Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Kommentar
07 mai 2020 14:47
Del på Facebook
Klippfiskkjerringa – et sterkt symbol for regionssenteret Kristiansund. Blir hun gitt et banesår av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter den 12. mai 2020? Eller blir hun gjenstand for en mirakuløs redningsaksjon? Illustrasjon: Steinar Melby
Klippfiskkjerringa – et sterkt symbol for regionssenteret Kristiansund. Blir hun gitt et banesår av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter den 12. mai 2020? Eller blir hun gjenstand for en mirakuløs redningsaksjon? Illustrasjon: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tirsdag den 12. mai 2020 skal det på Stortinget stemmes over og fattes et vedtak, som kan få store konsekvenser for en hel region. 

Vesentlige budsjettoverskridelser eller redusert helsetilbud

Stortingsrepresentantene skal stemme over om Kristiansund sykehus fortsatt skal skal ha fødeavdeling, også etter at det nye fellessykehuset på Molde eventuelt blir bygget. Eventuelt skrives bevisst, da det til stadighet opplyses om forverring i helseforetaksøkonomien og at mye tyder på at man ikke greier å holde seg innenfor budsjetter i det nye sykehusprosjektet.

Man risikerer at helseforetaket vil måtte komme tilbake til Stortinget for å be om vesentlige større tilleggsbevilgninger for å kunne dekke inn overskridelsene. I verste fall fører det til at areal- og funksjonsbehov nedskaleres, som igjen skalerer ned sykehusets totale helsetilbud.

Ikke bare en fødeavdeling

Stortingsrepresentantene skal ikke bare stemme om å stenge ned en fødeavdeling. Et nei til å bevare den, vil gjøre regionssenteret Kristiansund og regionen Nordmøre til den foreløpig største byen og regionen i Norge uten lokalsykehus. 

Med den pågående koronapandemien alene og et helsevesen som foreløpig ikke er satt på den samme prøven som andre hardt rammede land, føles det meningsløst å stemme for å legge ned et lokalsykehus og sentralisere helsetjenester for en så stor region.

Enorme samfunnsmessige konsekvenser

De samfunnsmessige konsekvensene ved å stenge ned fødeavdelingen i Kristiansund kan bli svært drastiske. Stenger man ned fødeavdelingen sitter vi igjen med et uttalt fremtidig DMS man ennå ikke kjenner innholdet av. Når man vet hvordan helsetjenester er blitt ribbet i stor grad til fogderiet i midten av dette fylket sin fordel, aner man en signifikant sannsynlighet for et minimum av helsetilbud på sikt. Med pendlevei på minst 1 time og tretti minutter hver dag fra og til Kristiansund, vil Kristiansundere og Nordmøringer gradvis finne annet arbeid. Arbeid som sannsynligvis svært mange av disse må finne utenfor regionen. I løpet av 5 til 10 år er kanskje så mange som 700-800 offentlige arbeidsplasser forsvunnet med tilhørende fraflytting, drastisk nedgang i skatteinntekter og utviklingsmuligheter for Nordmørskommunene.

Vi lever i en vanskelig og utfordrende tid, i en region som de senere årene har gjort seg relativt avhengig av olje- og gassbransjen. Erfaringsmessig har Kristiansund og Nordmøre også fått etablert svært få offentlige arbeidsplasser i forhold til fylkets øvrige regioner.

Ved en eventuell nedleggelse av Kristiansund sykehus sammen med etableringen av  nye fellessykehuset på Molde, er det nabobyen som vil være den store jackpot-vinneren i dette kombinasjonssirkuset av uttalt demokrati, embetsmannsverk i fylke, kommuner og helseforetak, bestillingsverk av utredninger og diverse hestehandelpolitikk, hvor INGEN har hensyntatt eller tatt ansvar for det store samfunnsmessige regnskapet og verdien av beredskap.

Redningsmann i siste liten eller regionsødelegger

En gammel fjellvettregel sier at det aldri er en skam å snu. Sjelden er dette så overførbart som i dette tilfellet. 

Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter! Stem med hodet og hjertet. Dere kan forhindre et regionssenters og en regions død. Dere har fått servert denne muligheten på et gullfat av den øvrige opposisjonen. 

Stemmer APs stortingsrepresentanter for å fjerne fødetilbudet ved Kristiansund sykehus, har dere regelrett stukket dolken langt inne i byens og regionens ryggrad.

Jeg antar sterkt at mange vil bidra til at dere blir husket for dette jevnt utover før neste stortingsvalg. 

Kun en representant fra Møre og Romsdal i 2021?

Stemmer man ned fødetilbudet, er det tvilsomt om  Arbeiderpartiet får nok stemmer fra velgerne i Møre og Romsdal til at de fremdeles får inn to representanter på Stortinget etter valget i 2021.

Bunadsgeriljaen, med nasjonal appell og omtrent 100 000 medlemmer, er i ferd med å utarbeide en samfunnsmessig konsekvensanalyse som aldri tidligere er utført, i forbindelse med sykehussituasjonen på Nordmøre og i Romsdal. Den skal det bli svært spennende å se resultatet av. 

AP- bastionen som falt eller ble enda sterkere?

Velger Ap og stemme ned opposisjonens forslag om bevaring av fødeavdelingen i Kristiansund den 12. mai vil nok også reaksjonen fra ihuga lokalpatrioter blant Arbeiderpartiets medlemmer bli merksom. Dette må også bli oppfattet som et svik mot egne hardtarbeidende lokallagsmedlemmer og det skal bli spennende å se reaksjonene fra partiets egne medlemmer allerede den 12. mai hvis fødeavdelingen ryker. Tidligere fantastiske valgresultat for Arbeiderpartiet i kommune og fylkesvalg vil være en saga blott og partiet vil stupe i popularitet og oppslutning.

Blir Støre noen gang statsminister?

Avgjørelsen Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter tar den 12. mai vil også kunne dvele ved partiet nasjonalt i lang tid utover. Jonas Gahr Støre vil kanskje aldri få muligheten til å bli statsminister. 

Er det Senterpartiets Vedum som får velgernes tillit eller seiler kanskje en statsministerkandidat fra FrP opp som folkets favoritt?

Stem med hodet og hjertet

Skulle man mot formodning stemme for å bevare fødeavdelingen vil belønningen være desto større.

Stem for å beholde fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus og med det sikre regionen en positiv utvikling og fremtid, inkludert deres egen. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
Terje Sundsbø 4 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
Terje Sundsbø 5 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse