Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 august 2023 02:00
Del på Facebook

1924: Arkitekten Sverre Fehn ble født på Kongsberg. Fehn vokste opp i Ulefoss i Telemark og ble i 1949 uteksaminert fra Statens arkitektskole, der han var elev av Arne Korsmo. Allerede samme år vant Fehn konkurransen om museumsbygg for de Sandvigske Samlinger på Lillehammer sammen med Geir Grung. Hans første internasjonale verk var den norske paviljongen til Verdensutstillingen i Brussel i 1958. Fehn skulle få ry som en av Norges fremste arkitekter i det 20. århundre. Hans modernistiske formspråk er ifølge Store norske leksikon kombinert med referanser til både klassisk arkitektur og folkelig byggeskikk. Blant hovedverkene hans regnes Hedmarksmuseet på Domkirkeodden på Hamar (1969), Villa Schreiner (1963), Villa Busk (1990), Norsk bremuseum i Fjærland (1995) og Aukrustsenteret i Alvdal (1996). Sverre Fehn døde i 2009, 84 år gammel.

1956: Forfatteren og teatermannen Bertolt Brecht døde av hjertesvikt i Øst-Berlin, 58 år gammel. Tyskeren huskes som en av Europas mest innflytelsesrike dramatikere i det 20. århundre. Til hans mest kjente verker hører skuespillene «Mor Courage», «Det gode menneske fra Sezuan», «Den kaukasiske krittsirkelen» og ikke minst musikalen «Tolvskillingsoperaen», som var basert på briten John Gays «Tiggeroperaen» fra 1728. Brecht var overbevist marxist fra ungdommen. Et sentralt trekk ved hans teaterfilosofi var kravet om at teatret skulle formidle erkjennelse, ikke emosjoner, og at den teatrale illusjonen måtte brytes for at det politiske budskapet skulle nå fram til publikum. Brecht slo seg ned i DDR under den kalde krigen og ble boende der til sin død. Leiligheten hans i Chausseestrasse i Berlin er i dag museum.

1969: En av de kraftigste orkanene som har rammet USA og Mexico-gulfen i moderne tid oppsto i farvannene sør for Cuba. Camille passerte Cuba 15. august som en orkan av kategori 2, men hadde vokst til kategori 5 da den traff Mississippi og Louisiana to døgn senere. Det er anslått at Camille hadde en vindstyrke på 305 kilometer i timen, med kast som kan ha passert 370, da den nådde fastlandet. Årsaken til at det ikke finnes presise målinger av vindstyrken, er at orkanen knuste målingsinstrumentene på landfallstedet. Bare Labor Day-orkanen i 1935 har truffet det nordamerikanske fastlandet med større kraft. Med sine 259 dødsofre er Camille likevel langt fra den dødeligste orkanen som har rammet regionen. Den store orkanen i oktober 1780 (Great Hurricane of 1780) antas å ha drept mellom 22.000 og 27.000 mennesker.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse