde bare en sjettedel av Umeås innbyggere tak over hodet. Samme dag fant en gnist fra en bakerovn veien til en dynge høvelspon i byen Lilla Edet i Västergötland. Da kvelden falt på, lå nesten hele byen i aske. 25. juni 1888 var den verste branndagen i svensk historie, og Sundsvallbrannen den største enkeltbrannen i Sverige gjennom alle tider.

1950: Koreakrigen brøt ut da nordkoreanske styrker krysset demarkasjonslinjen mot Sør-Korea ved 38. breddegrad. I løpet av få dager var krigen utvidet til en internasjonal storkonflikt mellom USA og flertallet av FNs medlemsstater på den ene siden, og Kina og Sovjetunionen på den andre. General Douglas MacArthur, den høyest dekorerte soldaten i den amerikanske hærens historie, var øverstkommanderende for FN-strykene. MacArthur tok på et tidspunkt til orde for å sette inn atomvåpen mot nordkoreanerne og deres allierte, men fikk aldri den avgjørende støtte fra president Truman. Etter lange forhandlinger trådte en våpenhvile i kraft 27. juli 1953. Koreakrigen var den første krigen FN deltok i siden stiftelsen i 1945. Krigen bidro til å sette tonen for den kalde krigen mellom supermaktene i tiårene som fulgte.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse